SCORPIONS interview (Rudolf Schenker)

17 Ιουνίου, 2016 - 17:15

“Rock us like a hurricane”!

Ακούγοντας τον Rudolf Schenker να μιλάει σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν παθιασμένο μουσικό που διψάει ακόμη για επιτυχία χωρίς να δείχνει κανένα απολύτως σημάδι κορεσμού ή κόπωσης. Άλλωστε, όλοι μας έχουμε δει την τελευταία (τουλάχιστον) δεκαετία ότι οι SCORPIONS διανύουν μία δεύτερη νεότητα και ο Schenker δίνει πάντα το δικό του προσωπικό show πάνω στη σκηνή! Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να επισκεφτούν ξανά την Ελλάδα για μία συναυλία που εκ προοιμίου ξέρουμε ότι θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μας... Όπως όλες οι προηγούμενες! Και κάτι τελευταίο... Για όλους εκείνους που σπεύδουν να απαξιώσουν ή ακόμη και να χλευάσουν το γεγονός ότι οι SCORPIONS παίζουν ξανά στην Ελλάδα, έχω μία απλή ερώτηση: υπάρχουν πολλά συγκροτήματα με την ιστορία, τη δυναμική και την ποιότητα των SCORPIONS εκεί έξω που συνεχίζουν να παίζουν σε υψηλότατο επίπεδο;

Rudolf, έχετε παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, έχετε μία τόσο ξεχωριστή σχέση με τη χώρα μας;
Να σου πω την αλήθεια αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να σου απαντήσω... Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα ήταν το 1982. Θυμάμαι είχα έρθει με τον Klaus (Meine) για promotion με την EMI και όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο από την Πορτογαλία μας περίμεναν ήδη πολλοί fans! Είμαι σίγουρος ότι η μουσική μας βγάζει θετικά συναισθήματα που αγγίζουν κατευθείαν την καρδιά του Έλληνα οπαδού.

Αυτή την περίοδο, μάλιστα, πίσω από τα τύμπανα έχετε έναν μουσικό που είναι μισός Έλληνας και μισός Σουηδός. Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Mikkey Dee;
Κοίτα, αποφασίσαμε να δώσουμε στον James Kottak ένα διάστημα ξεκούρασης γιατί είχε πραγματικά εξοντωθεί από το δύσκολο πρόγραμμα που είχε με τους SCORPIONS αλλά και με το προσωπικό του συγκρότημα. Ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια βρισκόμαστε συνέχεια σε περιοδεία και δίνουμε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Ξέρεις, ο James μένει μόνιμα στην Αμερική και είναι εξαντλητικό συχνά να ταξιδεύει στην Ευρώπη χωρίς ουσιαστικά να κάθεται καθόλου σπίτι του. Δικαιούταν λοιπόν ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του ώστε να ξεκουραστεί σπίτι του και να επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ στους SCORPIONS. Έτσι ο Mikkey Dee ήταν διαθέσιμος και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε βρει έναν καλύτερο αντικαταστάτη.

Οπότε να υποθέσουμε ότι ο James αισθάνεται καλύτερα αυτή την περίοδο;
Ναι, ναι! Βελτιώνεται συνεχώς η υγεία του με το χρόνο και παίρνει τις απαραίτητες ανάσες. Μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο πρόσφατα και μου είπε ότι είναι ενθουσιασμένος με τη νέα του ζωή, αισθάνεται απολύτως υγιής και ανυπομονεί να επιστρέψει.

Πολύ καλά νέα. Rudolf. Πως αισθάνεσαι, αλήθεια, που πλησιάζετε το τέλος της ένδοξης καριέρας σας;
Θα σου πω κάτι... Ακόμη δεν έχω αισθανθεί ότι οι SCORPIONS τελειώνουν. Δεν αισθανόμαστε ακόμη έτοιμοι για να πούμε το τελευταίο «αντίο». Μόλις τελειώσαμε την αποχαιρετιστήρια περιοδεία μας πριν από μερικά χρόνια... Ήταν μία δύσκολη απόφαση για εμάς... Χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν οι άνθρωποι από το MTV που μας ζητούσαν να κάνουμε ένα Unplugged show όπως έκαναν παλιά στα 90's. Ξέρεις, πάντα είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας να κάνουμε ένα MTV Unplugged αλλά κάθε φορά που μας το πρότειναν είχαμε άλλες υποχρεώσεις και έτσι πέρασαν τα χρόνια και δεν τα είχαμε καταφέρει να ταιριάξουν τα προγράμματα μας. Αλλά θέλαμε να το κάνουμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. Δεν θέλαμε να είμαστε σε ένα studio μπροστά σε λίγους καλεσμένους. Όχι. Θέλαμε να δείξουμε την αγάπη μας στους Έλληνες οπαδούς και στον ελληνικό λαό που περνούσε δύσκολα και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, δεν υπήρχε καλύτερο μέρος από το θέατρο στην κορυφή του βουνού (Λυκαβηττός) μπροστά σε 5.000 οπαδούς μας. Στην αρχή το MTV ήταν επιφυλακτικό αναφορικά με την επιτυχία του όλου εγχειρήματος αλλά μόλις είδε ότι υπήρχε τεράστια ζήτηση για τα εισιτήρια από τον κόσμο, μας έδωσε το ΟΚ! Το 2014 βρήκα μερικά παλιά τραγούδια που δεν είχαν μπει σε κάποιο δίσκο μας. Τα είχα σε κασέτες και χρειάζονταν σοβαρή ηχητική επεξεργασία. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν καλή ιδέα να τα κυκλοφορήσουμε σε ένα δίσκο μας την επόμενη χρονιά για να συμπέσει με την 50η επέτειο από την ίδρυση των SCORPIONS. Μόλις το ανακοινώσαμε στο management ήταν κατενθουσιασμένοι και συμφώνησαν αμέσως. Έτσι αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο που θα περιλαμβάνει παλιό και νέο υλικό μαζί. Και έτσι βγήκε το “Return to forever”. Ο τίτλος τα λέει όλα! Δεν μιλάμε πλέον για αποχαιρετισμό, δεν μιλάμε πλέον για τέλος καριέρας... Έχουμε τόσους πολλούς νέους οπαδούς οι οποίοι συνέχεια μας ζητούν να μη σταματήσουμε αφού η μουσική μας παραμένει πολύ σημαντική για αυτούς. Ξέρεις, πολλοί από τη γενιά μας έχουν φύγει και έχουν αφήσει μεγάλο κενό στη μουσική που αγαπάμε... Ο Lemmy, o Dio, o Jimmy Bain… Είμαστε ευγνώμονες που είμαστε ακόμη υγιείς, σε καλή φόρμα και έχουμε άριστες σχέσεις μεταξύ μας. Και το κυριότερο διασκεδάζουμε αφάνταστα κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή. Θέλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία του rock αφού δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα σαν τους SCORPIONS. Έχουμε αγγίξει τρεις γενιές οπαδών και δεν θέλουμε ακόμη να σταματήσουμε. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να ξέρουμε ότι έχουμε τόσους πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αυτοί είναι που μας κρατάνε ευτυχισμένους και δυνατούς.

Χαίρομαι που σε ακούω τόσο χαρούμενο και ειλικρινά μου αρέσει που συνεχίζετε να δίνετε συναυλίες αφού η μουσική σίγουρα θα ήταν πιο φτωχή χωρίς τους SCORPIONS.
Ακριβώς αυτό μας λένε όλοι οι οπαδοί μας και όπως σου είπα το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε αφού όπως έχεις δει όλα αυτά τα χρόνια οι συναυλίες μας είναι φανταστικές.... Ο Klaus συνεχίζει και έχει μία δυναμική φωνή και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τραγουδήσει όλα τα δύσκολα τραγούδια μας. Ο Klaus στα μάτια μου είναι ο καλύτερος rock τραγουδιστής. Εγώ με τον Matthias (Jabs) διατηρούμαστε σε φόρμα και όλοι οι οπαδοί μας φεύγουν πάντα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τις συναυλίες μας. Γιατί, λοιπόν, να σταματήσουμε αφού είμαστε ακόμη υγιείς και περνάμε υπέροχα πάνω στη σκηνή;

Ωστόσο, έχεις σκεφτεί πως θα είναι η τελευταία συναυλία σας;
Να σου πω την αλήθεια όχι. Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι το τέλος διότι είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα. Όταν μας υποδέχονται οπαδοί στα αεροδρόμια με δάκρυα στα μάτια και μας λένε ότι τους έχουμε αλλάξει τη ζωή... Δεν μπορώ να σου περιγράψω το συναίσθημα. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι παραπάνω. Θέλω να παίζω για αυτούς τους ανθρώπους όσο ακόμη είμαι υγιής. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή μας και στη συνέχεια θα κάνουμε ένα διάλειμμα, ίσως για ένα εξάμηνο. Μετά, είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιο special project θα προκύψει και οι SCORPIONS θα βρεθούν ξανά στη σκηνή. Πρέπει όμως να είναι κάποια πολύ ειδική περίσταση...

Rudolf, o αδερφός σου έκανε πρόσφατα μερικά πολύ αρνητικά σχόλια για τους SCORPIONS αλλά και για σένα προσωπικά. Τα διάβασες;
Ναι, τα διάβασα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω γιατί ύστερα από τόσα χρόνια βγαίνει και μιλάει τόσο άσχημα για τους SCORPIONS. Νομίζω ότι κάποιος του βάζει λόγια και ίσως θέλει να κερδίσει περισσότερη δημοσιότητα. Όλα αυτά είναι βλακείες... Ο αδερφός μου είναι ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες στον κόσμο, τον αγαπάω αλλά αυτά που λέει δεν με αγγίζουν.

Είναι καλό που δεν δίνεις συνέχεια σε όλα αυτά καθώς δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο...
Συμφωνώ μαζί σου. Το πρόβλημα με τον Michael είναι ότι δεν δίνει καμία σημασία στην επαγγελματική πλευρά της μουσικής. Είναι ένας απίστευτος μουσικός και είναι απολύτως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει με αποτέλεσμα να παραβλέπει συχνά την πραγματικότητα. Ίσως όταν τη δει θα καταλάβει ότι υπήρξε άδικος με αυτά τα σχόλιά του.

Οι περισσότερες επιτυχίες των SCORPIONS ηχογραφήθηκαν ανάμεσα στο διάστημα 1979-1984. Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;
Ξέρεις, μετά το “Lonesome crow” και την είσοδο του Uli (Jon Roth) στο συγκρότημα είχαμε έναν πολύ συγκεκριμένο ήχο που ίσως δεν μπορούσε να παιχτεί στα ραδιόφωνα. Ο Uli άρχισε να γράφει περισσότερο στο στυλ του Jimi Hendrix και εγώ με τον Klaus είχαμε γίνει μία ομάδα και γράφαμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Όταν έφυγε ο Uli, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό και το βάρος έπεσε κυρίως σε μένα για να καλύψω αυτό το κενό. Άρχισα, λοιπόν, να συνθέτω σαν μανιακός! Για πέντε συνεχόμενα χρόνια και όταν δεν ήμουν σε περιοδεία, η μέρα μου είχε ως εξής: ξυπνούσα, έφτιαχνα καφέ, σκεφτόμουν το επόμενο τραγούδι, έγραφα μουσική, σκεφτόμουν, έγραφα κτλ. Δούλευα συνεχώς για να γράψω τα καλύτερα τραγούδια των SCORPIONS και νομίζω ότι τα καταφέραμε! Μην ξεχνάς ότι ήμουν με την πλάτη στον τοίχο καθώς ο Klaus έγραφε κυρίως στίχους και έτσι ήμουν εγώ που έπρεπε να γράψω τη μουσική και να σκεφτώ όλα τα riffs. Πίεσα τον εαυτό μου και τα υπόλοιπα μέλη των SCORPIONS με βοήθησαν και καταφέραμε να ηχογραφήσουμε τα καλύτερα άλμπουμ μας! Ήταν το κατάλληλο timing… Ήταν η εποχή που έγραψα το “Blackout”, το “Rock you like a hurricane”, το “Lovedrive”… Ήμασταν διψασμένοι για επιτυχία! Επίσης, πολλά τραγούδια δεν κυκλοφόρησαν προτού να είναι απολύτως έτοιμα... Για παράδειγμα, άρχισα να γράφω το “Still loving you” το 1977-1978 και το κυκλοφορήσαμε το 1984 μόλις αισθανθήκαμε ότι ήταν απολύτως έτοιμο. Και έγινε μία τεράστια επιτυχία για τους SCORPIONS! Το ίδιο έγινε με το “No one like you”. Χρειάστηκε να περιμένω τέσσερα χρόνια προτού αισθανθώ ότι είναι έτοιμο και μόλις κυκλοφόρησε έγινε το πιο πετυχημένο rock τραγούδι στα ραδιόφωνα της Αμερικής το 1982. Όλα είναι θέμα συγκυριών και κατάλληλου timing. Ήμασταν τυχεροί που είχαμε το κατάλληλο management και κυρίως είχαμε την έμπνευση να γράψουμε όλα αυτά τα τραγούδια που συνεχίζουμε και τα παίζουμε στις συναυλίες μας. Επίσης, παρατηρούσαμε και μαθαίναμε από άλλα συγκροτήματα της γενιάς μας... Βλέπαμε πως δούλευαν οι DEF LEPPARD, οι IRON MAIDEN, οι JUDAS PRIEST και προσέχαμε τα επαγγελματικά μας βήματα. Ήταν η εποχή που χτίσαμε την καριέρα μας.

Rudolf, πως θα αντιδρούσες αν ερχόταν ένας οπαδός σας και σου έλεγε ότι το αγαπημένο του άλμπουμ των SCORIONS είναι το “Eye II eye”;
Θα σου πω κάτι που μπορεί να σε ξαφνιάσει. Μου αρέσει πολύ αυτό το άλμπουμ! Ναι, ξέρω ότι δεν είναι ανάμεσα στα αγαπημένα των οπαδών μας αλλά ήταν μία εποχή που έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και έτσι χρησιμοποιήσαμε νέες τεχνολογίες στο studio. Γράψαμε τα περισσότερα τραγούδια σε drum machine και γενικότερα η παραγωγή ήταν πολύ μοντέρνα ξενίζοντας τους οπαδούς μας. Τα τραγούδια όμως είναι πολύ καλά... Αν τα απομονώσεις από αυτή την παραγωγή τότε ίσως τα εκτιμήσεις περισσότερο.  

Αυτό είναι λίγο δύσκολο αλλά ίσως θα ήταν μία καλή ευκαιρία για εσάς να τα παρουσιάσετε ζωντανά σε κάποιες συναυλίες σας...
Καλή ιδέα! Έτσι θα μπορέσει ο κόσμος να ακούσει την rock εκδοχή του “Eye II eye”!

Σάκης Νίκας

www.the-scorpions.com

Line up

Klaus Meine – φωνητικά
Rudolf Schenker – κιθάρα
Matthias Jabs – κιθάρα
James Kottak – drums
Pawel Maciwoda - μπάσο

Δισκογραφία (studio):

“Lonesome crow” (1972)
“Fly to the rainbow” (1974)
“In trance” (1975)
“Virgin killer” (1976)
“Taken by force” (1977)
“Lovedrive” (1979)
“Animal magnetism” (1980)
“Blackout” (1982)
“Love at first sting” (1984)
“Savage amusement” (1988)
“Crazy world” (1990)
“Face the heat” (1993)
“Pure instinct” (1996)
“Eye II eye” (1999)
“Unbreakable” (2004)
“Humanity hour I” (2007)
“Sting in the tail” (2010)
“Return to forever” (2015)

 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

INTELLIGENT MUSIC PROJECT (Milen Vrabevski)

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:45 Σάκης Νίκας

“Music is intelligence” Ο Milen Vrabevski είναι ένας Βούλγαρος συνθέτης, μουσικός, παραγωγός και ο ιθύνων νους πίσω από το INTELLIGENT MUSIC PROJECT στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι μουσικοί όπως...

[περισσότερα]

JOHN PETRUCCI interview

21 Οκτωβρίου, 2020 - 02:30 Σάκης Φράγκος

“Instrumental experiments” Έχω μιλήσει με πρώην και νυν μέλη των DREAM THEATER, αμέτρητες φορές. Για κάθε στούντιο άλμπουμ από το “Falling into infinity”, σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, για κάθε...

[περισσότερα]

SACRED OUTCRY interview (Γιώργος Απαλοδήμας)

15 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00 Δημήτρης Τσέλλος

“Feel the anger, feel the pain, hear the sacred outcry!” Οι Έλληνες SACRED OUTCRY «τάραξαν τα νερά» του επικού power metal στην χώρα μας με το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, “Damned for all time...

[περισσότερα]

JUDICATOR interview (John Yelland)

13 Οκτωβρίου, 2020 - 09:30 Δημήτρης Τσέλλος

“O stavros nika, oh let there be light!” Οι Αμερικάνοι JUDICATOR, κυκλοφόρησαν φέτος μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, το άλμπουμ “Let there be nothing”. Ή τουλάχιστον έκπληξη για...

[περισσότερα]

Δείτε ολόκληρο το Instagram Chat με τον Matt Barlow (ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT, ex-ICED EARTH)

6 Οκτωβρίου, 2020 - 01:15 Σάκης Φράγκος

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο Σάκης Φράγκος έκανε ένα Instagram Live Chat μέσα από τη σελίδα του Rock Hard με καλεσμένο τον Matt Barlow τραγουδιστή των ASHES OF ARES, SCHAFFER / BARLOW PROJECT,...

[περισσότερα]