WINTERSUN / WHISPERED @ Piraeus 117 Academy, 04/10/2017

0
114

Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω με λίγες λέξεις την εμπειρία που ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες στο Academy για την παρθενική εμφάνιση των WINTERSUN στην χώρα μας. Θα μπορούσες να πεις ότι βρεθήκαμε μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την κόλαση στον παράδεισο! Γιατί αυτό;

Φτάνοντας στον συναυλιακό χώρο την ώρα που θα έπρεπε να είχαν ανοίξει οι πόρτες ο κόσμος περίμενε καρτερικά απ’ έξω και μια σειρά από απίθανα γεγονότα, παραλίγο να φέρει την συναυλία σε επικίνδυνη κατάληξη. Ένα τρακάρισμα του tour bus των WINTERSUN, που τους έμπλεξε με την Ελληνική Αστυνομία, με αποτέλεσμα να έρθουν στον χώρο της συναυλίας με άλλο μεταφορικό μέσο και με ελάχιστο από τον συναυλιακό τους εξοπλισμό, αλλά και μια χονδροϊδέστατη ανοησία του πρώτου support γκρουπ των BLACK THERAPY, που κατά την διάρκεια του soundcheck τους κατάφεραν να γίνει ένα ωραιότατο blackout και να τρέχουν οι ηλεκτρολόγοι να μαζέψουν τα αμάζευτα, κόντεψαν να γίνουν ο λόγος ακύρωσης του live.

Ευτυχώς, με υπομονή και επιμονή όλα αντιμετωπίστηκαν και οι πόρτες άνοιξαν μετα από μιάμιση ώρα καθυστέρηση, κάτι που κόστισε στους BLACK THERAPY να μην βγουν ποτέ στη σκηνή (μεταξύ μας μετά από αυτά που έγιναν, δεν νομίζω πως τους άξιζε κιόλας) και στους Φιλανδούς  (ερωτοχτυπημένους με την Ανατολή)  WHISPERED να παίξουν μόνο 4-5 κομμάτια, μιας και βγήκαν χωρίς να έχουν κάνει το απαραίτητο soundcheck, με τον ήχο τους να είναι από τους χειρότερους που έχω ακούσει ποτέ ζωντανά! Ο κόσμος πάντως παρά τις αντίξοες συνθήκες τους χειροκρότησε και περίμενε να αποζημιωθεί από τους headliners της βραδιάς!

Πράγμα το οποίο και έγινε! Γύρω στις 10.20 και μέχρι το ρολόι να δείξει μεσάνυχτα οι WINTERSUN κατέκλισαν την σκηνή με την επιβλητική παρουσία τους και μας ταξίδεψαν σε κόσμους που μόνο αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν. Ήταν σίγουρα από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες μου σε live και μάλλον είναι το live της χρονιάς για εμένα. Αν και φοβηθήκαμε για τον ήχο, ήταν απλά εκπληκτικός και βοήθησε τους WINTERSUN να απλώσουν όλη την μαγεία τους πάνω στην σκηνή.

Για την απόδοση αισθάνομαι πολύ μικρός για να μιλήσω. Πείτε μου πόσες μπάντες μπορούν να αποδώσουν τα κομμάτια τους καλύτερα και από το studio;; Και όμως οι WINTERSUN το καταφέρνουν, τόσο αβίαστα και τόσο εύκολα που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως είναι από άλλον πλανήτη. “Death and the Healing”, “Loneliness”, “Sons of Winter and Stars”, “Starchild”, όλα παίχτηκαν τόσο μοναδικά που δεν ήθελες ποτέ να τελειώσουν.

Θα ήθελα βέβαια εδώ, να σταθώ σε έναν παράγοντα της συναυλίας που για μένα ήταν ο σημαντικότερος και ο καθοριστικότερος. Ο Jari Maenpaa. Ειλικρινά νιώθω την ανάγκη να πω δημόσια ένα ευχαριστώ για τις στιγμές που μας χάρισε. Για την εκπληκτική ενέργεια του, το χαμόγελο σε όλη την διάρκεια του set κάτι που έφερε και ένα μόνιμο ζωγραφισμένο χαμόγελο και σε όλους μας εκεί. Για την φωνή τι να πω. Ο άνθρωπος την κάνει πραγματικά ότι θέλει και δείχνει ότι ακόμη δεν έχει αποτυπώσει στο studio όλες τις πτυχές της. Σίγουρα μία από τις πιο παράξενες φιγούρες του metal, που έχει κατηγορηθεί ξανά και ξανά ότι είναι «ψώνιο» και μόνο αυτό δεν δείχνει. Αντίθετα είναι ένας άνθρωπος που αγαπά βαθιά αυτό που κάνει και θέλει να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στους οπαδούς του.

Λέγοντας για οπαδούς να πω εδώ ότι η προσέλευση ήταν απογοητευτική για τα δεδομένα τους. Μόνο 350 άτομα ακούν WINTERSUN στην Ελλάδα; Πραγματικά κρίμα διότι όλο γκρινιάζουμε ότι έρχονται τα ίδια και τα ίδια αλλά σε αυτά επί το πλείστον διαλέγουμε τελικά να πάμε. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή ίσως να είναι και η τελευταία φορά που θα τους δούμε στην πατρίδα μας.

Στο encore o Jari μας ρώτησε “Do you have any time left?” και το “Time” μας αποτελείωσε και μας άφησε να παραμιλάμε. Ειλικρινά ήταν από εκείνες τις φορές στη ζωή που ο χρόνος ήθελα να σταματήσει. Συγκίνηση και δέος…

WINTERSUN σας ευχαριστούμε!

Γιώργος Καραγιάννης

Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here