IRON MAIDEN QUOTES

19 Ιουλίου, 2018 - 02:15

Όσο πλησιάζουν οι μέρες που θα εμφανιστούν οι IRON MAIDEN μπροστά στο ελληνικό κοινό, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στο μεταλλικό κοινό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να ρίξουμε ένα βλέφαρο σε κάποια ενδιαφέροντα γεγονότα, άλλα πιο γνωστά άλλα λιγότερο, της μεγαλύτερης μπάντας του heavy metal. 

Start the engines, που λέει και ο Bruce Dickinson στο "From here to eternity"

- Οι IRON MAIDEN ιδρύθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1975 επειδή ο Steve Harris δεν μπορούσε να στεριώσει σε καμία μπάντα λόγω των τραγουδιών που έγραφε. Έτσι έκανε το πιο απλό. Δημιούργησε το δικό του συγκρότημα. 

- Η πρώτη συναυλία της μπάντας χρονολογείται την Πρωτομαγιά του 1976 στο ιστορικό Cart & Horses.

- Τα πρώτα χρόνια της μπάντας, τα μέλη άλλαζαν σε ρυθμούς handball. Κάποια στιγμή και για μία μόνο συναυλία, οι MAIDEN είχαν πληκτρά. Το όνομα αυτού ήταν Tony Moore. Μετά το τέλος της συναυλίας ο Harris αντιλήθφηκε πως η μουσική του δεν ήταν γραμμένη για να έχει πλήκτρα και έτσι ο Moore απολύθηκε. Στη συνέχεια ο Moore έκανε παγκόσμια επιτυχία με τους CUTTING CREW. 

- Για να πάρει το πρώτο του μπάσο, ο Harris δούλεψε ένα διάστημα σαν σκουπιδιάρης. Το μπάσο που αγόρασε τότε είναι το ίδιο μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε κάθε IRON MAIDEN δίσκο και αρχικά ήταν μαύρο, μετά μπλέ με καθρέφτη και τέλος αυτό που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα με το σήμα της West Ham. 

- Και μιας και αναφέραμε την West Ham, ο Harris υπήρξε αρχηγός της εφηβικής ομάδας!

- Το θρυλικό "The soundhouse tapes" κυκλοφόρησε μόνο σε 5000 κόπιες και θεωρείται ένα από τα απόλυτα collector's item. Ο Smallwood είχε πει στον Harris να το ξανακόψουν, με τον αρχηγό να αρνείται, δηλώνοντας πως αυτοί που το απέκτησαν ήταν και οι πραγματικοί οπαδοί της μπάντας που τους ακολουθούσαν από την αρχή.

- Στη συναυλία όπου παραβρέθηκαν άνθρωποι της Ε.Μ.Ι. για να δουν τους IRON MAIDEN και να υπογράψουν συμβόλαιο, ο Paul DiAnno είχε συλληφθεί για κατοχή σουγιά και κρατήθηκε στο τμήμα. Το ρόλο του τραγουδιστή ανέλαβε ο Steve Harris με το αποτέλεσμα να είναι άθλιο. Αλλά, στους ανθρώπους της δισκογραφικής έκανε τεράστια εντύπωση το πάθος των οπαδών και έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη τους έδωσαν δισκογραφική στέγη. 

- Εκείνα τα χρόνια οι εταιρίες έκαναν συμβόλαια για έναν και μόνο δίσκο. Η Ε.Μ.Ι. πρόσφερε απευθείας συμβόλαιο τριών δίσκων πιστεύοντας από την αρχή στην επιτυχία της μπάντας. 

- Οι IRON MAIDEN ήταν μία από τις δύο μπάντες που έπαιξαν ζωντανά στο Top of the pops. Η άλλη ήταν οι THE WHO.

- Στα πλαίσια της περιοδείας για τον πρώτο δίσκο, οι IRON MAIDEN έκαναν εμφανίσεις ως support των KISS στην περιοδεία των τελευταίων στην Ευρώπη. O Gene Simmons, βλέποντας την απήχηση που είχαν οι IRON MAIDEN, ένα βράδυ τους είπε πως στην επόμενη συναυλία θα παίξουν headliners και πως θα φτάσουν πολύ ψηλά. Κάποια χρόνια αργότερα αυτό έγινε πραγματικότητα. 

- Όταν τελείωσε η περιοδεία για τον πρώτο δίσκο, ο Dennis Straton αποχώρησε λόγω μουσικών διαφορών. Η μπάντα ήταν ανάμεσα στους Adrian Smith και Phil Collen (DEF LEPPARD) για την θέση του κιθαρίστα. Τη θέση πήρε ο Smith, όχι γιατί ήταν πολύ καλός φίλος αλλά και συμμαθητής με τον Dave Murray αλλά επειδή ήξερε να παίζει ποδόσφαιρο!

- Και πάμε και στο "Number of the beast". Όταν συναντήθηκε ο Bruce Dickinson με τον Rod Smallwood για να μπει ο πρώτος στη μπάντα, ο δαιμόνιος μάνατζερ ρώτησε το όνομά του. Εκείνος απάντησε Bruce Bruce. O Smallwood γέλασε, ζήτησε να του πει το πραγματικό του επίθετο και μόλις του το ανέφερε του έδωσε λεφτά για να πάει να πάρει ένα δερμάτινο μπουφάν. 

- Την ιστορία με τις καλόγριες θεωρώ πως την γνωρίζετε. Ο Martin Birch πηγαίνει προς το στούντιο και τον τράκαρε ένα van με 12 καλόγριες. Όταν πήγε στο συνεργείο για να του φτιάξουν το αμάξι, ο μηχανικός του είπε πως κοστίζει 666 λίρες. O Birch αρνήθηκε να το πληρώσει εκτός και αν το ποσό γινόταν 665 ή 667 λίρες. 

- Η ιστορία πίσω από το στο "Number of the beast" είναι λίγο εξωπραγματική. Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι αποτελεί ένα από τα όνειρα του Steve Harris. To αλλόκοτο στην ιστορία είναι το μέρος το οποίο γράφτηκε. Το τραγούδι γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του "Killers" και ενώ ο αρχηγός κοιμόταν στο δωμάτιο που είχε αριθμό 612 (6-6+6). 

- H κραυγή που ακούγεται στο "Number of the beast" δεν είναι προϊόν κανονικής ηχογράφησης. Ο Birch στην κυριολεξία βασάνιζε επί τρεις ώρες τον Bruce Dickinson με το να τραγουδάει την πρώτη στροφή του τραγουδιού. Ο Dickinson είχε τρελαθεί και πέταγε διάφορα στους τοίχους. Εκείνη τη στιγμή ο Birch του ζητάει να ουρλιάξει και ο Dickinson το κάνει με όλη του την ψυχή. O Birch πάτησε το rec και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 

- Ας πάμε στον επόμενο δίσκο. Ντεμπούτο για τον Nicko McBrain όπου και το πραγματικό του όνομα είναι Michael Henry.

- Αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή του ντράμερ με την μπάντα καθώς είχε διατελέσει "διάολος" στην περιοδεία του "Number of the beast". 

- Ο Steve Harris για να τον δοκιμάσει του ζήτησε να γράψει ένα intro από τύμπανα για εισαγωγή του δίσκου. Ο McBrain περνάει τρία μερόνυχτα πάνω από το σετ του και παρουσιάζει ένα μέρος με διάρκεια κοντά στα δύο λεπτά! O Harris το ακούει, γελάει, και τελικά κρατάει τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα. 

- O McBrain είναι ο τύπος με την κάπα στο βίντεο του "Flight of Icarus".

- H πρώτη λεκτική μάχη ανάμεσα στον Harris και τον Dickinson έγινε για το "Revelations". Στον αρχηγό δεν άρεσε που ήταν τόσο αργό με τον Bruce να επιμένει πως έτσι πρέπει να κυκλοφορήσει το τραγούδι. Τελικά επειδή ήταν τραγουδάρα ο Harris έκανε πίσω. 

- Η μπάντα για να γράψει το "Powerslave" μεταφέρθηκε στις Μπαχάμες. Είχαν χρονικό περιθώριο 6 μηνών περίπου. Η μπάντα το μόνο που έκανε για αρκετά μεγάλο διάστημα ήταν να πίνει ότι υπήρχε και να ρεμαλιάζει. Κάποια στιγμή έσκασε ένα τηλεφώνημα από την Ε.Μ.Ι. που ζήτησε να ακούσει τον δίσκο. Οι ΜAIDEN με κανένα τραγούδι έτοιμο έκατσαν και έγραψαν αυτόν τον κολοσσό σε 15 μέρες. 

- Μετά το τέλος της "World slavery tour" o Bruce Dickinson πήγε σε ψυχολόγο για να μπορέσει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. 

- Όταν ήρθε η ώρα να γραφτεί το "Somewhere in time" ο Dickinson έφερε μόνο ακουστικά τραγούδια. Ένα από αυτά ήταν το "Tears of the dragon" το οποίο και απορρίφθηκε από τον Harris γιατί δεν κόλλαγε στην θεματολογία του δίσκου. Τα υπόλοιπα τραγούδια μπορεί ο καθένας να τα ακούσει στο "Accident of birth". 

- Η όλη ιδέα γύρω από το “Seventh son of a seventh son” ήρθε από το ομότιτλο βιβλίο που διάβαζε ο Dickinson και το τηλεφώνημα που έκανε στον Steve Harris.

- Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Edison, ο γιος του Eddie, που τον βλέπουμε σε ολοκληρωμένη μορφή στο “Accident of birth”.

- Σε συνέντευξη που έδωσε, τότε, ο Dickinson είχε ερωτηθεί ποιο χριστιανικό όνομα θα έδινε στον έβδομο γιο και η απάντησή του ήταν Steve Harris.

- Το μεγαλύτερο κοινό που έχει μαζευτεί στο φεστιβάλ του Donington είναι 107.000 και ανήκει στους MAIDEN. Από εκεί και πέρα η χωρητικότητα μειώθηκε στις 80.000.

- Οι IRON MAIDEN για να παρουσιάσουν στο κοινό τους τον Janick Gers έκαναν δύο μυστικές συναυλίες υπό το όνομα HOLY SMOKERS σε ένα μικρό κλαμπ στην Αγγλία. Μόλις μαθεύτηκε ότι η μπάντα ήταν οι MAIDEN έγινε το αδιαχώρητο. 

- Tο βράδυ της τελευταίας συναυλίας του Dickinson με τους IRON MAIDEN, άπαντες ήταν σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση. Εκεί πέρασε από το μυαλό του αρχηγού η διάλυση της μπάντας. Αυτός που κράτησε ενωμένο το συγκρότημα ήταν ο Dave Murray, που με λυγμούς φώναξε ότι δεν μπορεί να διαλυθεί το συγκρότημα εξαιτίας του Dickinson.

- O Steve Harris δε, ήταν πιο άσχημα από όλους καθώς μερικούς μήνες αργότερα χώρισε με την σύζυγό του μετά από 10 χρόνια. Ήταν τόσο άσχημα που σκέφτηκε να αποχωρήσει από το προσκήνιο. Η ψυχολογική του κατάσταση φαίνεται στο “X-Factor” όπου και όλοι οι στίχοι είναι γραμμένοι για εκείνο το ψυχοφθόρο, για τον αρχηγό, διάστημα, εκτός του “Edge of darkness”. 

- To “X-factor” ηχογραφήθηκε σε οχτακάναλη κονσόλα στο στούντιο του Harris. 

- To “Virtual XI” είναι το μοναδικό άλμπουμ της μπάντας που ηχογραφήθηκε μέσω υπολογιστή. 

- Από το “Brave new world” και μετά, όλα τα άλμπουμ των MAIDEN είναι ηχογραφημένα ζωντανά μέσα στο στούντιο. 

- Η αρχική μορφή του “Empire of the clouds” από το “Book of souls” ήταν 32 λεπτά. 

Ας πάμε και σε μερικές ερωτήσεις:

1. Το τραγούδι “Charlotte the harlot” συνεχίζεται σε τρεις δίσκους της μπάντας. Γνωρίζετε ποια είναι τα τραγούδια και ποιοι οι δίσκοι;

2. Γνωρίζετε από που έχει πάρει το όνομά του ο Nicko McBrain;

3. Υπάρχει τραγούδι σε δίσκο MAIDEN που δεν έχει γραφτεί από τη σύνθεση του δίσκου. Ποιο είναι αυτό;

4. Ποιο τραγούδι έγραψε ο Adrian Smith και το έδωσε στους FM; 

5. Γνωρίζετε πόσες φορές έχουν διακόψει τραγούδι τους οι MAIDEN επί σκηνής;

6. Το όνομα ποιου ήρωα του κινηματογράφου εμφανίζεται σε δίσκο της μπάντας;

7. Ξέρετε σε ποιανού την περιοχή ανήκουν τα σπίτια στο εξώφυλλο του “Killers”;

8. Μήπως ξέρετε από πού δανείστηκε την έκφραση “Scream for me” ο Bruce Dickinson;

9. Υπάρχουν δύο τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε μορφή single αλλά ποτέ δεν μπήκαν σε δίσκο της μπάντας. Ποια είναι αυτά;

10. Σχεδόν όλες οι κυκλοφορίες της μπάντας έχουν τον Eddie στο εξώφυλλο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και κυκλοφορίες που δεν υπάρχει ο Eddie στο πλάνο. Γνωρίζετε ποια ήταν η πρώτη κυκλοφορία MAIDEN χωρίς την Mascot της;

 

Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να αναφέρουμε. Επέλεξα τα πιο σημαντικά από αυτά με κάποιες αρκετά σπάνιες πληροφορίες ώστε να παρουσιαστούν στο συγκεκριμένο άρθρο. Τα λέμε, λοιπόν, στις 20 Ιουλίου στο Terra Vibe όπου η Σιδηρά Παρθένα θα μας χαρίσει ακόμα μία ονειρεμένη βραδιά. Μέχρι τότε… UP THE IRONS!

Ντίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

Fan fact of the day 27-7 (METALLICA)

27 Ιουλίου, 2020 - 21:45 Rockhard

Κάθε μέρα ανεβάζουμε ένα άγνωστο -ή λιγότερο γνωστό- στοιχείο για αγαπημένους δίσκους ή συγκροτήματα, για όλους εμάς που τα trivia στοιχεία είναι η λατρεία μας. Σήμερα δίνουμε ένα τέτοιου είδους...

[περισσότερα]

Fan fact of the day 26-7 (ARCH ENEMY)

26 Ιουλίου, 2020 - 21:30 Rockhard

Κάθε μέρα ανεβάζουμε ένα άγνωστο -ή λιγότερο γνωστό- στοιχείο για αγαπημένους δίσκους ή συγκροτήματα, για όλους εμάς που τα trivia στοιχεία είναι η λατρεία μας. Σήμερα δίνουμε ένα τέτοιου είδους...

[περισσότερα]

Fan fact of the day 25-7 (METALLICA)

25 Ιουλίου, 2020 - 20:30 Rockhard

Κάθε μέρα ανεβάζουμε ένα άγνωστο -ή λιγότερο γνωστό- στοιχείο για αγαπημένους δίσκους ή συγκροτήματα, για όλους εμάς που τα trivia στοιχεία είναι η λατρεία μας. Σήμερα δίνουμε ένα τέτοιου είδους...

[περισσότερα]

Fan fact of the day 24-7 (PANTERA)

24 Ιουλίου, 2020 - 20:30 Rockhard

Κάθε μέρα ανεβάζουμε ένα άγνωστο -ή λιγότερο γνωστό- στοιχείο για αγαπημένους δίσκους ή συγκροτήματα, για όλους εμάς που τα trivia στοιχεία είναι η λατρεία μας. Σήμερα δίνουμε ένα τέτοιου είδους...

[περισσότερα]

Fan fact of the day 23-7 (ICED EARTH)

23 Ιουλίου, 2020 - 20:30 Rockhard

Κάθε μέρα ανεβάζουμε ένα άγνωστο -ή λιγότερο γνωστό- στοιχείο για αγαπημένους δίσκους ή συγκροτήματα, για όλους εμάς που τα trivia στοιχεία είναι η λατρεία μας. Σήμερα δίνουμε ένα τέτοιου είδους...

[περισσότερα]