IN THE WOODS… - “Omnio”

21 Αυγούστου, 2014 - 07:45

ΜΠΑΝΤΑ: IN THE WOODS…
ΑΛΜΠΟΥΜ: Omnio
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Misanthropy Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: In The Woods…
ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΣΚΟΥ:

Jan-Ovl – φωνητικά
Synne “Soprano” Larsen – φωνητικά
Bjorn H. – κιθάρα
Oddvar “A:M” Moi – κιθάρα
Christian “X” Botteri – κιθάρα
Christopher “C:M” Botteri - μπάσο
A. Kobro - drums

 

Την «παρθενιά» της στήλης αυτής, την είχε πάρει ένα άλμπουμ συγγενικό με αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, το “A blessing in disguise” των GREEN CARNATION (διαβάστε το κείμενο εδώ).

Εκεί, είχε γίνει αναφορά στο “Omnio” και τους IN THE WOODS…, οπότε ήταν σίγουρη και αναμενόμενη η προσθήκη αυτού του απίθανου δίσκου στη συγκεκριμένη στήλη. Ίσως η εποχή (κατακαλόκαιρο γαρ) δεν είναι η κατάλληλη, αλλά η είδηση και μόνο της επανένωσης της μπάντας, κάνει την παρουσίαση να μοιάζει «δροσερή».

Οι IN THE WOODS ξεκίνησαν την πορεία τους το 1991, ως GREEN CARNATION, παίζοντας death metal, ώσπου ο Tchort (κιθάρα) έφυγε από το σχήμα για να μπεί στους EMPEROR. Οι υπόλοιποι που έμειναν σχημάτισαν τους IN THE WOODS… και το 1995 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο “Heart of ages”, μέσω της Misanthropy Records, στην οποία είχαν υπογράψει μετά την κυκλοφορία του πρώτου demo τους, “Isle of men” το 1993. Στο “Heart of ages”, το οποίο είναι επίσης ένα εξαιρετικό άλμπουμ, οι Νορβηγοί (από το Kristiansand) έπαιζαν black metal, χρησιμοποιώντας όμως πλήκτρα, αλλά και καθαρά αντρικά και γυναικεία φωνητικά, εκτός των κλασικών black. Άλμπουμ που οφείλει να ακούσει όποιος αρέσκεται σε τέτοιου ύφους black metal.

Ο Anders Kobro (drums) και η Synne “Soprana” Larsen, οι οποίοι ήταν και στο ντεμπούτο τους, αλλά σαν guests, έχουν γίνει πλέον κανονικά μέλη της μπάντας και η εξάδα πλέον, θα κυκλοφορήσει το 1997 και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου, το δεύτερο και αξεπέραστο άλμπουμ της, με τίτλο “Omnio”. Και θα αποτελέσει άλμπουμ-οδηγό για πολλά σχήματα, αλλά και δίσκο που η αποδοχή του είναι αυτή που θα τους δώσει αυτό το status που απέκτησαν εκεί προς τα τέλη των 90s.

Η μεγάλη αλλαγή στον ήχο και την κατεύθυνση της μουσικής τους, φαίνεται από το εναρκτήριο “299.976 km/s”. Το δαιδαλώδες αυτό δεκαπεντάλεπτο έπος, θα παρουσιάσει μία διαφορετική, πιο avant-garde, ατμοσφαιρική και συνάμα μελωδική εκδοχή των Νορβηγών. Και αυτή θα είναι η ίδια σε ολόκληρο το δίσκο. Τα πολλά δίκασα, τα black φωνητικά, τα βαριά riff, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και έχουν δώσει τη θέση τους σε lead, ρυθμικές και αρκετές «ανοιχτές» στην κιθάρα, groove-άτα και με χώρο τύμπανα, τα φωνητικά είναι καθαρά (με απειροελάχιστα «καφριλέ» σε σημεία που πρέπει), ενώ και τα γυναικεία που είχαν στο ντεμπούτο τους, υπάρχουν και εδώ, έχοντας μάλιστα και κομμάτι εξολοκλήρου με αυτά (“Kairos!”). Ο δίσκος είναι κυρίως mid και low tempo, με κάποια λίγα ξεσπάσματα όπου πρέπει και όχι μόνο δεν είναι κουραστικός, αλλά σε καθηλώνει. Και αυτό επειδή κανένα κομμάτι δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο και είναι έτσι δομημένα και με τόσα σημεία και εναλλαγές, που σε «κρατάει» μέχρι και την τελευταία νότα του μοναδικού ομότιτλου κομματιού. Βάλτε σε αυτά και την ικανότητα της μπάντας να δημιουργεί μία εξαιρετική ατμόσφαιρα χωρίς να στηρίζεται πλήκτρα, αλλά έχοντας το The Dust Quartet (άρα τα φυσικά έγχορδα) στα “299.976 km/s” και την τριλογία του “Omnio” και έχετε ένα άλμπουμ επικών διαστάσεων για το χώρο.

Το πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου μπορεί να είναι το “I am your flesh”, όντας και το πιο «εμπορικό» με την καλή έννοια, αλλά αν κάποιος δεν έχει τύχει να ακούσει είτε το άλμπουμ, είτε τη μπάντα, το κομμάτι που υποδηλώνει «τα πάντα όλα» του δίσκου, είναι το ομότιτλο. Χωρισμένο σε 3 μέρη, το “Omnio” είναι ένα τραγούδι διάρκειας «μόλις» 26 λεπτών που μέσα του περικλείει όλες τις πτυχές αυτού του μουσικού αριστουργήματος.

Οι IN THE WOODS… κυκλοφόρησαν ακόμα ένα άλμπουμ μετά το “Omnio”, το “Strange in stereo” (1999), στο οποίο συνεχίζουν τον πειραματισμό τους και με πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα μάλιστα, χωρίς όμως αυτόν τον περίεργο ρομαντισμό που σου έβγαζε το “Omnio”. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Strange in stereo”, ακολούθησε μία συλλογή με τίτλο “Three times seven on a pilgrimage”, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου του 2000 πραγματοποιήθηκε η τελευταία και αποχαιρετιστήρια συναυλία τους στην γεννέτειρά τους, η οποία κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο “Live at the Caledonien hall”. Η διάλυσή τους πάντως, μόνο καλό μας έκανε, αφού αποκτήσαμε τους GREEN CARNATION με τα γνωστά (θέλω να πιστεύω στους περισσότερους) εξίσου εξαιρετικά μουσικά άλμπουμ.

Το “Omnio” είναι ένα άλμπουμ που κάθε οπαδός του doom/ατμοσφαιρικού/avant-garde ήχου οφείλει να έχει ακούσει και να το έχει σαν μνημείο στο χώρο. Απίθανο από όλες τις πλευρές, δίσκος χωρίς το παραμικρό ψεγάδι και ακόμα μία απόδειξη ότι υπάρχουν μπάντες εκεί έξω που δημιουργούν ΜΟΥΣΙΚΗ, αλλά εμπορικά δεν γίνονται τόσο γνωστές όσο άλλοι, λιγότεροι ταλαντούχοι (στην πορεία του χρόνου) συνάδελφοί τους. Μικρό το κακό όμως. Κάντε το reunion εσείς, βγάλτε ακόμα μία δισκάρα και όσοι γουστάρουν! Τεράστιος και επιδραστικός δίσκος!

Δισκογραφία:

1995 – Heart of ages
1997 – Omnio
1999 – Strange in stereo

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

ΒΑΝΖΑΙ - “Duro y Potente”

3 Οκτωβρίου, 2018 - 15:30 Ντίνος Γανίτης

ΜΠΑΝΤΑ: BANZAI ΑΛΜΠΟΥΜ: “Duro y potente” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: WEA ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Holland ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΣΚΟΥ: José Antonio Manzano — φωνητικά  Salvador Domínguez — κιθάρες Tibu...

[περισσότερα]

MERCURY RISING - "Upon Deaf Ears"

30 Αυγούστου, 2018 - 12:45 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Upon Deaf Ears” - MERCURY RISING ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1996 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Mike Watson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Gary Goldsmith - κιθάρες Hal Doliver - κιθάρες Clarence...

[περισσότερα]

OPPOSITE EARTH - "Headspace"

15 Ιουλίου, 2018 - 13:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΜΠΑΝΤΑ: OPPOSITE EARTH ΑΛΜΠΟΥΜ : “Headspace” ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997 ETAIΡΙΑ: Inside Out  ΣΥΝΘΕΣΗ:  Steven Vincent - φωνητικά Μbike Stanfield - μπάσο Joe Lopez - τύμπανα  Gary...

[περισσότερα]

MIND ODYSSEY - "Signs"

28 Μαίου, 2018 - 22:15 Φίλιππος Φίλης

ΜΠΑΝΤΑ: MIND ODYSSEY  ΑΛΜΠΟΥΜ: "Signs" ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: B. Mind Records ΣΥΝΘΕΣΗ Mario Le Mole - φωνητικά Victor Smolski - Κιθάρα Jan-Michael Keller - μπάσο Volker Schultz...

[περισσότερα]

HOUSE OF SPIRITS - "Psychosphere"

10 Μαίου, 2018 - 22:45 Σάκης Φράγκος

ΜΠΑΝΤΑ: HOUSE OF SPIRITS ΑΛΜΠΟΥΜ: “Psychosphere” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999 ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media ΣΥΝΘΕΣΗ: Martin Hirsch – μπάσο Jorg Michael – ντραμς Benjamin Schippritt – κιθάρες Olaf Bilic –...

[περισσότερα]