One track mind… “The toxic waltz”

15 Μαίου, 2019 - 13:15

 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “The toxic waltz
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: EXODUS
ΔΙΣΚΟΣ: “Fabulous Disaster”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Marc Senesac, Gary Holt, Rick Hunolt
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Gary Holt, Steve "Zetro" Souza

 

Με έναν πραγματικό ύμνο για το thrash metal ιδίωμα ασχολείται αυτή την εβδομάδα το “One track mind”. Όταν η βία ενός mosh pit, η ένταση και το ξύλο μιας συναυλίας γίνεται τραγούδι, τότε δεν έχουμε τίποτα άλλο από το “The toxic waltz” των EXODUS. 

Κυκλοφόρησε πριν από 30 χρόνια, όντας το τρίτο κατά σειρά κομμάτι, του τρίτου δίσκου του συγκροτήματος, “Fabulous Disaster” και συμπτωματικά πρόκειται και για το τρίτο πιο πολυπαιγμένο τραγούδι των EXODUS στις συναυλίες τους. 

Η ιστορία θέλει το “The toxic waltz” να γράφεται από τον κιθαρίστα Gary Holt, όταν μια μέρα που συναντήθηκε με την μπάντα για πρόβα, του ζητήθηκε να γράψει ένα τραγούδι για όλα αυτά που κάνουν οι φαν τους στις συναυλίες τους. 

Σε στιχουργικό επίπεδο, την έμπνευση πιστώνεται ο Steve "Zetro" Souza, που ένα βράδυ, όπως έχει δηλώσει, παρακολούθησε ένα διαφημιστικό για μια μουσική συλλογή με τα καλύτερα χορευτικά τραγούδια των 50’s και 60’s και στο οποίο ακουγόντουσαν διάφορα απ’ αυτά, όπως τα “The twist”, "The mashed potato", "The watusi” και το “The stroll”.   Κάπως έτσι έγραψε τους στίχους σαν παρωδία, θέλοντας να κάνει πλάκα.
«Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα τους χρησιμοποιούσαμε τελικά. Αν διαβάσεις τους στίχους, είναι αρκετά χαζοί. Σκεφτόμουν ότι είμαστε μια απόλυτα hard thrash μπάντα, που σε κλωτσάμε στη μούρη, “βιάζουμε και δολοφονούμε” τη γυναίκα σου και τώρα είμαστε εδώ και γράφουμε μια παρωδία για τα χορευτικά των 50’s και 60’s”. Ο Gary μου έλεγε πως τους έβρισκε μια χαρά και εγώ του απαντούσα ότι δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί αν τους βάζαμε σε αυτό το κομμάτι θα μας πυροβολούσαν!»

Τελικά οι στίχοι μπήκαν στο τραγούδι, ίσως έχοντας υποστεί και μια μικρή τροποποίηση και το βίντεο κλιπ που γύρισαν οι EXODUS, αντικατόπτριζε απόλυτα τα λόγια και το πνεύμα του κομματιού, με το headbanging, το mosh και το stage-diving να μη σταματούν ούτε στιγμή και την μπάντα να δίνει συμβουλές για “good friendly violent fun”. 

Αυτό που πάρα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πάντως, είναι το πώς προέκυψε ο τίτλος για το “The toxic waltz”. Την απάντηση έχει δώσει παλιότερα ο ντράμερ, Tom Hunting, λέγοντας πως: 
«Στην πραγματικότητα, πρέπει να αφιερώσω τον τίτλο σε ένα φίλο μου, τον James, που δεν είναι κοντά μας πια. Μας ήρθε ένα πρωινό μετά από ένα πάρτι, νομίζω το bachelor του αδερφού μου, όπου αράζαμε. Αυτός απλά καθόταν κι έπινε μπύρα κι εγώ προσπαθούσα να λύσω ένα σταυρόλεξο που υπήρχε σε μια τοπική εφημερίδα. Όταν ζήτησα τη βοήθειά του για μια λέξη με πέντε γράμματα ώστε να συμπληρώσω την πρόταση “The ….. waltz” και δεδομένου ότι ήμασταν και οι δύο «καμένοι» -μιας και το προηγούμενο βράδυ κάναμε πράγματα που δεν έπρεπε, αν με καταλαβαίνεις – το πρώτο πράγμα που βγήκε από το στόμα του ήταν η λέξη toxic! Επειδή τότε δουλεύαμε πάνω σ’ αυτό το τραγούδι και δεν είχαμε βρει κάποιο τίτλο, μου κόλλησε. Γράψαμε το τραγούδι για το κοινό που ερχόταν στις συναυλίες μας. Χαζό τραγούδι – για να λέμε την αλήθεια – αλλά οι οπαδοί το λάτρεψαν κι έγινε ο ύμνος του pit!»

Είναι αλήθεια πάντως ότι έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα EXODUS κομμάτια του κόσμου και από το 1989 μέχρι σήμερα, έχει κρατήσει μια σταθερή παρουσία σε κάθε live του σχήματος. 

 

 

Χαρά Νέτη

 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 13/01 [DARKTHRONE]

13 Ιανουαρίου, 2021 - 21:00 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Soulside Journey” – DARKTHRONE  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991 ΕΤΑΙΡΙΑ: Peaceville Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tomas Skogsberg ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Κιθάρα – Ivar Enger Κιθάρα, Φωνητικά –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/01 [ALICE COOPER]

12 Ιανουαρίου, 2021 - 15:15 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Love it to death” – ALICE COOPER ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1971 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Warner Bros/Straight Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Ezrin/Jack Richardson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 12/01 [STRATOVARIUS]

12 Ιανουαρίου, 2021 - 15:00 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Elysium” – STRATOVARIUS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2011 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Victor (Ιαπωνία)/earMusic (Παγκοσμίως πλην Ιαπωνίας) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Matias Kupiainen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Timo...

[περισσότερα]

A day to remember... 07/01 [ENSIFERUM]

7 Ιανουαρίου, 2021 - 19:45 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ensiferum” - ENSIFERUM ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2001 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Spinefarm Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tuomo Valtonen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Jari Maenpaa: κιθάρα, φωνητικά Markus Toivonen:...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/12 [TANKARD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 18:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Vol(l)ume 14” - TANKARD  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: AFM records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Mainx ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Andreas “Gerre” Geremia  Κιθάρες, Φωνητικά...

[περισσότερα]