A Day To Remember... 9/10 [TESTAMENT]

9 Οκτωβρίου, 2020 - 01:00

ΜΠΑΝΤΑ: TESTAMENT

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Souls of black”

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atlantic/Megaforce

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Michael Rosen και TESTAMENT

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Chuck Billy – φωνητικά

Eric Peterson – κιθάρα

Alex Skolnick – κιθάρα

Louie Clemente – τύμπανα

Greg Christian – μπάσο

 

Αγαπημένοι μου TESTAMENT. Σας εκτιμώ βαθύτατα, το ξέρετε. Σας θεωρώ μεγαλύτερους (σε ποιότητα) από ότι είστε (εμπορικά) και ότι η θέση στο λεγόμενο Big Four σας ανήκε. Άλλωστε, όταν το thrash πέρναγε την κρισάρα του, εσείς είχατε τη σημαία ψηλά, ακόμα και αν δεν παίζατε πάντα… αυστηρά thrash και φλερτάρατε μέχρι και με το death metal. Ακόμα και αυτό το κάνατε τόσο καλά όμως. Μέχρι βέβαια που έσκασε το “The gathering” και σιώπησαν τα πάντα!

Όμως τo 1990, όταν το thrash ζούσε τις τεράστιες στιγμές του και την ίδια χρονιά μάλιστα έβγαιναν “Rust in peace” και “Seasons in the abyss”, κάνατε ένα λαθάκι. Βιαστήκατε να κυκλοφορήσετε δίσκο, το “Souls of black”, για να προλάβετε την υπερ-περιοδεία Clash Of The Titans στην Ευρώπη και να παίξετε με τα θηρία της εποχής MEGADETH, SLAYER, SUICIDAL TENDENCIES. Και λογικό, για το καλό της ανόδου του ονόματος της μπάντας. Και το λαθάκι δεν πάει στην πρόθεση, καθώς έπρεπε, σε μεγάλο βαθμό να γίνει. Το λαθάκι πάει στο τελικό αποτέλεσμα του δίσκου, που ΑΝ ήταν ένα-δύο κλικ καλύτερο, τότε, λογικά θα είχατε και εσείς τρομερή εκτόξευση. Αλλά είπαμε δύο άλμπουμ των συνοδοιπόρων σας πιο πάνω, που απλά ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΟΥΣΑΝ από κανέναν. Ούτε από εσάς.

Μέσα στη φούρια λοιπόν για την εκπλήρωση του μεγαλύτερου σκοπού και την έλλειψη του ιδανικού χρόνου για τη σύλληψη, ενορχήστρωση και δουλειά των κομματιών, καταφύγατε σε μία λύση, που ειδικά κάποια χρόνια μετά, ακούγεται σαν λύση ανάγκης. Να πάρετε κομμάτια που είχαν μείνει στο «ράφι» όλα τα προηγούμενα χρόνια και να τα σουλουπώσετε, να τα ηχογραφήσετε και τελικά να κυκλοφορήσουν σαν “Souls of black”. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό ή ότι τα κομμάτια δεν ακούγονται ή άλλες υπερβολές. Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς, αυτό το τύπου intro που ακούει στο όνομα “Beginning of the end”, πρέπει να είναι το πιο άκυρο, αχρείαστο και ό,τι να ‘ναι πράγμα (πράγμα είναι, τι να κάνουμε) που έχετε πράξει σε δίσκο σας. Τα «κανονικά» κομμάτια είναι τίμια. Αλλά πέραν του τίμια, δεν είναι τα περισσότερα για πολύ παραπάνω. Και η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, είναι ότι και οι ίδιοι δεν τα τιμήσατε μετέπειτα (και ούτε μέχρι και σήμερα) στα live σας, με εξαίρεση το ομίτιτλο και το “The legacy”. Η περιοδεία του δίσκου, δεν πιάνεται. Γιατί μετά από αυτήν, μόνο τα δύο προαναφερθέντα υπήρχαν (και όχι πάντα) στα setlist σας.

Μέσες άκρες, τα κομμάτια ακολουθούν ένα ίδιο μοτίβο, τόσο σε ταχύτητες, όσο και σε ύφος και ενορχήστρωση/δομή. Κάτι που δείχνει και το βιαστικό του πράγματος. Το μόνο κομμάτι που σπάει τη μονοδιάστατη οπτική, είναι το “The legacy” και δεν είναι τυχαίο ότι «επέζησε» περισσότερο. Μέσα σε αυτά τα κομμάτια, υπάρχουν στιγμές όπως τα “Face in the sky”, “Souls of black”, “Love to hate” και “The legacy” που ξεχωρίζουν. Όμως η γενικότερη αίσθηση του δίσκου, βγάζει αυτήν τη βιασύνη της μπάντας. Το καλό για εσάς, είναι ότι τότε, το thrash ήταν στα ντουζένια του και αυτό οδήγησε το δίσκο στα charts. Όμως μπορούσατε και καλύτερα. Ακόμα και έτσι όμως, βλέποντας το άλμπουμ κιθαριστικά, το δίδυμο Peterson-Skolnick έχει αφήσει για ακόμη μία φορά τα διαπιστευτήριά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το εγκυρότατο Guitar World, το είχε στη δεκάδα των καλύτερων κιθαριστικών άλμπουμ του 1990. Και σκεφτείτε τι και πόσα καλά άλμπουμ και με τι παίκτες βγήκαν τότε.

Το “Souls of black”, δεν είναι στους κορυφαίους δίσκους των TESTAMENT. Από την άλλη όμως, είναι ο δίσκος που έπρεπε να βγει από τη μπάντα, για να της δώσει την ευκαιρία να διευρύνει το κοινό της μέσα από περιοδείες (Clash of the Titans, Painkiller tour) και που τελικά, οδήγησε στην πρώτη μεγάλη ηχητική αλλαγή του σχήματος, που ήρθε δύο χρόνια μετά, με το “The ritual”. Ένα “The ritual”, που πήγε και εμπορικά ακόμα καλύτερα, κάνοντας έτσι το “Souls of black” ένα δίσκο-θυσία ας πούμε, για το καλό του μέλλοντος της μπάντας. Έπρεπε να γίνει, έγινε και ειδικά για τη χρονιά που βγήκε, δεν μπορούσε να τα πάει και καλύτερα με τέτοιο ανταγωνισμό και τέτοια δική του ποιότητα. Τη δουλειά την έκανε όμως.

Did you know that:

  • Το άλμπουμ κατάφερε να σκαρφαλώσει στη θέση Νο 73 του Billboard 200. Μία θέση που ήτανε πολύ καλή, όχι όμως όσο αυτή του διαδόχου του, του “The ritual”, που έφτασε στη θέση Νο 55, η οποία θα ήταν η κορυφαία της μπάντας μέχρι και το 2012, όταν και βγήκε το “Dark roots of earth”. Που έφτασε αυτό; Στη θέση Νο 12. Έχουμε πει. Δεύτερη νιότη περνάνε οι TESTAMENT την τελευταία δεκαετία και βάλε!
  • Ο παραγωγός του δίσκου, ο Michael Rosen, την ίδια χρονιά με το “Souls of black”, έκανε και τα “Swallowed in black” των SADUS, “Twisted into form” υων FORBIDDEN και το ομότιτλο των VICIOUS RUMORS. Δεν το λες και άσχημα! Το “Souls of black” ήταν το μόνο άλμπουμ που έκανε με τους TESTAMENT, αλλά συνεργάστηκε μαζί τους και στο live EP “Return to the Apocalyptic city”.
  • O William Benson, ο άνθρωπος πίσω από την πολύ ωραία ζωγραφιά που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου, είχε ήδη συνεργαστεί με το σχήμα στα “The new order” και “Practise what you preach”, ενώ θα το έκανε ξανά και για τελευταία φορά στο “The ritual”.

 

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 24/10 [LINKIN PARK]

24 Οκτωβρίου, 2020 - 18:30 Γιώργος Καραγιάννης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hybrid Theory”– LINKIN PARK ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 24 Οκτωβρίου 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Warner Bros ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Don Gilmore ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Chester Bennington – Lead φωνητικά Mike...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [KING'S X]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 17:15 Γιάννης Παπαευθυμίου

ONOMA AΛΜΠΟΥΜ: “Faith hope love” – KING’S X  ETΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΙΑ: Megaforce records / Atlantic  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sam Taylor & KING΄S X  ΣΥΝΘΕΣΗ:  Doug Pinnick- μπάσο...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [SKYCLAD]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:30 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΜΠΑΝΤΑ: SKYCLAD ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Folkemon” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Skyclad ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Martin Walkyier – φωνητικά Steve Ramsey – lead κιθάρα, δεύτερα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [CRADLE OF FILTH]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Darkly, darkly, venus aversa” - CRADLE OF FILTH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Peaceville  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Atkins, Doug Cook, Dani Filth ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [FORBIDDEN]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Omega wave” - FORBIDDEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Craig Locicero, Tim Narducci ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Russ Andersson - φωνητικά Craig Locicero- κιθάρα...

[περισσότερα]