A Day To Remember... 7/10 [ROTTING CHRIST]

9 Οκτωβρίου, 2017 - 10:00

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''A Dead Poem'' – ROTTING CHRIST
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Σάκης Τόλης – Xy
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρες – Σάκης Τόλης
Τύμπανα – Θέμης Τόλης
Μπάσο – Ανδρέας Λάγιος
Κιθάρες – Κώστας Βασσιλακόπουλος

Είναι πολύ εύκολο να βουτάς στο παρελθόν για να ακούσεις κάτι από τα παλιά. Αρκεί να πατήσεις το play και να το απολαύσεις. Τα δύσκολα έρχονται όταν καλείσαι να γράψεις γι’ αυτό, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του απλά υπέροχου “A Dead Poem”, τέταρτο δισκογραφικό πόνημα της μπάντας με τη βαρύτερη φανέλα στο ελληνικό metal, των ROTTING CHRIST, που συμπληρώνει 20 χρόνια από την κυκλοφορία του. 
Ένα χρόνο πριν, το 1996,  η μπάντα είχε κυκλοφορήσει το καταπληκτικό ''Triarchy Of The Lost Lovers'', όπου μέσα από αυτό είχαν αρχίσει να προϊδεάζουν για την συνέχεια, ξεφεύγοντας από τα στερεοτυπικά πλαίσια του κλασικού black metal ήχου και προσπαθώντας να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην μουσική τους, κάτι που κατάφεραν φυσικά με τον καλύτερο τρόπο βάση αποτελέσματος. 
Στο ''A Dead Poem'' όμως, ο mastermind του σχήματος Σάκης Τόλης θέλει να σπρώξει τους μουσικούς ορίζοντες της μπάντας ακόμη πιο μακριά. Κατεβάζει ακόμα περισσότερο τις ταχύτητες, προσθέτει ακόμα περισσότερα μελωδικά στοιχεία σε σχέση με πριν, δίνει μεγαλύτερο χώρο στα gothic στοιχεία και έτσι μαζί με την black metal βάση της μπάντας κατορθώνει να δημιουργήσει μια φοβερή μελαγχολική και  σκοτεινή ατμόσφαιρα που είναι έτοιμη να σε παρασύρει στην δίνη της σε κάθε ένα από τα 10 κομμάτια που αποτελούν το άλμπουμ. 
Σε αυτό συμβάλλουν και η εξαιρετική χρήση των πλήκτρων, οι ακουστικές κιθάρες και οι απαγγελίες του Σάκη. Παρά το γεγονός πως μάλλον έχουμε να κάνουμε με το πιο ήρεμο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η μπάντα, το σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν απουσιάζει η ενέργεια και η ένταση. Ο εξαιρετικά πετυχημένος και πολύ ισορροπημένος συνδυασμός μελωδικών και επιθετικών riff σε συνδυασμό με τις υπέροχες αρμονικές δισολίες, όλα δια χειρός του Σάκη, δεν μπορούν παρά να κερδίσουν και να μαγέψουν τον ακροατή με κάθε νότα που ακούει να βγαίνει από τις κιθάρες. 
Τα φωνητικά του επίσης κρατούν τον ιδιαίτερο και σκληρό τρόπο που μας έχει συνηθίσει με την διαφορά πως η βελτίωση σε αυτά είναι εμφανής σε σχέση με πριν. Ο Ανδρέας Λάγιος που θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε άλμπουμ των CHRIST βοηθάει με το μπάσο του να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η εξαιρετική κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει αλλά και μαζί με τον διαρκώς βελτιωμένο πίσω από το drum kit Θέμη Τόλη καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό rhythm section. 


Οι στίχοι είναι κυρίως αφηρημένοι και ποιητικοί, κλείνοντας μέσα τους αρκετό συναίσθημα, ενώ αρχίζουν και αυτοί να ξεφεύγουν από στενά όρια του black και σίγουρα αξίζουν της προσοχής του ακροατή. Υπεύθυνοι γι’ αυτούς είναι ο Σάκης αλλά και ο πρώην μπασίστας της μπάντας Δημήτρης Πατσούρης ή ''Mutilator''. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί φυσικά η συμμετοχή του Fernando Ribeiro των MOONSPELL, που συνέβαλε στα φωνητικά σε ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια του άλμπουμ το ''Among Two Storms'' που βρίσκεται πολύ συχνά μέχρι και σήμερα στο set list των live εμφανίσεων της μπάντας. Άλλο κομμάτι δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρουμε μιας και ό,τι και να ξεχωρίσει κάποιος θα αδικήσει τα υπόλοιπα, αφού το άλμπουμ λειτουργεί σαν μια οντότητα χωρίς κανένα ψεγάδι ή filler αν το προτιμάτε. 
Τέλος να πούμε πως η παραγωγή των Xy(SAMAEL) και Σάκη Τόλη είναι εξαιρετική και με σωστή ισορροπία βοηθώντας τα μέγιστα να μεταφερθεί σωστά η μαγεία της μουσικής του άλμπουμ. Ο δε, Xy  πιστώνεται και τα πλήκτρα. Το ''A Dead Poem'' κρίνοντας το πλέον με το πέρασμα των χρόνων είναι τελικά μια ηχητική εξέλιξη για την μπάντα αλλά και ένας δρόμος που μας δείχνει πως θέλει να εξερευνήσει ακόμα περισσότερο όπως θα δείξει και το ''Sleep Of The Angels'' που θα ακολουθήσει. Το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για τους ROTTING CHRIST είναι πως καταφέρνει να προσελκύσει οπαδούς από περισσότερα είδη της metal, κάτι που συνεχίζουν βέβαια να κάνουν με κάθε τους δουλειά μέχρι και σήμερα κατατάσσοντας τους ως την πιο αναγνωρισμένη ελληνική metal μπάντα.

 

Did you know that:
- Ο Κώστας Βασσιλακόπουλος που γράφεται στην σύνθεση της μπάντας δεν έπαιξε στο στούντιο, οι κιθάρες είναι όλες ηχογραφημένες από τον Σακη Τόλη.

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember… 13/3 [LIQUID TENSION EXPERIMENT]

13 Μαρτίου, 2018 - 18:15 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Liquid tension experiment 1“ – LIQUID TENSION EXPERIMENT ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: Magna Carta ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: LIQUID TENSION EXPERIMENT ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: ...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 13/3 [SYMPHONY X]

13 Μαρτίου, 2018 - 13:00 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Twilight in Olympus” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo, Steve Evetts ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά –...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 12/3 [TANKARD]

12 Μαρτίου, 2018 - 15:15 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Disco destroyer” - TANKARD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Harris Johns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Andreas "Gerre" Geremia - φωνητικά Frank Thorwarth –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/3 [Steve Harris]

12 Μαρτίου, 2018 - 10:00 Χαρά Νέτη

        ΟΝΟΜΑ: Stephen Percy Harris [Steve Harris] INSTRUMENT: Μπάσο ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 12 Μαρτίου 1956 [62] ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Essex, Αγγλία ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...

[περισσότερα]

A Day To Remember… 10/3 [MOTORHEAD]

10 Μαρτίου, 2018 - 11:45 Σάκης Φράγκος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Snake bite love” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998 ΕΤΑΙΡΙΑ: SPV  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Howard Benson, MOTORHEAD ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Lemmy Kilmister  Κιθάρα – Phil...

[περισσότερα]