A day to remember… 3/5 [BRUCE DICKINSON]

0
136

ΟΝΟΜΑ AΛΜΠΟΥM: “Accident of birth” – Bruce Dickinson 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: CMC International
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Roy Z. 
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Bruce Dickinson 
Κιθάρες  – Roy Z., Adrian Smith
Μπάσο – Eddie Casillas
Τύμπανα – David Ingraham

“Welcome home it’s been too long we’ve missed you”. Ο πιο κατάλληλος στίχος για να αρχίσω να ξετυλίγω το κουβάρι του “Accident of birth”, του δίσκου που επανέφερε τον Bruce Dickinson στη πρώτη γραμμή του heavy metal. Για να φτάσει, βέβαια, ως εκεί η καριέρα του πέρασε από 40 κύματα και μια μεγάλη κοιλιά που θα έφτανε ως το σημείο της έντονης αμφισβήτησης. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλει να πιστεύει ο καθένας. Δεν ξημέρωσε μια μέρα και αποφάσισε ο Βρασίδας να γράψει τον εν λόγω δίσκο (Βασικά έτσι έγινε, μέσω ενός τηλεφωνήματος του Roy Z).

H ιστορία ξεκινάει το μακρινό 1989 όταν και αποφάσισε στο διάλειμμα που έκαναν οι IRON MAIDEN για να γράψουν τον διάδοχο του “Seventh son of a seventh son”, να ηχογραφήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Το “Tattooed millionaire” πήγε αναπάντεχα καλά όσον αφορά τις πωλήσεις κι έτσι, όταν ήρθε η στιγμή για την ηχογράφηση και την περιοδεία του “No prayer for the dying” ο Dickinson να κάνει αγγαρεία. Ο Steve Harris ήταν εκνευρισμένος από τη συμπεριφορά του τραγουδιστή ζήτησε εγγυήσεις για να μπορέσουν να πορευτούν μαζί τις οποίες και παίρνει, οπότε και ηχογραφούν το “Fear of the dark” και τα όποια σύννεφα είχαν εμφανιστεί στο στρατόπεδο της Σιδηράς Παρθένας εξαφανίστηκαν μονομιάς. Στις 22 Αυγούστου 1992, ο Dickinson υποσχέθηκε ενώπιον 70.000 ανθρώπων στο Donington, ότι θα συνεχίσει να είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος διαλύοντας τις όποιες φήμες είχαν ακουστεί έως τότε. Από εκείνο το σημείο και έπειτα αλλάζει ρότα και αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον του μακριά από τη ζεστασιά των Βρετανών. Έτσι, θεωρώντας τον εαυτό του κάτι παραπάνω από τραγουδιστή των MAIDEN αποφασίζει το 1993 να ακολουθήσει solo καριέρα, ρίχνοντας βόμβα (πυρηνική μάλιστα) στο στρατόπεδο των IRON MAIDEN. Η συνέχεια είναι γνωστή μέχρι και το “Accident of birth”. Δύο άλμπουμ, μέτρια στην καλύτερη των περιπτώσεων (“Skunkworks”, “Balls to Picasso”), χαμηλές πωλήσεις, αμφισβήτηση ότι δε μπορεί μακριά από τους MAIDEN και η καριέρα του δείχνει να πηγαίνει ολοταχώς στο γκρεμό. Και εκεί αναλαμβάνουν τρεις άνθρωποι για να του σώσουν τη καριέρα, Rod Smallwood, Adrian Smith, Roy Z.

O σεσημασμένος manager, λοιπόν, πείθει τον Adrian Smith αλλά και τον Bruce Dickinson να ακολουθήσουν κοινή πορεία. Οι δυο τους ενώνονται με τους TRIBE OF GYPSIES και το αποτέλεσμα απλά ΣΚΟΤΩΝΕΙ. Το “Accident of birth” κυκλοφορεί μια μέρα σαν σήμερα και πραγματικά όχι απλά ξαφνιάζει αλλά προκαλεί τόσο μεγάλο κρότο που ακούστηκε σε όλο τον πλανήτη. Στο εξώφυλλο του δίσκου φιγουράρει ο κλόουν, ο Edison, δημιούργημα του Derek Riggs, του ανθρώπου που επιμελήθηκε κάθε εξώφυλλο τη χρυσή περίοδο των IRON MAIDEN, οπότε δε γινόταν αυτός ο δίσκος να αποτύχει. Για το άλμπουμ σαν άλμπουμ τι να γράψεις. Ένας Bruce Dickinson ανανεωμένος, όπου ξέρει τη ζητάει από τη μουσική, πράττει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον κάθε άλλον, να γράφει δισκάρες! Ο αέρας που ανέπνεες ακούγοντας τον δίσκο από το αρχικό “Freak” ήταν τέτοιος που δε χωρούσε την παραμικρή αμφισβήτηση. Είναι ένα άλμπουμ πραγματικό κομψοτέχνημα. Το αμάγαλμα των μελωδιών του μοναδικό, ασύλληπτο. Οι “cojones” του Dickinson προς όλους που είχαν το σθένος και την ασέβεια να τον λοιδορήσουν και να τον χλευάσουν. Ποιον; Τον άνθρωπο που ήταν στη μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη και χειραγωγούσε το κοινό με ένα πρόσταγμά του. Ο ίδιος επιμελήθηκε τις μπαλάντες του δίσκου μιας και είχε απωθημένο να κάνει κάτι τέτοιο, έναν δίσκο σχεδόν εξ ολοκλήρου ακουστικό, «μπαλαντοειδή» αν θέλετε (Το είχε προτείνει στον αρχηγό το 1986 αλλά απορρίφθηκε η πρόταση και οι ΜΑΙDEN μας πέταξαν στη μούρη το “Somewhere in time”). “Taking the queen”, “Man of sorrows”, “Omega” και το ανεπανάληπτο “Arc of space” ήταν η προσωπική του σφραγίδα στο άλμπουμ. Τα άλλα τα ανέλαβε ο Roy Z. “Starchildren”, “Dark side of Aquarius” (Tι ύμνος ώ ΘΕΟΙ), το Maidenικό “Road to hell” που στη μέση του έχει το ίδιο πέρασμα με το “The prisoner”, τον αυτοσαρκασμό του στο “Accident of birth” και φυσικά το “The magician” που του ταιριάζει όσο άλλο κανένα. Ο αυτοκράτορας του metal είχε επιστρέψει για τα καλά και κανείς δεν είχε το σθένος να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του. H φράση “Scream for me…” θα έβρισκε και πάλι αντίκτυπο στις συναυλίες του και όλοι παραδέχτηκαν το μεγαλείο του τραγουδιστή. 

Το άλμπουμ στέκει αγέρωχο, 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, σαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του 1990 αλλά και όλων των εποχών. Είναι ένα από τα καλύτερα come back που έχουν γίνει ποτέ, αν όχι το καλύτερο και ήταν το άλμπουμ που έσωσε την καριέρα του λατρεμένου frontman. Όσοι δεν το έχετε ακούσει (αν υπάρχει έστω και ένας που ΔΕΝ το έχει ακούσει, ας αυτομαστιγωθεί πάραυτα) κάντε δώρο στον εαυτό σας και ΑΓΟΡΑΣΤΕ το δίσκο. Είναι must have για κάθε δισκοθήκη. Οι λοιποί υπήκοοι του Βασιλιά ας πατήσουν το play και για μία περίπου ώρα ας ταξιδέψουν εκ νέου μαζί με τον δίσκο. 
Scream for me… EVERYBODY!

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

Did you know that:                                                                        
O δίσκος κυκλοφόρησε με τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα. Το κλασικό εξώφυλλο της Ευρωπαϊκής κόπιας του δίσκου που δείχνει τον κλόουν να βγαίνει από το σώμα ενός ανθρώπου, την επανέκδοση του 2005 που τελικά μαθαίνουμε ότι το σώμα ανήκει σε έναν άνδρα, το εξώφυλλο που δείχνει τον Edison καρφωμένο σε ένα Σταυρό και τέλος τον κλόουν να κρατάει το ρόπαλο με ένα βλέμμα όλο υποσχέσεις.

Ο κλόουν είναι δημιούργημα του Derek Riggs, του ανθρώπου που επιμελήθηκε κάθε δίσκο, single, poster των ΙRON MAIDEN μέχρι και το “Fear of the dark”. Το όνομά του δε, είναι Edison και προέρχεται από την σύμπτυξη των λέξεων “Eddie’s son”. Αυτό έγινε χάρη στο δαιμόνιο μυαλό του Rod Smallwood για να δείξει στον κόσμο ότι ο Bruce Dickinson είναι απλά μια συνέχεια των IRON MAIDEN.

To “Accident of birth” σαν τραγούδι είναι κάτι σαν βιογραφικό της ζωής του τραγουδιστή. Και αυτό διότι ο λατρεμένος frontman ήταν το έβδομο παιδί της οικογένειας Dickinson. Το οξύμωρο στην όλη κατάσταση είναι ότι η γέννηση προήλθε από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη των γονιών του οι οποίοι και δεν ήθελαν να κάνουν άλλο παιδί. Φαντάζομαι με τα χρόνια άλλαξαν άποψη.

Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε για τον δίσκο ήταν το “Accident of birth”. Ο Roy Z τηλεφώνησε στον Dickinson, του έπαιξε το riff του τραγουδιού, ο Bruce ενθουσιάστηκε, πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Αμερική. Εκεί, και μέσα σε πέντε μόλις μέρες έγραψαν τα κομμάτια για όλο τον δίσκο.

Aνοίγοντας το βιβλιαράκι του δίσκου, τότε, όλοι είδαν τον Bruce Dickinson κουρεμένο. Ο λόγος που κουρεύτηκε ήταν διότι στις φωτογραφήσεις για το άλμπουμ έμοιαζε πολύ μεγαλύτερος από τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ. Έτσι πήρε την απόφαση να κόψει τα μαλλία του. 

Το περιοδικό ROCK HARD κατέταξε το “Accident of birth” μέσα στα κορυφαία 500 άλμπουμ όλων των εποχών στη θέση 338, το 2005.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here