Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΚΟΣ (STONE COLD DEAD, Grindhouse Studio Athens, ex-ROTTING CHRIST) BLOG-ΑΡΕΙ ΣΤΟ ROCK HARD

0
384




Is Technology killing our Music or not….?

Roadrunner-Records-LogoΠάντα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο του Metal και τον τελευταίο καιρό υπήρξαν κάποιες οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στον χώρο της δισκογραφίας ή ακόμα καλύτερα της μουσικής βιομηχανίας. Η τελευταία είδηση ότι η Roadrunner Records κλείνει τα γραφεία της στην Ευρώπη σε καμιά περίπτωση δεν χαροποιεί ούτε τους οπαδούς, ούτε τις σημαντικότατες μπάντες που ανήκουν στο δυναμικό της και σίγουρα ούτε τους ανθρώπους που χάνουν την δουλειά τους. Φαίνεται πως η Warner θέλει να φάει πολλά ψάρια σαν μεγαλύτερο που είναι…

Η τεχνολογία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο πως ακούμε σήμερα αλλά και στο πως γράφουμε μουσική. To download έχει φέρει τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα με τις πωλήσεις των δίσκων να έχουν πέσει κατακόρυφα. Θέλω να σταθώ όμως περισσότερο στο πως χρησιμοποιούμε εμείς οι ίδιοι την τεχνολογία και κυρίως τα νέα συγκροτήματα που θέλοντας να προωθήσουν την δουλειά τους ,χάνουν την ουσία. Προσπαθώ να σχολιάζω τα γεγονότα πρώτα μέσα από το βλέμμα του οπαδού-ακροατή της Μουσικής αυτής και μετά μέσα από το βλέμμα του Μουσικού-Παραγωγού.

youtubeΤα πάντα ξεκινάνε από τη Μουσική και την απόλυτη πίστη σε αυτό που κάνεις και μόνο… Αν αυτή η βάση είναι γερή τότε δεν μένει τίποτα λιγότερο από δουλειά!! Εδώ είναι που βοηθάει η Τεχνολογία και σου δίνει τη δυνατότητα να γράψεις την μουσική σου με άψογα αποτελέσματα πολύ πιο εύκολα από παλιά όπου ότι άκουγες σε μια ηχογράφηση ήταν 100% παιγμένα χωρίς κανένα edit. Σου δίνει τη δυνατότητα να προωθήσεις πιο εύκολα την μουσική σου μέσω Υou Tube, Facebook, Myspace, Reverbnation, κλπ… Σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις μια φωτογράφηση και να είσαι ο Μr.Perfect κι εδώ με edit φυσικά. Σου δίνει τη δυνατότητα να τα κάνεις ΟΛΑ πιο εύκολα κι εδώ είναι που χάνεται η ουσία. Εδώ είναι που χάνεται η προσωπικότητα και η αναζήτηση στο να εκτεθεί η κάθε προσωπικότητα. Εδώ είναι που ακούς 20 νέες κυκλοφορίες και σου φαίνονται όλες ίδιες. Εδώ είναι που στις περισσότερες των περιπτώσεων η έμπνευση έρχεται τελευταία στη σειρά και αν έρθει και ποτέ. Όχι ΔΕΝ είμαι αντίθετος στην χρήση της τεχνολογίας, άλλωστε την χρησιμοποιώ και εγώ ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό. Είμαι αντίθετος στο: “Όλα εύκολα”

Είμαι αντίθετος στην αλόγιστη χρήση της, ηmr perfect οποία απέχει από την πραγματικότητα μιας και παρά πολλά είναι μόνο εικονικά όπως για τα views ενός video. Το You Tube παράδειγμα, είναι μια φοβερή δημιουργία όπου μπορείς να βρεις videos για τα πάντα και να μάθεις πάρα πολλά και από την άλλη να αφιερώσεις πάρα πολλές ώρες και να μην μάθεις τίποτα!! Το επίπεδο των μουσικών στο τομέα της τεχνικής κυρίως, έχει ανέβει πολύ και υπάρχουν πολλά videos από μουσικούς που αξίζει κανείς να δει. Αυτό όμως κινδυνεύει να γίνει αυτοσκοπός. Είδα πρόσφατα ένα σχόλιο “ο τάδε κιθαρίστας είναι από τους καλύτερους στο You Tube…” και όταν έψαξα να δω το βιογραφικό του δεν βρήκα απολύτως τίποτα… Άλλωστε το έχω ακούσει και από μαθητές μου να μου λένε: “Θέλω να μάθω κιθάρα για να ανεβάζω κομμάτια στο Υou tube…” Λυπηρό…

Σε λίγο καιρό θα ρωτάμε δηλαδή ένα ντράμερ ή έναν κιθαρίστα “που παίζεις;” “σε ποια μπάντα;” και η απάντηση θα είνα : “στο www.Youtube.com/Mr.Perfect…”. Kι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα… Ότι χάνουμε το νόημα της μουσικής, της πώρωσης, της αναζήτησης, της σωστής μελέτης-κατεύθυνσης και δημιουργίας οποιοδήποτε και να είναι το πρότυπο μας. Δεν έχει καμία μουσική σημασία το να παίξεις δέκατα έκτα στο 260 bpm μόνο και μόνο για το ανεβάσεις στο You Tube. Σημασία έχει αυτά τα δέκατα έκτα να τα μοιραστείς με άλλους 2 ή 3 και να γίνουν μουσική!!! Για να μην παρεξηγηθώ ΔΕΝ αναφέρομαι σε videοs που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αναφέρομαι σε videos που μοναδικό στόχο έχουν την επίδειξη τεχνικής και μόνο! Αυτό ωστόσο δεν αφορά μόνο τους μουσικούς που συνθέτουν αλλά και τον απλό ακροατή μιας και όσο πιο πολύ στρεφόμαστε στην επίδειξη- γενικότερα και όχι μόνο παικτικών ικανοτήτων – τόσο απομακρυνόμαστε από την έμπνευση και την ουσία της δημιουργίας! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το metal να γίνεται ναι μεν πιο πλούσιο σε νότες αλλά πιο φτωχό σε έμπνευση! Το metal και το rock γεννήθηκαν από μπάντες και όχι από μονάδες, όπου οι μονάδες ήταν ναι μεν μοναδικές αλλά δεν έμειναν μόνοι τους! Όλα αυτά γράφονται με σκόπο να προλάβουμε καταστάσεις όπου οι επερχόμενες metal μπάντες θα κάνουν live μόνο στο youtube και εμείς αντί να πηγαίνουμε και να στηρίζουμε τις μπάντες να αράζουμε στον καναπέ μας φορώντας ακουστικά και 3D γυαλιά… Kι αυτό λυπηρό κατά την γνώμη μου.

bokos 4Ακούω πολλές μπάντες με αψεγάδιαστες παραγωγές, βλέπω φοβερά videoclips, promotion με φρου-φρου και αρώματα και τις περισσότερες φορές που έχω δει live τις μπάντες αυτές, απέχουν κατά πολύ από αυτό που έχουν οι ίδιοι προωθήσει. Φυσικά όλα τα παραπάνω βοηθάνε και είναι καλό να γίνονται, πρέπει όμως να τα υποστηρίξεις 100% για να μπορέσεις να κάνεις αισθητή την παρουσία σου μέσα στον χαμό από μπάντες που κυκλοφορούν.

Όχι, δεν έχω κανέναν σκοπό να εκφραστώ αρνητικά και προσβλητικά για συγκροτήματα μόνο και μόνο για να προκαλέσω το ενδιαφέρον κάποιων. Δεν έχω κανέναν σκοπό να το παίξω ο καλύτερος. Γιατί πολύ απλά η μουσική ΔΕΝ είναι πρωταθλητισμός για να θέσεις ως στόχο την πρωτιά και μόνο. ΔΕΝ είναι διαγωνισμός για να κερδίσεις το πρώτο βραβείο. Καλύτεροι πάντα θα υπάρχουν αλλά ποιος έχει την ιδιότητα να το κρίνει αυτό; Αυτό που απουσιάζει στις μέρες μας είναι ο διαφορετικός. Ωστόσο υπάρχει, αλλά δεν καλλιεργεί την διαφορετικότητα του σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτό είναι που έχουμε χάσει απέναντι στη μουσική κbokos 3αι σε αυτό που κάνουμε, την ειλικρίνεια, γιατί τελικά, όλοι μας είμαστε διαφορετικοί. To edit που γίνεται στο studio για να ακουστούν όλα τέλεια και το edit που γίνεται στο Photoshop για να δείχνουμε όλοι τέλειοι έχει περάσει κατά πολύ και στη μουσική… Είναι ψέμα όμως!!! Ας αφήσουμε αυτά τα τεχνικά ψέματα μόνο για εκεί που πραγματικά χρειάζονται αλλά και εκεί, με μέτρο. Στη μουσική το ψέμα κουράζει και κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια. Πολλοί θέλουν να γίνουν οι νέοι BEHEMOTH ή οι νέοι LAMB OF GOD και οι νέοι MESHUGGAH κι αφήνουν την προσωπικότητα τους τελείως απ’ έξω δίνοντας πολύ έμφαση στην “εικόνα” ,παραπάνω απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται.

Και πως άλλωστε να μην χάθει η προσωπικότητα, όταν η μουσική υπερπληροφόρηση και όχι μόνο, γεννάει κλώνους; Φυσικά και είναι καλό να υπάρχει πληθώρα. Από την άλλη όμως πρέπει να υπάρχει και ένα φίλτρο στις επιλογές μας είτε είμαστε απλοί ακροατές και οπαδοί της μουσικής αυτής είτε δημιουργοί-μουσικοί-οπαδοί. Και το φίλτρο αυτό παύει να λειτουργεί όταν υιοθετούμε την λογική “όλα εύκολα” κάνοντας αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα. Ανατρέξτε στην ιστορία του metal και του rock όπου οι συνθήκες από τεχνολογικής άποψης ήταν πολύ πιο δύσκολες απ’ ότι σήμερα. Η ηχογράφηση, η αναμετάδοση, η προώθηση ήταν όλα πιο δύσκολα. Κι όμως, η έμπνευση, η δημιουργία, η διαφορετικότητα και η προσωπικότητα στον ήχο του καθενός ήταν μοναδική!!! Αυτά είναι που έχουμε χάσει σήμερα. Οφείλουμε να τα ξαναβρούμε και όχι μόνο σε μουσικό επίπεδο αλλά σε όλα τα επίπεδα που έχουν ισοπεδωθεί από το “Όλα Εύκολα”….

Γιώργος Μπόκος (STONE COLD DEAD, Grindhouse Studio Athens, ex-ROTTING CHRIST)

Σχόλια