Ronnie James Dio - Horns up forever (10 Ιουλίου 1942 - 16 Μαΐου 2010)

16 Μαίου, 2017 - 12:15

Tο ημερολόγιο γράφει για μία ακόμα φορά 16 Μαΐου και το μόνο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό και τη σκέψη είναι ο Ronald James Pandanova ή Ronnie James Dio. Θυμάμαι, πριν εφτά χρόνια, την είδηση του θανάτου του τεράστιου κοντού που είχε σκάσει σαν βόμβα στον μεταλλικό χώρο και τις αντιδράσεις των περισσοτέρων. Ήταν μια λιτή ανακοίνωση της συζύγου του, Wendy, ή οποία έγραφε τα εξής λόγια: "Σήμερα, η καρδιά μου έσπασε. Ο Ronnie έφυγε στις 7:45 π.μ. στις 16 Μαΐου. Αρκετοί φίλοι και η οικογένειά του τον αποχαιρέτησαν προσωπικά προτού εκείνος φύγει εν ειρήνη. Ο Ronnie γνώριζε πόσο πολύ αγαπήθηκε απ’ όλους τους. Εκτιμούμε την αγάπη και την υποστήριξη που μας δώσατε. Σας παρακαλούμε, δώστε μας λίγες μέρες ησυχίας για να αντεπεξέλθουμε σ' αυτήν την τρομερή απώλεια. Να ξέρετε ότι σας αγαπούσε όλους και ότι η μουσική του θα ζει για πάντα". Μια βαθιά θλίψη γέμισε την ψυχή μου, θεωρώ όχι μόνο τη δική μου αλλά των απανταχού φίλων του σκληρού ήχου. Και λογικό είναι, καθώς ο Ronnie James Dio ήταν από τις πλέον συμπαθέστατες μορφές του heavy metal. Δεν προκάλεσε ποτέ με την προσωπική του ζωή, προσπαθούσε πάντα να προσφέρει ότι καλύτερο είχε, ήταν ομιλητικότατος, δεν αρνήθηκε ποτέ το χατίρι των οπαδών για ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία αντίθετα τους υμνούσε γιατί γνώριζε ότι ο κόσμος τον έφτασε στα δυσθεώρατα επίπεδα επιτυχίας. Άλλωστε, μιλάμε για τον άνθρωπο πίσω από το μικρόφωνο των μεγαλύτερων επιτυχιών των RAINBOW, την ολική αναγέννηση των BLACK SABBATH, την ανάδειξη κιθαριστικών ταλέντων μέσω της προσωπικής του καριέρας, τον άνθρωπο πίσω από ένα από τα πιο ηχηρά projects όλων των εποχών (Hear 'n' aid) και γενικά τον άνθρωπο που σκεφτόντουσαν άπαντες για μια συνεργασία. Ο ορισμός που του έχει δοθεί σαν ο "Voice of heavy metal" είναι πέρα ως πέρα αληθινός και θα προσπαθήσω μέσα από γεγονότα (δεν είναι και λίγα) να σκιαγραφήσω την πορεία του Ronnie James Dio στο χώρο του heavy metal. 

Η αρχή έγινε το 1957 όταν και ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης έκανε την πρώτη του συμμετοχή σε συγκρότημα ως μπασίστας, στη μπάντα που λεγόταν THE VEGAS KINGS. To συγκρότημα σύντομα μετονομάστηκε σε RONNIE AND THE RUMBLERS για να αλλάξει εκ νέου όνομα το 1958 σε RONNIE AND THE REDCAPS όπου θα κυκλοφορήσουν και δύο 7" single, τα "Lover" και "An Angel Is Missing". Την ίδια χρονιά θα αλλάξουν όνομα για τρίτη φορά σε RONNIE DIO AND THE PROPHETS όπου θα κυκλοφορήσουν και έναν ολοκληρωμένο δίσκο. 

Το συγκρότημα των RONNIE DIO AND THE PROPHETS διαλύθηκε το 1967 και ο αγαπημένος τραγουδιστής δημιουργεί τους ELECTRIC ELVES για να το μικρύνει το 1969 σε ELF, όπου και θα ανοίγει τις συναυλίες των DEEP PURPLE. Με τους ELF θα κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ ("Εlf" - 1972, "Carolina county ball" - 1974, "Trying to burn the sun" - 1975)  και θα αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός στο χώρο του rock. Βέβαια, δεν είχε περάσει απαρατήρητος από το βλέμμα του Blackmore κι έτσι το 1975 θα γινόταν η συνεργασία που θα άλλαζε το ρου της ιστορίας. 

To ημερολόγιο δείχνει 1975. Ο Blackmore έχει αποχωρήσει από τους DEEP PURPLE και ψάχνεται με το τι θα κάνει στην καριέρα του. Θυμάται τους ELF και το πόσο είχε εντυπωσιαστεί από τη φωνή του Dio. Με μια επίδειξη δύναμης καταφέρνει να κάνει τους ELF δικό του συγκρότημα απολύοντας τον κιθαρίστα και δημιουργεί τους RITCHΙE BLACKMORE'S RAINBOW. Ο Dio δίνει στον Blackmore ότι ακριβώς χρειάζεται και ο μεγάλος κιθαρίστας τον ανταμείβει, αρχικά με το να μην τον απολύσει ένα χρόνο αργότερα αλλά και γράφοντας τραγούδια όπου η μοναδική φωνή του κοντού πραγματικά τα απογείωσε. Ο Dio μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι όντας μια από τις καλύτερες φωνές στο πλανήτη. Η δε ερμηνεία του στο ίσως καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών (“Stargazer”) τσακίζει κόκαλα. Τρεις δίσκοι - ογκόλιθοι ("Ritchie Blackmore's Rainbow", "Rising", "Long live rock 'n' roll) είναι ο απολογισμός του Dio με τους RAINBOW. Άλμπουμ που έχουν μείνει στο πάνθεον της μουσικής. Το 1979 αποχωρεί από τους RAINBOW και όλοι περίμεναν το επόμενο βήμα του τεράστιου κοντού. 

O Ronnie Dio δεν θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δουλειά. Εκείνο το διάστημα ο Ozzy Οsbourne έχει φύγει από τους BLACK SABBATH και ο Τοny Iommi ψάχνει τον άνθρωπο που θα αναγεννήσει το συγκρότημα. Η κίνηση ματ είναι γεγονός και για πρώτη φορά στην ιστορία του hard rock γίνεται η συνύπαρξη δύο τεράστιων ονομάτων πραγματικότητα (Όταν ο Dio συνεργάστηκε με τον Βlackmore δεν είχε την ίδια δημοτικότητα σε σχέση με το τέλος της θητείας του στους RAINBOW). Ο Martin Birch βρίσκεται πίσω από την κονσόλα, ο Geezer δίνει χώρο στον Dio για να γράψει στίχους, ο Iommi του επιτρέπει να μπει στα δικά του μουσικά χωράφια και το όνειρο του Dio να γράψει μια πιο "σκοτεινή" μουσική γίνεται πραγματικότητα (Σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος που αποχώρησε από τους RAINBOW ήταν ότι δε τον άφηνε ο Blackmore να εκφραστεί όπως πραγματικά θα ήθελε). Το αποτέλεσμα; "Heaven and hell" και "Mob rules". Με άλλα λόγια, δύο από τα καλύτερα metal άλμπουμ όλων των εποχών. O Dio συγκλονίζει στιχουργικά και μουσικά και κάνει τους SABBATH όνομα πρώτου μεγέθους. Η επιρροή του στο υπόλοιπο συγκρότημα είναι εμφανέστατη σε όλα τα επίπεδα, το σύμβολο με τον δείκτη και το μικρό δάχτυλο (το λεγόμενο horns up) είναι σήμα κατατεθέν, όχι μόνο για τον ίδιο και το συγκρότημα αλλά για ολόκληρο το heavy metal. Οι αρένες γεμίζουν και ο Dio λαμβάνει καθολικής υποδοχής από σύσσωμο τον μουσικό τύπο. Οι προστριβές με τους υπόλοιπους SABS θα αρχίσουν το 1983 κατά τη διάρκεια της μίξης για το "Live evil". Αναφέρεται ανά καιρούς ότι ο Dio πήγαινε κρυφά από το υπόλοιπο συγκρότημα στο στούντιο κατά τη διάρκεια της μίξης και ανέβαζε τη στάθμη των φωνητικών. Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον Ιοmmi και έτσι η συνεργασία του Dio με τους SABBATH έληξε άδοξα, πλην όμως μας χάρισε μαγικές στιγμές, άφθαρτες στο πέρασμα των χρόνων. 

Μετά από δύο άκρως επιτυχημένα περάσματα από μπάντες τις οποίες και γιγάντωσε, ο Ronnie James Dio αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να είναι άρχοντας του εαυτού του. Έτσι αποφασίζει να δημιουργήσει το προσωπικό του σχήμα. Οι DIO δημιουργούνται το 1983 και μια λαμπρή καριέρα σαν solo καλλιτέχνης είναι πλεόν γεγονός. Από το μυθικό "Holy diver" μέχρι και το "Master of the moon" του 2004, o αγαπημένος μας καλλιτέχνης μας χάρισε όλη του την προσωπικότητα μέσα σε εννέα άλμπουμ. Τι να γράψει κανείς για τα "Holy diver" και "The last in line". Απάτητες κορυφές και τα δύο. Στη συνέχεια κινήθηκε με καλές κυκλοφορίες ("Sacred heart", "Dream evil", "Lock up the wolves") μέχρι που τον έπιασε και εκείνον τον τέλμα της δεκαετίας του ‘90 με τις δύο πιο κακές του στιγμές να βρίσκονται στη συγκεκριμένη δεκαετία ("Strange highways", "Αngry machines"). Το κατώφλι του νέου αιώνα τον βρίσκει ανανεωμένο με το "Magica" ενώ μας χαρίζει ένα άλμπουμ όπου καταθέτει τις κοινωνικές του ανησυχίες υπό τον αλληγορικό τίτλο "Killing the dragon". Η τελευταία του προσωπική δουλειά έρχεται το 2004 με το "Master of the moon" για να κλείσει μια άκρως επιτυχημένη 20ετία σαν solo καλλιτέχνης. Ενδιάμεσα δε, είχε αποδεχτεί την πρόταση του Iommi το 1992 για να επιστρέψει στους SABBATH, πρόταση που αποδέχτηκε κυκλοφορώντας το "Dehumanizer" μη μπορώντας να φτάσει σε δημοτικότητα τα δύο πρώτα άλμπουμ που δημιούργησε με τους Σαββατιανούς. Η δεύτερη ρήξη του με το συγκρότημα ήρθε μην αποδεχόμενος να παίξει σαν support act κάτω από τον Ozzy στα πλαίσια της τελευταίας του συναυλίας για την περιοδεία του "No more tears". Τη θέση του εκείνο το βράδυ είχε πάρει ο Rob Halford. Είναι εύλογο επίσης να αναφέρουμε το πόσοι κιθαρίστες αναδείχτηκαν μέσω του Dio. Όντας ένας άνθρωπος ανοιχτός σε προτάσεις, άφηνε τον κάθε κιθαρίστα, πάντα υπό το βλέμμα του, να αναδείξει το ταλέντο του μέσα από τη σύνθεση. Vivian Cambell, Graig Goldy (GIUFFRIA) και Tracy G, ήταν οι άνθρωποι που ο Dio εμπιστεύτηκε και ανέδειξε το ταλέντο τους. H προσωπική του καριέρα θα σταματήσει το 2006 καθώς αποδέχτηκε για τρίτη και τελευταία φορά την πρόταση των BLACK SABBATH για συνεργασία. 

Το 2007 οι SABBATH έπειτα από την επιστροφή του Dio αντιμετωπίζουν δικαστικά προβλήματα και έρχονται σε ρήξη με τον Ozzy όσον αφορά τα δικαιώματα του ονόματος του συγκροτήματος. Ο Iommi αλλάζει το όνομα σε HEAVEN AND HELL και η reunion περιοδεία είναι πλέον γεγονός. Το τέλος της θα αποφέρει ένα Live άλμπουμ ("Live from Radio City Music Hall") όπου ο Dio ακούγεται ακμαίος και σα να μην έλειψε ούτε μέρα από το υπόλοιπο συγκρότημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνη η περιοδεία είχε ονομαστεί "Metal masters tour" και είχε ως support τους JUDAS PRIEST, MOTORHEAD και TESTAMENT. Καθώς άπαντες έβλεπαν ότι το εγχείρημα πήγαινε εξαιρετικά, η εταιρεία τους έριξε στην αγορά το best of BLACK SABBATH: "The DIO years" όπου υπήρχαν και τρία νέα τραγούδια. Η απήχηση ήταν μεγάλη για best of διότι ο κόσμος ήθελε να ακούσει τον κοντό για μία τελευταία φορά πίσω από το μικρόφωνο των SABBATH ή HEAVEN AND HELL. Γεγονός που γίνεται πραγματικότητα το 2009 με την κυκλοφορία του "The devil you know". Ο τίτλος, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν άκρως ειρωνικός και αναφερόταν στο γεγονός πως όποιο όνομα και να είχε το συγκρότημα εκείνη την εποχή, οι ίδιοι BLACK SABBATH θα ήταν. Το άλμπουμ είναι αρκετά καλό φτάνοντας στο Νο.8 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείγμα του πόσο ο Dio μπορεί να επηρεάσει με την ύπαρξή του ένα τόσο μεγάλο οργανισμό όπως οι SABBATH. Η περιοδεία που ακολουθεί είναι από τις πλέον πετυχημένες του συγκροτήματος και όλα έδειχναν ότι θα πήγαιναν κατ' ευχήν και για τον Dio αλλά και για το συγκρότημα. 

To πρώτο σφίξιμο στο στομάχι ήρθε στις 25 Νοεμβρίου του 2009, όταν και μαθεύτηκε ότι ο Dio διαγνώστηκε με καρκίνο στομάχου. Η ανακοίνωση της συζύγου του, Wendy, ήταν η εξής: "Διαγνώστηκαν στον Ronnie, τα πρώτα στάδια του καρκίνου του στομάχου. Ξεκινάμε αμέσως θεραπεία στην Mayo Clinic. Αφού σκοτώσει κι αυτό το δράκο ο Ronnie θα επιστρέψει στη σκηνή, εκεί που ανήκει κάνοντας αυτό που αγαπάει περισσότερο, να εμφανίζεται για τους οπαδούς του. Ζήτω το rock 'n' roll, ζήτω ο Ronnie James Dio. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους φίλους και οπαδούς σε όλο τον κόσμο για τις ευγενικές ευχές τους. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει πραγματικά στην βελτίωση της κατάστασής του". Oι πρώτες σκέψεις για κάτι κακό δύσκολα βγαίνουν από το μυαλό του καθενός αλλά εφόσον οι HEAVEN AND HELL δεν έκαναν κάποια ακύρωση στη περιοδεία τους, το αρχικό σοκ ξεπεράστηκε. Δεύτερη ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου του 2010, όπου η Wendy μας ενημέρωνε διαδικτυακά για την κατάσταση του τραγουδιστή. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: "Βρισκόμαστε στην έβδομη χημειοθεραπεία, και τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας καθώς και της ενδοσκόπησης είναι καλά – το σώμα του κύριου όγκου έχει σμικρυνθεί σημαντικά και η συχνότητα των επισκέψεων μας στην Αντικαρκινική Κλινική του Χιούστον στο Τέξας γίνονται πλέον κάθε τρεις αντί για κάθε δύο εβδομάδες" και κάπου εκεί ο μεταλλικός κόσμος αναθάρρησε. Το τρίτο χτύπημα ήρθε από το ίδιο το συγκρότημα στις 4 Mαΐου του 2010 όταν και ακύρωσαν όλες τις καλοκαιρινές εμφανίσεις τους λόγω της κατάστασης της υγείας του Dio. Για να φτάσουμε στην 16η Mαΐου του 2010 για να διαβάσουμε ότι ο αγαπημένος μας Dio, ο λατρεμένος μας τραγουδιστής, ο άνθρωπος πίσω από το όνειρο δε ήταν πλέον κοντά μας. Το σοκ τεράστιο. Ακόμα και σήμερα, φέρνω τις μνήμες μου στο τώρα και ανατριχιάζω. Βλέπετε, φίλοι μου, ο Dio δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Ήταν το metal προσωποποιημένο. Ήταν η φωνή του. Ήταν ο λόγος που πολλοί άνθρωποι ζούσαν. Σύσσωμη η μεταλλική κοινότητα έβγαζε ανακοινώσεις λύπης και στεναχώριας για το χαμό του τεράστιου κοντού. Από τον άσπονδο εχθρό του Ozzy Osbourne, τους ΜΕΤΑLLICA και τους IRON MAIDEN μέχρι το πιο μικρό συγκρότημα παγκοσμίως, όλοι είχαν να πουν, να δηλώσουν καλύτερα, το δικό τους "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" και "ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ" στον άνθρωπο που αποτέλεσε έμπνευση γι' αυτούς. Δεν υπάρχει χώρος για στεναχώρια. Ακόμα και στο κρεβάτι του νοσοκομείου που ήταν στεκόταν δυνατός στην τελευταία του συνέντευξη πριν αφήσει ετούτο τον κόσμο. Horns up, λοιπόν, φίλοι μου για τον τεράστιο αυτό μουσικό και άνθρωπο όπου η μουσική του παρακαταθήκη θα μνημονεύεται εις τους αιώνες των αιώνων! 

Το αφιέρωμα για τον Ronnie James Dio δε θα μπορούσε να τελειώσει έτσι απλά. Μιλάμε άλλωστε, για έναν άνθρωπο ο οποίος αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στα θεμέλια της αγαπημένης μας μουσικής. Πέραν των κυκλοφοριών τους με τους RAINBOW, BLACK SABBATH, DIO, HEAVEN AND HELL, ο τεράστιος κοντός συμμετείχε ή δημιούργησε και κάποιες συνεργασίες. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις πιο σημαντικές. 

1. "Ηear 'n' aid": Ήταν η πλέον διάσημη συνεργασία στο χώρο του hard rock/heavy metal. Ο Ronnie James Dio όντας ένας άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες δημιουργεί ένα project, το 1985, με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου με σκοπό την ηχογράφηση και κυκλοφορία ενός τραγουδιού όπου τα έσοδα θα πήγαιναν στα παιδιά της Αφρικής για την καταπολέμηση της πείνας. Το κομμάτι ονομάζεται "Stars" πουλάει 1 εκατομμύριο αντίτυπα και το αποτέλεσμα στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Τα ονόματα δε που συμμετείχαν στο εν λόγω εγχείρημα προκαλούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ήταν μέλη από τους IRON MAIDEN, DOKKEN, MOTLEY CRUE, BLUE OYSTER CULT, QUEENSRYCHE, W.A.S.P, NIGHT RANGER, QUIET RIOT, ROUGH CUTT, JUDAS PRIEST, JOURNEY, TWISTED SISTER, άπαντες υπό την μαεστρική καθοδήγηση του Dio.

2. Roger Glover - "The butterfly ball and the Grasshopper's feast": Ο Dio συμμετείχε στον προσωπικό δίσκο του μπασίστα των DEEP PURPLE το 1974 στο τραγούδι "Love is all" αλλά και στα "Homeward" και "Sitting in a dream". 

3. Kerry Livgren: "Seeds of change": Το 1980 ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης χαρίζει τη φωνή του στα τραγούδια "To live for the king" και "Mask of the great deceiver". Η συμμετοχή του αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από τους χριστιανούς οπαδούς του Livgren (KANSAS), καθώς ο ίδιος όπως και οι συνεργάτες του, ΒLACK SABBATH, θεωρούταν "σατανικοί" από πολλούς χριστιανούς. Ο Dio ανέφερε επ' αυτού, ότι δεν θεωρούσε τον συγκεκριμένο δίσκο ως "Χριστιανικό" και ότι η συμμετοχή του αποτελούσε προσωπική χάρη στον Livgren.

4. Το 1997 θα συμμετέχει στο δίσκο του Pat Boone "In a metal mood: No more Mr. nice guy", μια συλλογή διασκευών σε γνωστά heavy metal τραγούδια που αποδόθηκαν σε ύφος big band. Ο Dio ηχογράφησε φωνητικά συγχρόνως με την κύρια φωνή του Boone, στο τραγούδι του Dio, “Holy diver".

5. To 2005 δανείζει εκ νέου τη φωνή του, αυτή τη φορά σε ρόλο αφηγητή, τραγουδιστή (Dr. X) στο άλμπουμ των QUEENSRYCHE: "Operation: Mindcrime II". Η συμμετοχή του εμφανίζεται σε προεγγεγραμένο βίντεο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της επακόλουθης περιοδεία του συγκροτήματος. O Dio επίσης έχει εμφανιστεί συναυλιακά μαζί τους αποδίδοντας το συγκεκριμένο ρόλο, τουλάχιστον μια φορά. Και τα δύο αυτά γεγονότα περιλαμβάνονται στην DVD κυκλοφορία "Mindcrime at the Moore". 

6. Το 2006, ο Dio εμφανίστηκε στην αρχή της ταινίας "Tenacious D in The Pick of Destiny" υποδυόμενος τον εαυτό του για κάποιο μικρής διάρκειας πλάνο. Εκεί, ο ήρωας Lil' JB, τον οποίο υποδύεται ο Troy Gentile, είναι θυμωμένος καθώς ο πατέρας του, τον οποίο υποδύεται ο Meat Loaf, δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με τη ροκ μουσική, καθώς θεωρεί ότι είναι "η μουσική του διαβόλου". Έτσι, ο Lil' JB προσεύχεται σε μια αφίσα του Dio για βοήθεια. Τότε ο Dio παίρνει σάρκα και οστά και τον προτρέπει τραγουδιστά να "αφήσει αυτή την καταπιεστική γειτονιά" και να πάει στο Χόλιγουντ.

7. Dio & Malmsteen - "Dream on": Συνεργάζεται εκ νέου με τον ταλαντούχο βιρτουόζο κιθαρίστα και το αποτέλεσμα της διασκευής στο γνωστό τραγούδι των AEROSMITH απλά σκοτώνει!

8. David Coverdale (1978) - "Give me kindness": Συνεργάζεται με τον David Coverdale κάνοντας δεύτερα φωνητικά στο κομμάτι από το προσωπικό άλμπουμ του καλλιτέχνη.

9. MUNETAKA HIGUCHI WITH DREAM CASTLE - "What cost war": Στο super project που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς, o Dio μας χαρίζει μια δυναμική ερμηνεία για το παρακάτω τραγούδι. 

10. ALICE COOPER Tribute - "Welcome to my nightmare": Δέχεται την πρόταση να διασκευάσει το "Welcome to my nightmare" ως φόρο τιμής στον άρχοντα του shock rock και μας χαρίζει μια συγκλονιστική ερμηνεία. 

11. ΤΗΕ RODS - ''The code": Οικογενειακή υπόθεση. Του ζητάει ο ξάδερφός του να τραγουδήσει σε ένα κομμάτι στο δίσκο και ο Dio, φυσικά, δε του χαλάει το χατίρι. 

Μιλάμε για πλούσια κληρονομιά που μας άφησε ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης. Καλύπτοντας έξι δεκαετίες, αν μη τι άλλο έχει αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο στο ιδίωμα που ονομάζεται heavy metal. Έχει βραβευθεί για όσα έχει προσφέρει στο χώρο αλλά το μεγαλύτερο βραβείο το οποίο και έχει είναι ότι η μουσική του μένει ζωντανή και αυτός παράλληλα στο πέρασμα των χρόνων. Για όλους εμάς τους πιστούς οπαδούς του κάνει ένα διάλειμμα μέχρι την επόμενη συναυλία του. 

Long live rock 'n roll Ronnie! 

Ντίνος "Benjamin Breeg" Γανίτης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

THE INSIDER – Unknown stories about “Non Serviam” by ROTTING CHRIST

10 Οκτωβρίου, 2020 - 02:45 Λευτέρης Τσουρέας

Το “Non serviam” είναι το δεύτερο full length album των ROTTING CHRIST και κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου 1994. Ζητήσαμε από τον, ηγέτη τους, Σάκη Τόλη να μας μιλήσει γι’ αυτό φωτίζοντας τις πτυχές...

[περισσότερα]

JUDAS PRIEST - "Killing machine" - Worst to best

9 Οκτωβρίου, 2020 - 01:00 Δημήτρης Τσέλλος

Έφτασε η στιγμή να ασχοληθούμε για πρώτη φορά σε τούτη την στήλη (θα έλθουν και άλλες εννοείται) με την κατά τον γράφοντα και πολλούς ακόμη, μεγαλύτερη metal μπάντα όλων των εποχών, το συνώνυμο του «...

[περισσότερα]

EDDIE VAN HALEN – A tribute to King Edward

7 Οκτωβρίου, 2020 - 21:45 Rockhard

Ο Eddie Van Halen, δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 65 ετών, ίσως ο κορυφαίος κιθαρίστας που πάτησε ποτέ στη γη, έφυγε ύστερα από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ακόμα και να μην σου άρεσαν οι VAN HALEN...

[περισσότερα]

DREAM THEATER - "Awake" - Worst to best

4 Οκτωβρίου, 2020 - 02:00 Σάκης Φράγκος

26 χρόνια “Awake”. 26 χρόνια από τότε που άνοιξα με τα χέρια μου την κούτα που περιείχε το CD στο πάλαι ποτέ Rock City, θυμάμαι ακόμη και το ότι ήταν Τρίτη και μπήκα στο λεωφορείο του γυρισμού στο...

[περισσότερα]

THE INSIDER – 10 unknown stories about “Streets – A rock opera” by SAVATAGE

4 Οκτωβρίου, 2020 - 01:45 Σάκης Φράγκος

Το “Streets – A rock opera” υπήρξε ένα άλμπουμ των SAVATAGE που δίχασε, καθώς, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, ήταν πιο κοντά σε μιούζικαλ και rock opera και απείχε από το αμιγώς metal παρελθόν του...

[περισσότερα]