ROCK HARD TAPES Vol.12: BLAZE BAYLEY

5 Δεκεμβρίου, 2019 - 16:15

Blaze Bayley λοιπόν! Ξανά στη χώρα μας για μία σειρά συναυλιών, όπως ακριβώς είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια. Μαζί με τον Janick Gers, έχουν ακούσει κατά καιρούς πικρόχολα σχόλια, μόνο και μόνο επειδή η μοίρα τους έφερε στην, ίσως, μεγαλύτερη μπάντα όλων των εποχών. Ένας άνθρωπος που κυριολεκτικά ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε να είναι ο front man των IRON MAIDEN για πέντε ολόκληρα χρόνια. Του έχουν καταλογίσει πως οι MAIDEN έχασαν σε δημοτικότητα εξαιτίας του, ότι κυκλοφόρησαν τον χειρότερο δίσκο της καριέρας του και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Όμως, παρ’ όλα αυτά, εκείνος έκλεισε τα αυτιά μου και αφού αποχώρησε από τους Βρετανούς, έκανε solo καριέρα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πώς και το γιατί πήγε και έφυγε από τους IRON MAIDEN. Με ευκαιρία την παρουσία του στη χώρα μας, το Rock Hard ετοίμασε μία κασέτα με τις καλύτερες στιγμές του τραγουδιστή! 

Α’ Πλευρά 43:08
Manhunt 2:54 (“Live fast, die fast” – 1989)

Το πρώτο τραγούδι που ακούμε την φωνή του Blaze Bayley σε κάποιον δίσκο. Οι WOLFSBANE κάνουν την πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα και παρουσιάζουν στον κόσμο τον τραγουδιστή. Εξαιρετικό τραγούδι, εντελώς 80s αισθητική, κερδίζουν τη θέση του support στο βρετανικό σκέλος της περιοδείας των IRON MAIDEN. Η πρώτη του επαφή με το συγκρότημα που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή! 

Sign of the cross 11:18 (“The X-Factor” – 1995)
Νομίζω πως δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανυπομονησία στον χώρο της σκληρής μουσικής για το πώς θα ακουγόταν ένα συγκρότημα. Ο Bruce Dickinson έχει αποχωρήσει και η θέση που είναι κενή, όχι μόνο τρομάζει, αλλά μοιάζει και αναντικατάστατη! Ο Steve Harris επιλέγει ανάμεσα στον Doogie White και τον Blaze Bayley, τον δεύτερο! Ο άγνωστος, μέχρι τότε, τραγουδιστής αναλαμβάνει να βγάλει εις πέρας την αποστολή! Μας συστήνεται με ένα έπος ολκής, και αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι έχει αλλάξει στη μουσική των MAIDEN! Το τραγούδι του ταιριάζει απόλυτα και θεωρείται μία από τις κορυφαίες του στιγμές! 

Life goes on 4:58 (“The redemption of William Black” – 2018)
Ο τραγουδιστής είχε πολύ καιρό να κυκλοφορήσει κάτι πολύ καλό και συγκεκριμένα 10 ολόκληρα χρόνια! Το περσινό του άλμπουμ ήταν εξαιρετικό από κάθε άποψη. Πολύ ωραία κομμάτια στο σύνολο, με το συγκεκριμένο να είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του. «Πατάει» πάνω στους IRON MAIDEN και μας χαρίζει μία καταπληκτική σύνθεση σε στίχους και μουσική! 

Born as a stranger 5:52 (“Silicon Messiah” – 2000)
To διαζύγιο με τους IRON MAIDEN είναι γεγονός και όλος ο μεταλλικός κόσμος βρίσκεται στα πόδια του «Θηρίου». Ο Blaze Bayley δε το βάζει κάτω. Χωρίς να χάσει χρόνο, μπαίνει στο στούντιο και ηχογραφεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Το “Silicon Messiah” κυκλοφορεί περίπου το ίδιο διάστημα με το “Brave new world”. Οι οπαδοί του τραγουδιστή δεν του γυρίζουν την πλάτη και ο Blaze του δικαιώνει με ένα πολύ όμορφο δίσκο. Το κομμάτι μιλάει για τον ζωή και πως σε αντιμετωπίζει! Αργότερα θα δηλώσει πως το 80% του δίσκου προοριζόταν για το επόμενο MAIDEN άλμπουμ! 

Speed of light 4:41 (“Tenth dimension” – 2002)
Με κεκτημένη ταχύτητα, ο τραγουδιστής ξαναμπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο! Άρχοντας του εαυτού του δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να γράψει τραγούδια που ταιριάζουν απόλυτα στην φωνή του. Το “Speed of light” είναι ένα τέτοιο τραγούδι. Αν και φαίνεται πως δεν έχει απογαλακτιστεί από την αγκαλιά της Σιδηράς Παρθένας, το αποτέλεσμα δεν ενοχλεί κανέναν! 

The clansman 9:06 (“Virtual XI – 1998)
Θεωρώ πως δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για το συγκεκριμένο τραγούδι! Και μόνο που είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια στην ιστορία των IRON MAIDEN, ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται το μέγεθός του! Ο Blaze έχει την τιμή να βρίσκεται στη φωνή και να μείνει αιώνια στην μεταλλική ιστορία! 

Samurai 5:39 (“The man who would not die” – 2008)
Κάνοντας ένα διάλλειμα τεσσάρων χρόνων αλλάζει το όνομα της μπάντας από BLAZE σε BLAZE BAYLEY. Αποφασίζει να κινηθεί χωρίς εταιρεία και κυκλοφορεί παντελώς μόνος του ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας του. Το “The man who would not die” είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ και πως όχι όταν έχει μέσα τέτοια τραγούδια! 


Β’ Πλευρά 44:48
Lord of the flies 5:04 (“The X-Factor – 1995)

Τρομερό τραγούδι! Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά, δεν γίνεται. Ο Harris με τον Gers σε ρόλο μαέστρου με τον Blaze να μας χαρίζει μία μοναδικά δυνατή ερμηνεία σε ένα τραγούδι με πολιτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση! 

City of bones 6:26 (“Promise and terror” – 2010)
Το “Promise and terror” είναι το πιο πετυχημένο εμπορικά άλμπουμ του Blaze, καθώς από τις προπαραγγελίες είχε φτάσει στο Νο3 των αγγλικών metal charts. Προσωπικά δε με ενθουσίασε ποτέ. Δεν λέω πως είναι κακό άλμπουμ αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει τα επίπεδα του “The man who would not die”. Το “City of bones” ίσως είναι η κορυφαία στιγμή του δίσκου! 

After midnight 4:05 (“Down fall the good guys” – 1991) 
To έχει κάνει και αυτό ο Blaze! Έχει τραγουδήσει σε αμερικάνικο hard rock στυλ! Από τα πλέον αγαπημένα μου τραγούδια της καριέρας του τίμιου Blaze! Οι WOLFSBANE δεν διστάζουν να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής και γράφουν ένα τραγούδι που κοιτάει με μάτια ορθάνοιχτα την άλλη μεριά του Ατλαντικού! Κομματάρα! Και καλό άλμπουμ! Να τα λέμε και αυτά! 

Wings 4:21 (“Wolfsbane” – 1994)
Ηχογραφεί και φεύγει για τελικό! Ο τελευταίος δίσκος του με την μπάντα! Με σαφή προσανατολισμό προς Αμερική πλευρά σε μία «ανώμαλη» μίξη του grunge με το hard rock! Το “Wings” είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι και μοιάζει προφητικό βάσει στίχων! Λίγες εβδομάδες αργότερα λαμβάνει τηλεφώνημα πως είναι ο νέος τραγουδιστής των IRON MAIDEN! 

Man on the edge 4:13 (“The X-Factor” – 1995)
Και εδώ τα λόγια είναι περιττά. Ο Blaze για πρώτη φορά συμμετέχει στην σύνθεση ενός τραγουδιού για τους IRON MAIDEN και το “Man on the edge” σκοτώνει! Τι τελείωμα είναι αυτό στο τέλος τους solo ρε μύθε Dave Murray (Το λες και παραλήρημα). 

Futureal 3:00 (“Virtual XI” – 1998)
“What is real – Futureal!”. Ναι ξέρω, μέτριο τραγούδι μπλα, μπλα, μπλα, αλλά με αυτό το τραγούδι σχεδόν όλοι οι 35άρηδες άκουσαν νέο IRON MAIDEN δίσκο real time που λένε και στο χωριό μου! Και επειδή «δεν είναι και ωραίο» το έπαιξαν και την Ed Hunter tour! 

Blackmailer 4:43 (“The man who would not die” – 2008)
Όπως έγραψα και παραπάνω, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι από τους καλύτερους του τραγουδιστή! Η έννοια heavy metal βρίσκει την εφαρμογή της στον εν λόγω δίσκο και ο Blaze δεν χάνει την ευκαιρία να μας προσφέρει εξαιρετικά δείγματα τραγουδιών! 

The hunger 7:06 (“Silicon Messiah” – 2000)
Ένα πράγμα που έμαθε καλά ο τραγουδιστής στην θητεία τους δίπλα στον Steve Harris ήταν πώς να «απλώνει» μία σύνθεση στο πεντάγραμμο. Ακολουθώντας το εγχειρίδιο του Αρχηγού, το “The hunger” μοιάζει βγαλμένο από MAIDEN δίσκο! Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση αν το βρισκόταν σε δίσκο των Βρετανών αν συνέχιζαν μαζί! 

Virus 6:30 (“Best of the beast” – 1996)
Είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα μου underrated IRON MAIDEN τραγούδια! Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δεν μπήκε σε κάποιον από τους δύο δίσκου που έκανε ο Blaze με τους MAIDEN. Ασύλληπτη δισολία στο ξέσπασμα του τραγουδιού, το μυθικό ρεφραίν του είναι από τα καλύτερα που έχουν γράψει οι Θεοί του metal και γενικά είναι ένα τραγούδι πραγματικό διαμάντι! Πριν δύο χρόνια που το άκουσα για πρώτη φορά ζωντανά είχα ανατριχιάσει ολόκληρος! “All in your mind, all in your head”! 
Ντίνος Γανίτης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

THE INSIDER – Unknown stories about “Non Serviam” by ROTTING CHRIST

10 Οκτωβρίου, 2020 - 02:45 Λευτέρης Τσουρέας

Το “Non serviam” είναι το δεύτερο full length album των ROTTING CHRIST και κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου 1994. Ζητήσαμε από τον, ηγέτη τους, Σάκη Τόλη να μας μιλήσει γι’ αυτό φωτίζοντας τις πτυχές...

[περισσότερα]

JUDAS PRIEST - "Killing machine" - Worst to best

9 Οκτωβρίου, 2020 - 01:00 Δημήτρης Τσέλλος

Έφτασε η στιγμή να ασχοληθούμε για πρώτη φορά σε τούτη την στήλη (θα έλθουν και άλλες εννοείται) με την κατά τον γράφοντα και πολλούς ακόμη, μεγαλύτερη metal μπάντα όλων των εποχών, το συνώνυμο του «...

[περισσότερα]

EDDIE VAN HALEN – A tribute to King Edward

7 Οκτωβρίου, 2020 - 21:45 Rockhard

Ο Eddie Van Halen, δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 65 ετών, ίσως ο κορυφαίος κιθαρίστας που πάτησε ποτέ στη γη, έφυγε ύστερα από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ακόμα και να μην σου άρεσαν οι VAN HALEN...

[περισσότερα]

DREAM THEATER - "Awake" - Worst to best

4 Οκτωβρίου, 2020 - 02:00 Σάκης Φράγκος

26 χρόνια “Awake”. 26 χρόνια από τότε που άνοιξα με τα χέρια μου την κούτα που περιείχε το CD στο πάλαι ποτέ Rock City, θυμάμαι ακόμη και το ότι ήταν Τρίτη και μπήκα στο λεωφορείο του γυρισμού στο...

[περισσότερα]

THE INSIDER – 10 unknown stories about “Streets – A rock opera” by SAVATAGE

4 Οκτωβρίου, 2020 - 01:45 Σάκης Φράγκος

Το “Streets – A rock opera” υπήρξε ένα άλμπουμ των SAVATAGE που δίχασε, καθώς, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, ήταν πιο κοντά σε μιούζικαλ και rock opera και απείχε από το αμιγώς metal παρελθόν του...

[περισσότερα]