ARTILLERY / MURDER ANGELS / DEMOLITION TRAIN @ The Crow (7/4/2019)

0
105

Μία συναυλία-όνειρο όπως αποδείχτηκε τελικά θα παρακολουθούσαμε την πρώτη Κυριακή του Απρίλη, όπου από δω και μετά το συναυλιακό πρόγραμμα στην κυριολεξία παίρνει φωτιά και πρέπει να διαλέξουμε που ΔΕΝ θα πάμε, παρά στο πού θα δώσουμε το παρόν. Τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ARTILLERY τους έχασα το 2009 για λόγους μη καθαρά συναυλιακούς –ο νοών νοείτω, όποιος θυμάται- και μάλιστα την ίδια μέρα αν θυμάμαι είχα παραβρεθεί σε συναυλία του Rock Hard για τους EVERGREY -πως τα φέρνει η π…άνα η ζωή… Περίμενα λίγο κόσμο και μία πολύ καλή εμφάνιση, αλλά η ανταπόκριση του κοινού (το οποίο πλησίασε σχεδόν τους 150, που φτάσαμε, να χαιρόμαστε με τέτοια νούμερα) και η απόδοση της μπάντας με κάνανε να πιστέψω ότι υπάρχει τελικά ελπίδα για το μέλλον, έστω κι αν προέρχεται από το παρελθόν. Οι Δανοί μάστορες του ΣΟΒΑΡΟΥ και ποιοτικού thrash (να το τονίσω γιατί τα ‘χουμε κάνει λιγάκι όλα ίσωμα) πιστεύω ότι εν τέλει πραγματοποίησαν μία από τις πλέον κορυφαίες εμφανίσεις μπάντας του είδους (και γενικότερα) στη χώρα μας και πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί μελλοντικά, ενώ γενικά ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών από ανάλογης προσφοράς παλιές μπάντες στα ύψη και οτιδήποτε μη παρόμοιο θα μας φανεί μελλοντικά κατώτερο των περιστάσεων από οποιονδήποτε.


Πρώτοι κατά σειρά εμφάνισης, καθώς είχαν αναλάβει να «ξεκινήσουν το πανηγύρι», οι DEMOLITION TRAIN. Αν και τους έχω δει πολλές φορές, κάθε φορά είναι το ίδιο απολαυστικοί και αποτελούν εγγύηση επί σκηνής. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για αυτή τη μπάντα. Στο παρελθόν είχα γράψει πως είναι ο τέλειος συγκερασμός των METALLICA του “Kill ‘em all” και των MOTORHEAD, με καθαρό speed metal a la EXCITER και δεν παίρνω γράμμα πίσω. Θα μπορούσα να προσθέσω και αρκετές πινελιές από πρώιμο NWOBHM, αλλά για αυτό είχαν ήδη φροντίσει οι METALLICA το 1982, οπότε δεν χρειάζεται. Έχοντας για το στυλ που παίζουν ιδανικό στήσιμο στη σκηνή, μετέδωσαν το πάθος τους και έκαναν πολύ εύκολα τα πρώτα κεφάλια να πάνε πάνω – κάτω. Τρομερές κιθάρες, υπερηχητικοί ρυθμοί, riffs σκέτα ξυράφια, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Να ζητήσει μια δύο «πινελιές» που θα έκαναν την «συνταγή» ακόμη νοστιμότερη. Στο “Beast of Hades” λοιπόν αυτή την φορά απολαύσαμε τον Nir Beer των SPEEDRUSH/NIGHTBREED στα guest φωνητικά (πέρυσι τέτοια εποχή στο live της μπάντας μαζί με τους EXARSIS, VIOLENT DEFINITION και ASTRAROT έλειπε) σε μια σαρωτική εκτέλεση και αποζημιωθήκαμε διπλά με τις τρομερές τσιρίδες του Δημήτρη Καρτάλογλου των SACRAL RAGE στο “Wendigo Screams”, ο οποίος πέταγε σπίθες από το στόμα και εμείς καπνούς από τα αυτιά. «Είναι ανεκδιήγητα, προκλητικά άνετος ρε φίλε, μου ’χει σπάσει τα νεύρα». Τάδε έφη Άγγελος Κατσούρας και εγώ απλά συμφώνησα. Για να τελειώνουμε το κεφάλαιο DEMOLITION TRAIN, ελπίζω σε δύο πράγματα: Καινούργιο δίσκο γρήγορα, και ακόμη περισσότερες τέτοιες εμφανίσεις. Μιλάμε για ένα πολύ «καυτό» project, δεν ξέρω αν με νοείτε.
Setlist: 1. The night of the Wurdulak (intro) 2. Symphony of horror 3. Metal mayhem. 4. Dawn of the Necromancer. 5. Beast of Hades. 6. Wendigo screams. 7. All Hell is breaking loose


Μετά από μια μικρή καθυστέρηση, οι Λαρισαίοι US metallers (εντελώς όμως) MURDER ANGELS μας μετέφεραν νοερά στις Η.Π.Α του 1988, έτοιμοι να «υπερασπιστούν» επί σκηνής το νέο τους άλμπουμ “Beyond the dark”. Καλόγριες, Ναΐτες, τύμβοι, σπαθιά, Σταυροφόροι, γοτθική ατμόσφαιρα νεκροταφείου, απ’ όλα είχε ο μπαξές! Αν και υπάρχουν μόλις από το 2014-2015, είναι μια μπάντα που προσέχει κάθε λεπτομέρεια πάνω στη σκηνή και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Ταιριαστό και το όλο outfit το οποίο «φωνάζει» 80’s. Μόνο και μόνο για την μπλούζα “Stranger Things” του τραγουδιστή τους, θα μπορούσα να βάλω ένα 10/10 και να μην γράψω τίποτα περισσότερο. Θα είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής, γιατί έτσι πρέπει. Τα παιδιά τα έχω δει αρκετές φορές live, και πάντα μου άφηναν τις καλύτερες των εντυπώσεων. Την φορά αυτή όμως, δεν έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Μην βιάζεστε, δεν εννοώ πως δεν έπαιξαν καλά. Έπαιξαν όμως λιγότερο καλά, από όσο μπορούν. Και είπαμε, δεν αναφέρομαι σε θεωρητικό επίπεδο, κρίνοντας από τους δίσκους τους που είναι αξιολογότατοι. Συγκρίνω αυτήν εδώ την εμφάνιση, με τις προηγούμενες. Εδώ, κάτι μου έλειπε. Δεν είχαν την «σπιρτάδα» που τους έχω συνηθίσει να έχουν. Ήμουν δε σίγουρος, πως αυτό οφειλόταν στην κούραση των δύο τελευταίων ημερών (live-ταξίδι-live), πράγμα που με μια κουβέντα μετά το τέλος του όλου event μου το είπαν και οι ίδιοι. Πάντως, σε κομμάτια όπως τα “Fiend without a face” (AGENT STEEL approves), “Evil spell”, “Virus X” και “Crusader” (με εισαγωγή από τους ENSEMBLE ORGANUM – τσεκάρετε άπαντες την δουλειά τους και ειδικά το τρομερό “Le Chant des Templiers”, θα πάθετε πλάκα αν σας αρέσει η σωστή Γρηγοριανή μουσική), φάνηκαν οι μεγάλες τους δυνατότητες. Δεν ελπίζω, είμαι σίγουρος πως την επόμενη φορά θα τους παρακολουθήσω σε show αντάξιο των δυνατοτήτων τους. Στην Λάρισα πάντως, έσκισαν έμαθα.

Setlist: 1. Black lightning 2. Eyes behind the mask 3. Beyond the dark 4. Crusader 5. Fiend without a face 6. Evil spell 7. Fire and axe 8. Haunted by darkness 9. Virus X.

Δημήτρης Τσέλλος


Αρχικά πολλά Μ-Π-Ρ-Α-Β-Ο κι από μένα στα δύο μας συγκροτήματα, ισοπεδωτικοί DEMOLITION TRAIN, ανέμελοι και ευδιάθετοι MURDER ANGELS, το κυρίως πιάτο προερχόταν από τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και οι Δανοί headliners σκάνε μύτη λίγο πριν τις 22:30 με το πράγμα να φαίνεται από το «ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΘΗΝΑ, ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ» που ξεστόμισε ο τραγουδιστής Μichael Bastholm Dahl. Από ’κει και το πόσο δυνατά το είπε, καταλάβαμε τι πρόκειται να γίνει, και σκάει καπάκι μετά από μία μικρή εισαγωγή το ομότιτλο κομμάτι του τελευταίου τους –πάρα πολύ καλού ξανά- δίσκου “The face of fear” με φοβερό ήχο και με τη μπάντα να δείχνει συνολικά σε φοβερή κατάσταση και φόρμα. Ο δίμετρος παιδαράς στα φωνητικά όμως χάζεψε τον κόσμο με την ένταση της φωνής του και το μόνο που έμενε ήταν να δούμε πως θα τα κατάφερνε στα παλιά κομμάτια. Πάρε λοιπόν ομότιτλο “By inheritance” για να δεις τι απίδια πιάνει ο σάκος, με τον Dahl να μην είναι Ronsdorf και να μην τον αντιγράφει, αλλά να πηγαίνει το κομμάτι πρίμα και να κερδίζει τον κόσμο με τη συνολική του παρουσία  στο τέλος. Ακούστηκε κράμα νέων και παλιότερων κομματιών τους για τα επόμενα 78’ με τα “Road to conspiracy”, “Live by the scythe” (που είναι το «κ» που πρόφερες στο δίσκο ρε λούστρε; Χάσαμε όλο το καλτιλίκι) και “10.000 devils” να αποδεικνύουν ότι το παρόν μετά την επανασύνδεση είναι εξίσου ποιοτικό.


Φυσικά ο χαμούλης ξεκινά να χτυπάει κόκκινο στο “The challenge”, για να επιστρέψουμε στα τελευταία άλμπουμ με το φοβερό ομότιτλο του “Legions” και το “Deeds of darkness”, όπου η μπάντα όσο ζεσταινόταν, τόσο καλύτερα έπαιζε. Το τέλος με το τρίο των “Khomaniac” (συγκίνηση), “Terror squad” (Αγία Ράβδος) και “The almighty” (ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ) απέδειξε ότι μία μπάντα δεν χρειάζεται να έχει κάνει το μεγάλο όνομα αλλά η αξία και το μεγαλείο της φαίνεται στη σκηνή. Οι ARTILLERY γελοιοποίησαν (είναι το πιο light ρήμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω) ένα πολύ τεράστιο ποσοστό όλων των συγκροτημάτων που έχουμε δει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής και κάνανε όλους τους οπαδούς που δώσανε το παρόν στο The Crow Club (πολλοί σνομπάρανε το χώρο, αλλά ο ήχος ήταν ΦΟΒΕΡΟΣ) να το χαρούν με την ψυχή τους. Απεδείχθη περίτρανα για άλλη μία φορά ότι άσχετα τι γράφουμε εμείς οι συντάκτες κατά καιρούς, η ωμή αλήθεια είναι αδιάψευστος κριτής των πάντων, πραγματικά μιλάμε για εμφάνιση-έκπληξη, μεγαλείο σχεδόν παρόμοιο με MORGANA LEFAY κατάσταση προ εξαμήνου, συγκλονιστική αυταπάρνηση και το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων και ειδικά του leader Michael Stutzer στο τέλος, τα έλεγαν όλα. Μπράβο και στη διοργάνωση που το τόλμησε και τους έφερε και δικαιώθηκε με το παραπάνω, καθώς και στη Λάρισα απ’ ότι μάθαμε έγινε χαμός. Πάντα τέτοια κι ακόμα καλύτερα να έχουμε!

Υ.Γ.: Το 90% των κομματιών που παίξανε περιλαμβανόταν στο σχετικό αφιέρωμα-κασέτα που κάναμε με τον συνοδοιπόρο Τσέλλο. Στο τέλος νομίζαμε ότι η μπάντα το διάβασε και έπαιξε ότι γράψαμε, έτσι για να ευλογήσουμε και τα γένια μας μία φορά.
Υ.Γ. 2: Αν παιζόταν το “In the trash” μερικοί θα κάνανε τους νεκρούς στους απέναντι κάδους και θα είχαμε πτήσεις χωρίς επιστροφή.

Άγγελος Κατσούρας
Φωτογραφίες: Πέτρος Πεταλάς – Petros Elathan Photography
https://www.facebook.com/Petros-Elathan-Photography-154357351905042  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here