Underground Scans Vol.24 (FVNERAL FVKK, TOXIKULL, THE SCOURGE, MEGATON SWORD, GALAXY, CONCILIUM)

10 Δεκεμβρίου, 2019 - 12:45

Ανασκαφών συνέχεια. Συνήθως η στήλη αυτή ασχολείται με full length κυκλοφορίες, ωστόσο πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και εδώ είναι παραπάνω από μία. Ας δούμε λοιπόν τρία full lengths αλλά και τρία EPs που πραγματικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και ας ακούσουμε κλασσικό μέταλλο, thrash, speed και doom metal. 


Οι Γερμανοί FVNERAL FVKK κυκλοφορούν μετά το πρώτο τους ep του 2017 με τίτλο “The lecherous liturgies”, το πρώτο τους full length, το οποίο και ονομάζεται “Carnal confessions”. Καταρχάς και καταρχήν και οπωσδήποτε, ξεχάστε αυτό το ελεεινό όνομα και επικεντρωθείτε στην μουσική. Οι Cantor Cinaedicus (φωνή), Decanus Obscaenus (κιθάρα), Vicarius Vespillo (μπάσο) και Frater Flagellum (τύμπανα) δημιουργούν ένα άλμπουμ που έχει όλα τα φόντα να μείνει κλασσικό στο είδος. Και όταν εννοώ κλασσικό, εννοώ να μνημονεύεται πολλά χρόνια μετά σε αφιερώματα, ανασκοπήσεις και να θεωρείται must για κάθε ενημερωμένη στο είδος δισκοθήκη. Φανταστείτε τους CANDLEMASS και SOLITUDE AETURNUS αλλά χωρίς το επικό στοιχείο. Αντίθετα, εδώ επιτυγχάνεται μια ατμόσφαιρα λυρική μεν, αλλά η απουσία αναφορών σε μπάντες όπως οι MANOWAR και RAINBOW (όσον αφορά τους πρώτους) ή οι έμμεσες επιρροές από το USPM (όσον αφορά τους δεύτερους) σχεδόν «απογυμνώνουν» το τελικό αποτέλεσμα. Αργό, εξυψωτικό, με βαριές κιθάρες, πεσιμιστικό, πένθιμο μα και «αιχμηρό», τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, το “Carnal confessions” είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους για το doom metal τόσο για την χρονιά που διανύουμε, όσο και γενικά για τα τελευταία χρόνια. Μην τυχόν και δεν το ακούσετε. Για λοιπές πληροφορίες, αλλά και μια πρώτη επαφή με την μπάντα.
Bandcamp: https://fvneralfvkk.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/fvneralfvkk

 

Από την Ιβηρική χερσόνησο μας έρχονται τσιρίζοντας και ουρλιάζοντας οι TOXIKULL, απειλώντας μας με το δεύτερό τους άλμπουμ “Cursed and punished”. Πίσω τους βρίσκεται ο γνωστός και μη εξαιρετέος στους επίσης γνωστούς κύκλους Lex Thunder των MIDNIGHT PRIESTS. Μην το ψάχνεται. Ο δίσκος μοιάζει με ξυράφι την ώρα που περνάει επάνω από ένα ροδαλό μαγουλάκι, το πόδι βρίσκεται συνεχώς στο γκάζι και οι τσιρίδες έχουν τον πρώτο λόγο. Να τους παρομοιάσω με τους VULTURE ή τους BLACK VIPER; Το κάνω. Να πω πως live αποκλείεται να μην είναι καλοί και πως θα «κόβουν κώλους»; Δεδομένο. Να δηλώσω πως θα ήθελα να τους δω ζωντανά; Εννοείται. Αν περιμένετε να ακούσετε κάτι νεωτεριστικό, γελούν όχι μόνο τα τσιμέντα, αλλά και οι ίδιοι οι Πορτογάλοι με αυτό. Αν όμως θέλετε να λυσσάξετε παίζοντας air guitar και τσιρίζοντας λες και σας έβγαλαν τα νύχια χωρίς αναισθητικό, ορμάτε! Εγώ το έκανα ήδη.
Official site: https://toxikull.wixsite.com/officialtoxikullsite
Facebook: https://www.facebook.com/toxikull

 


Τον παικταρά κιθαρίστα των HELSTAR, Andrew Atwood τον γνωρίζετε; Εκτός λοιπόν από τις hyper - tech US power metal ανησυχίες του με τους Τεξανούς θρύλους, έχει και τους επίσης Τεξανούς THE SCOURGE, με τους οποίους παίζει καθαρό thrash και μάλιστα τραγουδά. Το “Warrant for execution” είναι το ντεμπούτο τους και δεν χρειάζεται να πούμε πως οι κιθάρες του είναι παραπάνω από εντυπωσιακές. Ο Atwood τα πάει πολύ καλά και στον τομέα των φωνητικών, (χωρίς να είναι φωνάρα τραγουδά αρκετά δυναμικά), ενώ η μπάντα πίσω του παίζει «παπάδες». Σε κάποιες, ελάχιστες στιγμές θα σας έρθει στο νου η πιο thrashy πλευρά των HELSTAR, αλλά γενικά μην περιμένετε κάτι περισσότερο οι οπαδοί των θρύλων του Houston. Αυτό τώρα που πρέπει να κάνουν οι THE SCOURGE είναι να δώσουν περισσότερη βάση στο catchy songwriting και όχι στην τεχνική και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Γιατί μπορεί το άλμπουμ να είναι εντυπωσιακότατο τεχνικά, αλλά μια βελτίωση στις συνθέσεις την χρειάζεται. Ακόμη και έτσι όμως, εδώ θα βρείτε «μονοκόμματες» ακροάσεις που θα «σπάσουν» πολλά «άλατα».
Facebook: https://www.facebook.com/thescourge666
I - Tunes: https://itunes.apple.com/us/artist/the-scourge/id928110320

 

Από τους MEGATON SWORD έρχεται το πρώτο ep, με τίτλο “Niralet”. Τελικά, το πόσο μεγάλη μπάντα είναι οι ETERNAL CHAMPION, φαίνεται ήδη μέσα σε μόλις τρία χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου τους με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι πως ο ήχος τους πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς και επιρροή. Αυτόν τον ήχο λοιπόν έχουν υιοθετήσει και οι MEGATON SWORD. Οι Uzzy Unchained (φωνή), Chris the Axe (κιθάρα), Simon the Sorcerer (μπάσο) και Dan Thundersteel (τύμπανα) έρχονται από την μυστηριώδη χώρα της Niralet, όπως λένε. Μυστικοπάθεια λοιπόν, και μηδέν πληροφορίες πέραν του ότι στην πραγματικότητα είναι Ελβετοί. Πού θα πάει, θα τους μάθουμε, γιατί θα τους έχουμε από κοντά. Επικό και βάρβαρο heavy metal, τραγούδια για μάχες, για την ανδρεία, τον πόλεμο και τον θρίαμβο, με ιδιαίτερα φωνητικά πού ή θα ενθουσιάσουν, ή θα ξινίσουν τον ακροατή. Οι οπαδοί των ETERNAL CHAMPION, SMOULDER κλπ δυνάμεων, να το ακούσουν οπωσδήποτε!
Bandcamp: https://dyingvictimsproductions.bandcamp.com/album/megaton-sword-niralet
Facebook: https://www.facebook.com/megatonsword

Δεύτερο ep από καλλιτέχνη της Dying Victim Productions και εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι GALAXY έρχονται από την Αυστραλία και σκοπός τους είναι, λέει, να μεταδώσουν όλη την συμπαντική δύναμη του heavy metal σε όποιον ασχοληθεί με την μουσική τους. Δεν ξέρω αν κατάφεραν αυτό σε μένα, αλλά πραγματικά ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα την ακρόαση του “Lost from the start” ep. Χιλιοπαιγμένο μεν, αλλά εμπνευσμένο και ενθουσιώδες heavy metal, με πολλές speed metal «ενέσεις». Εκτός από JUDAS PRIEST θα σας θυμίζει πολύ και τον πρόσφατο δίσκο (τι δίσκο, δίσκαρο!) των SATAN, οπότε το λες και εκσυγχρονισμένο speed-άτο NWOBHM αυτό που παίζουν οι Αυστραλοί. Τέσσερα πολύ δυνατά λοιπόν τραγούδια αφήνουν τις καλύτερες των εντυπώσεων και υπόσχονται ένα πολύ καλό μέλλον! Πληροφορίαι εντός:
Bandcamp: https://galaxyaus.bandcamp.com/releases
Facebook: https://www.facebook.com/GalaxyAus

 

Πάμε τώρα να ρίξουμε ξανά ταχύτητες και να κλείσουμε όπως ανοίξαμε. CONCILIUM ονομάζεται αυτή η νέα doom metal μπάντα από την Βοστώνη, και στο παρθενικό της ep “No sanctuary” ακολουθεί βασικές αρχές και απαράβατους κανόνες του ιδιώματος. Δεν είναι τόσο επικοί όσο οι FVNERAL FVKK (αν και όταν το προσπαθούν θυμίζουν ελαφρώς τους CRYPT SERMON), ωστόσο η μουσική τους βγάζει προς τα έξω μια έμφυτη θα έλεγε κανείς επιβλητικότητα. Τρία μεγάλα, αργά και «απλωτά» κομμάτια συν ένα ακουστικό, ατμοσφαιρικό ιντερλούδιο, αποτελούν το “No sanctuary”, ένα ep που αφήνει και αυτό πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Η Paris Thibault στα φωνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε «δυνατό χαρτί» για την μπάντα. Περιμένω την ολοκληρωμένη τους πρόταση, κάτι μου λέει πως θα είναι εξαιρετικά δυνατή. Γνωρίστε τους.
Bandcamp: https://concilium.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/conciliumdoom

Εδώ τελειώνει και το 24ο Underground Scans. Ακούστε τους δίσκους που προτείνονται, στείλτε τις προτάσεις σας, πείτε την άποψή σας, κάντε τις παρατηρήσεις σας αλλά μαζί με αυτά, μην ξεχνάτε να ακούτε πολλή μουσική και να προσέχετε τον εαυτό σας! Ως το επόμενο, να μου είστε καλά.

Δημήτρης Τσέλλος

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Underground Scans Vol. 32 (BLIZZEN, CRIMSON THUNDER, EVIL MINDS, KING WITCH, SATURNALIA TEMPLE, THE WIZAR’D)

14 Μαίου, 2020 - 09:30 Δημήτρης Τσέλλος

Μου άρεσε ιδιαίτερα τούτο το Underground Scans. Άκουσα δίσκους που ξεκινούν από αξιόλογοι και φτάνουν ως τις παρυφές του όρου «αριστούργημα». Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να ακούς πράγματα «μικρά»,...

[περισσότερα]

Underground Scans Vol. 31 (BLACK PHANTOM, NATUR, SOLICITOR, SPELL)

24 Απριλίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

Hello there! Πως είμαστε; Πως τα πάμε; Αντέχουμε κλεισμένοι στους τέσσερεις τοίχους ελέω καραντίνας; Αντέχουμε λέω εγώ και σε αυτό βοηθά πολύ και η καλή μουσική. Στο 31ο Underground Scans, θα...

[περισσότερα]

Underground Scans Vol. 30 (FURY, MINDTAKER, RUNEMASTER, LADY BEAST)

10 Απριλίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

Έτοιμοι για ένα ακόμη «σκάψιμο»; Η καραντίνα έχει και τα καλά της, μας κάνει να ακούμε περισσότερη μουσική και βέβαια, να μη στοχεύουμε μόνο στην ποσότητα, αλλά να καταγράφουμε και την ποιότητα αυτής...

[περισσότερα]

Underground Scans Vol. 29 (AKTOR, CARDINALS FOLLY, ELIXIR, NITE, MEURTRIÈRES, FER DE LANCE)

3 Απριλίου, 2020 - 10:30 Δημήτρης Τσέλλος

Γίνονται «πραγματάκια» στον underground χώρο. Φερέλπιδες νέοι ξεπροβάλλουν, γνωστά ονόματα εμφανίζονται στο τακτικό τους ραντεβού και ξεχασμένοι ήρωες επανακάμπτουν. Εμείς εδώ, «σκάβουμε», βγάζουμε...

[περισσότερα]

Underground Scans Vol. 28 (REAPER, APOKRYPHON, PHANTOM DRUID, DOOMRAISER, HELLHOUNDZ, THE SPIRIT)

27 Μαρτίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

Καθυστερήσαμε σχετικά το ραντεβού μας, αλλά μπροστά σε όσα αρχίσαμε να βιώνουμε, τα πάνω κάτω που ήρθαν στη ζωή μας και όλα όσα μας έφερε αυτός ο ιός (ρε Κινέζοι, ήμαρτον πια), η καθυστέρηση αυτή...

[περισσότερα]