A Day To Remember... 31/03 [SCORPIONS]

31 Μαρτίου, 2020 - 18:30

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Animal magnetism'' – SCORPIONS

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980

ΕΤΑΙΡΙΑ: Harvest (Europe) – Mercury (U.S., Canada)

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dieter Dierks

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Klaus Meine

Lead Κιθάρες, δεύτερα φωνητικά, talk box ''The Zoo'' – Matthias Jabs

Rhythm Κιθάρες δεύτερα φωνητικά – Rudolf Schenker

Μπάσο, δεύτερα φωνητικά – Francis Buchholz

Τύμπανα, δεύτερα φωνητικά – Herman Rarebell

 

Έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν για το πόσο σημαντικοί υπήρξαν οι SCORPIONS στα πρώτα στάδια της μουσικής μου αναζήτησης στο χώρο του rock και του metal. Είναι μέχρι και σήμερα από τις περιπτώσεις σχημάτων που μου φέρνουν στο νου πολλές αναμνήσεις, καθώς μάζευα τους δίσκους τους από μικρό παιδί. Είναι, και θα είναι, μια μπάντα από αυτές που θα τους χρωστάω εσαεί για τον δρόμο που μου έδειξαν. Τέλος, πέρα από τον χαβαλέ που κάνουμε όλοι μας σχεδόν κατά καιρούς μαζί τους για το γεγονός πως δεν σταματάνε παρά τις τόσες φορές που το έχουν ανακοινώσει, πάντα θα θεωρώ πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σχήματα στο χώρου του ευρύτερου σκληρού ήχου και μάλιστα εκ των διαμορφωτών αυτού. Η εισαγωγή αυτή για τους Σκορπιούς γίνεται με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία του έβδομου δίσκου τους ''Animal magnetism''. 

 

Μεταφερόμαστε λοιπόν στο 1980 και βρίσκουμε τη Γερμανική μπάντα να κυκλοφορεί τον διάδοχο του εκπληκτικού ''Lovedrive'', ο οποίος και διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία, έχοντας μια ξεκάθαρα πιο δυναμική και heavy metal αισθητική. Ίσως λόγω της γενικότερης κατεύθυνσης των συγκροτημάτων του σκληρού ήχου αλλά και της εμφάνισης του  NWOBHM, οι SCORPIONS εδώ παίζουν στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου σε αμιγώς metal ύφος. Από τις εννιά συνθέσεις μόνο η τριάδα, ''Hold me tight'', υπέροχο hard n' heavy κομμάτι, ''Twentieth century man'', hard rock-άδικο και ίσως το πιο αδύναμο κομμάτι του δίσκου, και η υπέροχη, αν και αρκετά αδικημένη μιας και δεν τιμάται συχνά, μπαλάντα ''Lady starlight'', το μοναδικό κομμάτι που έγραψαν ποτέ οι Σκορπιοί μέχρι σήμερα σε δίσκο τους με την συνοδεία οργάνων κλασικής ορχήστρας, ξεφεύγει από το σύνολο. Στα υπόλοιπα έξι κομμάτια θα ακούσει κανείς κάποιους προπομπούς του melodic power metal μέσα από την εισαγωγική κομματάρα ''Make it real'' και το εξίσου εξαιρετικό και κάπως ξεχασμένο ''Falling in love''. Ένα πρώιμο δείγμα speed/thrash μέσα από τον ορμητικό δυναμίτη ''Don't make no promises (Your body can't keep)'', μια επίσης thrashy λογική στο riff αλλά σε πιο mid-tempo πατήματα στο υπέροχο ''Only a man''. Όπως και πιο doom metal μέτρα στις δυο κομματάρες που κλείνουν το άλμπουμ, το εκπληκτικό ''The Zoo'' στο οποίο ο Jabs χρησιμοποιεί talk box και το βαρύ και ασήκωτο ομώνυμο του δίσκου ''Animal magnetism''. 

Στη γενικότερη πιο heavy δομή του δίσκου βοηθάει τα μέγιστα και η εξαιρετική παραγωγή του για πολλά χρόνια θρυλικού παραγωγού και ιδιοκτήτη των πασίγνωστων Dierks studios, Dieter Dierks. δίνοντας σε όλα τα όργανα περισσότερο όγκο και βάθος αλλά και μια πιο γυαλισμένη ηχητική προσέγγιση. Οι εννιά συνθέσεις που αποτελούν τον δίσκο είναι προϊόν ομαδικής κυρίως δουλειάς μιας και πέραν του μπασίστα τους Francis Buchholz όλοι οι υπόλοιποι έχουν προσφέρει το κατιτίς τους, με το ηγετικό δίδυμο των, Rudolf Schenker, που έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στην μουσική και Klaus Meine στους στίχους. Εξαιρετική είναι και συνολικά η απόδοση όλων των μελών της μπάντας, που δείχνει πως το πιο σταθερό line up στην μέχρι τώρα ιστορία τους (1979-1992) και το πιο καλό για πολλούς είχε βρει πλήρως τα πατήματα του. Το rhythm section, που συγκροτείται από τον Francis Buchholz στο μπάσο και τον Herman Rarebell στα τύμπανα, στρώνει υπέροχα τον δρόμο για τις κιθάρες, με τον δε  Rarebell να βγαίνει μπροστά όταν μπορεί με τα γνωστά δυναμικά breaks του. Το κιθαριστικό δίδυμο των Rudolf Schenker και Matthias Jabs είναι εξαιρετικό, δείχνοντας πόσο εκπληκτική χημεία και συνοχή είχαν βρει από την αρχή. Ο μεγάλος αδερφός Rudolf μπορεί να υστερεί σε κιθαριστικό ταλέντο σε σχέση με τον βιρτουόζο μικρό αδερφό Michael, όμως υπερτερούσε στο συνθετικό ταλέντο και είναι ένα από τα καλύτερα ρυθμικά χέρια που έχουν εμφανιστεί στον χώρο. Ο δε Matthias Jabs λάμπει για ακόμα μια φορά και είναι εκπληκτικός στα leads και τα solos του, δείχνοντας μας και πάλι πως είναι στην ουσία ένας shredder τύπου κιθαρίστας. Φυσικά, η φωνή της μπάντας Klaus Meine συγκεντρώνει σταθερά και δικαίως τα φώτα πάνω του, όντας πολύ δυναμικός και, αρκετές φορές, επιθετικός και σκληρός στις φωνητικές του γραμμές, στοιχεία που δεν εμφάνιζε πολύ συχνά παρά μόνο όταν το υλικό το απαιτούσε, όπως εδώ, ενώ ταυτόχρονα παραμένει αιθέριος και σαγηνευτικός, όπου αυτό χρειάζεται. 

 

Το ''Animal magnetism'', μολονότι δεν είναι ο πρώτος δίσκος που έρχεται στο μυαλό κάποιου από τα χρυσά 80s των SCORPIONS, παραμένει όμως μέχρι και σήμερα ένα εξαιρετικό heavy metal άλμπουμ, στο οποίο και κρύβεται ο τρόπος και η λογική με την οποία θα δομηθεί το έπος ''Blackout'', που θα ακολουθήσει δυο χρόνια αργότερα. Συν φυσικά το γεγονός πως θα αποτελέσει μια ακόμα εμπορική επιτυχία για τους Σκορπιούς καθώς είχε πολύ υψηλές θέσεις σε πολλά  Ευρωπαϊκά charts, όπως της πατρίδας τους Γερμανίας όπου έφτασε στην θέση 12, στα UK album chart όπου έφτασε στο νούμερο 23, στα σουηδικά όπου πήγε μέχρι την θέση 37 αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου έφτασε μέχρι και την 52η θέση του Billboard 200 των Η.Π.Α., στις οποίες έγινε και πλατινένιο με τα χρόνια. 

 

Θα κλείσω το κείμενο στέλνοντας τις ευχές μου για υγεία και υπομονή αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε όλοι μας ''μένοντας σπίτι'', όπως λέει και το σλόγκαν, ακούγοντας όσο περισσότερη μουσική μπορείτε γιατί μας κάνει καλό και μας βοηθάει.

 

Did you know that:

- Η ιδέα για τον τίτλο του άλμπουμ προήρθε από τον ντράμερ της μπάντας Herman Rarebell, προφανώς επηρεασμένος από την θεωρία του Γερμανού Ιατρού του 18ου αιώνα Franz Mesmer την οποία και ονόμασε ''Animal magnetism'' ή ''Mesmerism''. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε μπασίστα τους Francis Buchholz η ιδέα άρεσε σε όλα τα μέλη της μπάντας μιας και ήταν ''ένας πάρα πολύ ενδιαφέρων τίτλος'', όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

- Το εξώφυλλο του δίσκου, πράγμα με το οποίο είχαν πολλές φορές προβλήματα λογοκρισίας οι SCORPIONS, είναι δουλειά του σχεδιαστή Storm Thorgerson της πολύ γνωστής Βρετανικής εταιρείας  Hipgnosis. Στο ενεργητικού του δε ο Thorgenson, πέρα από τους Σκορπιούς, έχει να επιδείξει δουλείες με τους PINK FLOYD, LED ZEPPELIN, WISHBONE ASH, UFO, RAINBOW, STYX, BAD COMPANY, EUROPE, DEF LEPPARD και πολλούς άλλους. Παρότι και πάλι δημιουργήθηκε θέμα λογοκρισίας, αυτή την φορά όμως, ευτυχώς ή και δυστυχώς για την μπάντα, δεν αναγκάστηκαν όπως σε άλλες περιπτώσεις να βάλουν κάποιο εναλλακτικό εξώφυλλο. O δημιουργός του θυμάται για την φωτογραφία του εξώφυλλου πως, ενώ ήξερε ότι υπήρχε κάτι το αγενές κάπου μέσα αυτήν, εντούτοις την έβρισκαν πολύ διασκεδαστική και δεν πολύ έδιναν σημασία σε αυτό στοιχείο.

- Η μουσική του ''The Zoo'' γράφτηκε από τον Schenker το 1979 κατά την πρώτη περιοδεία της μπάντας στις Η.Π.Α.. Ακούγοντας το riff ο Meine θυμήθηκε την επίσκεψη τους στους δρόμους της  Νέας Υόρκης τους οποίους και χιουμοριστικά λόγω της κίνησης και της πολυκοσμίας ανέφερε ως ''zoo''. Όταν λοιπόν αργότερα έγραφε τους στίχους, εμπνεύστηκε από αυτό και κάνει αναφορά στους δρόμους της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην New York's 42nd Street.

- Το ''The Zoo'' έχει διασκευαστεί από τον Bruce Dickinson το 1998, την περίοδο δηλαδή του ''The chemical wedding'', τελικά όμως δεν συμπεριλήφθηκε εκεί αλλά στην συλλογή ''ECW (Extreme Championship Wrestling: Extreme Music)'' και αποτελούσε το θέμα της εισόδου του wrestler Bam Bam Bigelow, είχε δε και κάποιες μικρές αλλαγές στους στίχους. Επίσης το 2011 διασκευάστηκε από τους ARCH ENEMY και την γλυκύτατη φωνή της Angela Gossow τότε και συμπεριλαμβάνεται στην γιαπωνέζικη έκδοση του δίσκου τους ''Khaos legions''. Μπορεί εύκολα κάποιος να τις βρει στο YouTube κι έχουν το ενδιαφέρον τους.

- Διασκευές έχουν γίνει επίσης και στο ''Animal magnetism'' και μάλιστα αρκετά ενδιαφέρουσες και αυτές. Οι doomsters MEMENTO MORI το συμπεριέλαβαν στον δίσκο τους ''Songs for the apocalypse, Vol.4'' του 1997. Το 2010 ήταν η σειρά για τους εκ των θρύλων του U.S. power HELSTAR να δώσουν την δική τους διάσταση στο κομμάτι που συμπεριέλαβαν ως bonus track στον δίσκο τους ''Glory of chaos''. Ενώ το 2012 οι thrash, αυτή την φορά, θρύλοι TESTAMENT το διασκεύασαν από την δική τους οπτική γωνία και το συμπεριέλαβαν ως bonus track στον δίσκο τους ''Dark roots of the earth''.

- Το ''Lady starlight'' είναι το μοναδικό κομμάτι του δίσκου που ηχογραφήθηκε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα. Η ηχογράφηση έγινε στα Manta sound studios του Καναδά και σε αυτό συμμετέχουν αρκετά μέλη της Montreal Symphony Orchestra.

- Ένα κομμάτι που κόπηκε από τον δίσκο ήταν η μπαλάντα ''Hey you''. Είχε ηχογραφηθεί κατά την περίοδο των ηχογραφήσεων του ''Lovedrive''. Μάλιστα τα βασικά φωνητικά του έκανε ο Rudolf Schenker, με τον Meine να περιορίζεται στα δεύτερα και στο refrain. To κομμάτι τελικά βρήκε αρχικά θέση στην συλλογή του 1989 ''Best of rockers 'n' ballads'' και αργότερα στο remastered του δίσκου το 2001 ως bonus track. Τέλος συμπεριλήφθηκε ως bonus track στην remastered έκδοση 50th anniversary deluxe edition, μαζί με κάποια ακυκλοφόρητα και μη demo κομμάτια που είχαν γράψει και ηχογραφήσει εκείνη την περίοδο.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 27/11 [BEHEMOTH]

27 Νοεμβρίου, 2020 - 14:30 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thelema.6” – BEHEMOTH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Avantgarde Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Nergal ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Κιθάρα, φωνητικά – Nergal Κιθάρα – Havoc Τύμπανα – Inferno...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [PSYCHOTIC WALTZ]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 23:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A social grace” – PSYCHOTIC WALTZ ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Sun Productions/Sub Sonic Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Psychotic Waltz, Mike Harris, Rich Thompson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]