A Day To Remember... 5/09 [RIOT]

5 Οκτωβρίου, 2019 - 17:30

OΝΟΜΑ ALBUM: ''Narita'' - RIOT

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1979

ΕΤΑΙΡΙΑ: Victor (Japan) – Capitol Records

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Steve Loeb – Billy Arnell

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Guy Speranza

Κιθάρες – Mark Reale

Κιθάρες – Rick Ventura

Μπάσο – Jimmy Iommi

Τύμπανα – Peter Bitelli

 

Έχω γράψει και αναφερθεί επανειλημμένα για τη σχέση λατρείας που έχω με τους RIOT, αλλά και το γεγονός πως είναι από τις μπάντες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν την αναγνώριση που τους άξιζε, φυσικά και με δική τους ευθύνη και όχι μόνο της άδικης μοίρας, όπως πολλές φορές μας αρέσει να λέμε. Είναι πραγματικά κρίμα, λοιπόν, τη στιγμή που άρχισαν να κερδίζουν κάτι από αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, ο ηγέτης τους Mark Reale δεν κατάφερε να το δει και να το χαρεί εν ζωή. Όπως και να έχει όμως, τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί φίλοι εκεί έξω γνωρίζουν πολύ καλά πως οι RIOT ήταν αυτοί που ποίησαν metal στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όταν το έκαναν οι RIOT αρχικά με το ντεμπούτο τους ''Rock city'', το μακρινό 1977, και εν συνεχεία με τον δεύτερο δίσκο τους ''Narita'' το 1979, οι υπόλοιπες μπάντες στο Αμέρικα ακόμα κοπανούσαν τα κουδούνια, με όλο τον σεβασμό κιόλας αλλά έτσι είναι. Ο δεύτερος αυτός εξαιρετικός δίσκος τους είναι που θα μας απασχολήσει σήμερα, μιας και κλείνει σαράντα χρόνια κυκλοφορίας. Πάμε να δούμε λοιπόν ένα μικρό ιστορικό για το πώς προκύπτει ο δίσκος αυτός. 

 

Μετά το πολύ καλό ντεμπούτο τους, και ενώ έχουν βγει στη γύρα παίζοντας κάτω από ονόματα όπως οι AC/DC, JOURNEY και MOLLY HATCHET, οι RIOT βρίσκονται σε σημείο διάλυσης καθώς δεν μπορούν να διατηρήσουν το αρχικό momentum τους. Το γεγονός, όμως, της ανόδου του NWOBHM στη Μεγάλη Βρετανία, ήχος από τον οποίο ήταν ξεκάθαρα επηρεασμένοι ως μπάντα, είναι αυτό που σώζει την παρτίδα. Ο πασίγνωστος στο νησί DJ Neal Kay έχει ακούσει το ντεμπούτο τους και μέσα από τη δουλειά του αρχίζει να διαδίδει την μουσική της μπάντας. Πολλοί από αυτούς που την ακούν αρχίζουν να αγοράζουν τον δίσκο από την Fire Sign Records, εταιρεία που ήταν ιδιοκτησία των παραγωγών και manager της μπάντας Billy Arnell και Steve Loeb, ένα δίδυμο το οποίο θεωρεί μεγάλη πληγή για την μπάντα ο Ελληνικής καταγωγής και πρώην κιθαρίστας της μπάντας L.A. Kouvaris, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη που έδωσε στον δικό μας Γιώργο ''Kay'' Κουκουλάκη στα πλαίσια ενός εξαιρετικού αφιερώματος που είχε κάνει για το rockhard.gr στους RIOT. Αυτοί, λοιπόν, βλέποντας ότι υπάρχουν περιθώρια να συνεχίσει το σχήμα, πείθουν την μπάντα να δουλέψει επάνω σε έναν καινούργιο δίσκο. Έτσι προκύπτει το ''Narita'', το οποίο παίρνει το όνομα του από την πόλη Narita της Ιαπωνίας, ενώ λόγω του διεθνούς αεροδρομίου που διέθετε η πόλη βλέπει κανείς στο εξώφυλλο του δίσκου, πέρα από την Ιαπωνική γραφή, κι ένα αεροπλάνο. Νομίζω πως μπορεί εύκολα να καταλάβει το πόσο στενοί ήταν οι δεσμοί της μπάντας και του ηγέτη τους Mark Reale με το Ιαπωνικό κοινό και από το γεγονός πως ο δίσκος πρώτα κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και μετά στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι δέκα συνθέσεις που αποτελούν τον δίσκο, μέσα σε αυτές και μια πολύ καλή αμιγώς heavy διασκευή στο ''Born to be wild'' των STEPPENWOLF, προκύπτουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μέσα από την συνεργασία του Mark Reale και του τραγουδιστή του σχήματος τότε Guy Speranza. 

Όμως, σημαντική τελικά είναι και η συμβολή του αποχωρήσαντα κιθαρίστα από το σχήμα L.a. Kouvaris, μιας και το όνομα του βρίσκεται σε δυο συνθέσεις δίπλα σε αυτά των Reale και Speranza, το εξαιρετικό hard n' heavy ''49er'' και το πιο hard rockαδικο ''White rock'', ενώ εξ ολοκλήρου του αποδίδεται το παιχνιδιάρικο και heavy δομής ''Kick down the wall. Το ''τελικά'' το αναφέρουμε καθώς για πολλά χρόνια δεν του είχαν ποτέ αποδοθεί τα credits για τα κομμάτια που έγραψε, όπως αναφέρει και ο ίδιος στην συνέντευξη που αναφέραμε πιο πάνω, κάτι που αποδίδει ξεκάθαρα στο δίδυμο του management. Επίσης, στο πολύ ωραίο και THIN LIZZY δεδομένων αρχικό κομμάτι του δίσκου ''Waiting for the taking'' προσφέρει ο νέο-εισελθών κιθαρίστας και αντικαταστάτης του Kouvaris στην μπάντα Rick Ventura. Πέρα από τα προαναφερθέντα, τις επιρροές και τον heavy χαρακτήρα που είχε το σχήμα εξ αρχής δείχνουν και τα δυο ίσως πιο γνωστά κομμάτια του δίσκου, αμφότερα κινούμενα στο όριο του speed metal, που ακόμα ως είδος βρίσκονταν στα γεννοφάσκια του. Αυτά είναι το υπέροχο ''Road racin''' και το εκπληκτικό instrumental ''Narita''. Υπέροχη είναι και η μάλλον πιο υποτιμημένη στιγμή αυτού του δίσκου που είναι το ''Hot for love'', μια ακόμα σύνθεση που δείχνει το πόσο επηρεασμένο ήταν το σχήμα από τη Γηραιά Αλβιώνα, μιας και, όπως πολύ σωστά είχε παρατηρήσει και ο φίλτατος Δημήτρης Τσέλλος σε ένα ''underatted gems'' που είχε κάνει με θέμα τους RIOT, το κομμάτι φωνάζει από μακριά SCORPIONS. Η παραγωγή του δίσκου από το δίδυμο των Steve Loeb και Billy Arnell είναι πολύ καλή για τα δεδομένα της εποχής, ηχώντας πάρα πολύ καλά ακόμα και σήμερα. 

 

Τελικά το ''Narita'' αποδείχθηκε με τα χρόνια πως ήταν ένα εξαιρετικό δεύτερο βήμα για τους RIOT, και μαζί με το ντεμπούτο τους αποτέλεσε τη βάση για να γραφτεί το πρώτο μεγάλο άλμπουμ τους, που θα έρθει δυο χρόνια αργότερα, ''Fire down under''. Αν λοιπόν έχετε διάθεση, ακούστε την μπάντα που άνοιξε τον χορό του metal στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και που επηρεασμένη σε τεράστιο βαθμό από το NWOBHM κίνημα αλλά και τις hard rock δομές της Γηραιάς Αλβιώνας, αποτέλεσε μάλλον και τον προπομπό του U.S. metal. 

 

Did you know that:

 Το άλμπουμ, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές, κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιαπωνία και μέχρι τον Οκτώβριο του 1979 που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, όποιος ήθελε να το αγοράσει, το έπαιρνε μόνο μέσω εισαγωγής. Στα τέλη περίπου της δεκαετίας του '80 ο δίσκος σταμάτησε να κυκλοφορεί σε μορφή βινυλίου. Επανακυκλοφόρησε μόνο ως CD το 1989 στην Ιαπωνία και αυτό μέχρι τις αρχές των 90’s. Έξω από την Ιαπωνική αγορά, ο δίσκος επανακυκλοφόρησε σε CD το 2005 από την Βρετανική εταιρεία Rock Candy Records, την οποία και έτρεχαν δυο πρώην συντάκτες του περιοδικού Kerrang, οι Derek Oliver και Dante Bonutto.

 Το όνομα του δίσκου χρησιμοποίησε ο Mark Reale το 1985, όταν είχαν διαλυθεί οι RIOT, ονομάζοντας NARITA ένα σχήμα που είχε δημιουργήσει τον καιρό που βρισκόταν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Σε αυτό συμμετείχαν τα πρώην μέλη των S.A. SLAYER και αυτά ήταν ο Steve Cooper, ο μετέπειτα ντράμερ των MACHINE HEAD Dave McClain και ο αργότερα μπασίστας των RIOT Don Van Stavern. Η συγκεκριμένη τετράδα είχε κυκλοφορήσει και ένα demo 3 τραγουδιών, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και μια πρώιμη μορφή του ''Thundersteel''.

 Τα κομμάτια ''Narita'' και '' Road racin''' μπορεί να θυμούνται οι λάτρεις των video games ότι είχαν συμπεριληφθεί στον blockbuster τίτλο του PS3 αρχικά, και του XBOX360 μετέπειτα, ''Brutal Legend''. Κεντρικός ήρωας του ήταν ο Eddie Riggs, που είχε σχεδιαστεί με βάση τον Jack Black, ο οποίος έχει δανείσει και την φωνή του στο συγκεκριμένο χαρακτήρα.

 Το τραγούδι "Road racin'" συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ συλλογή της Polydor "Castle Donnington: Monsters Of Rock'' από την συναυλία που έγινε τον Αυγούστου του 1980.

 Η μπάντα μετά τον δίσκο, και αφού έκανε ένα πολύ επιτυχημένο support στον Sammy Hagar κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο Τέξας, έκλεισε μια συμφωνία με την Capitol Records για την παγκόσμια προώθηση του ''Narita''. Για να γίνει αυτό, όμως, η μπάντα έπρεπε να υποστηρίξει την περιοδεία του Sammy Hagar στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που έγινε και μάλιστα στέφθηκε από επιτυχία. Όμως με το τέλος της εν λόγω περιοδείας, η Capitol αποφάσισε να σπάσει την συμφωνία με την μπάντα.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 27/11 [BEHEMOTH]

27 Νοεμβρίου, 2020 - 14:30 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thelema.6” – BEHEMOTH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Avantgarde Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Nergal ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Κιθάρα, φωνητικά – Nergal Κιθάρα – Havoc Τύμπανα – Inferno...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [PSYCHOTIC WALTZ]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 23:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A social grace” – PSYCHOTIC WALTZ ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Sun Productions/Sub Sonic Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Psychotic Waltz, Mike Harris, Rich Thompson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]