One track mind… “Ain’t talkin’ bout love”

7 Οκτωβρίου, 2020 - 11:30
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Ain’t talkin’ bout love”
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: VAN HALEN
ΔΙΣΚΟΣ: “Van Halen”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1978
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ted Templeman
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Eddie Van Halen, Alex Van Halen, David Lee Roth, Michael Anthony
 
Οι λέξεις είναι λίγες, φτωχές για να περιγράψουν το μέγεθος της θλίψης, το σοκ και την απογοήτευση που κυρίευσε την καρδιά όλων μας, στην είδηση της απώλειας του τιτάνα της κιθάρας, Eddie Van Halen. Πιθανόν ο πιο καινοτόμος, ταλαντούχος και σπουδαίος κιθαρίστας της γενιάς του, θα συνεχίσει να παραδίδει μαθήματα από εκεί ψηλά αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά. 
 
Ως ελάχιστο φόρο τιμής μέσα από το “One track mind”, μνημονεύουμε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά, ευφυή και συγκλονιστικά riff στην ιστορία της ροκ μουσικής, αυτό που ξεκινάει τον τεράστιο ύμνο με τίτλο “Ain’t talkin’ bout love” από ντεμπούτο των VAN HALEN, που κυκλοφόρησε το 1978. 
Τη σύνθεση του τραγουδιού, που συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα και πλέον διαχρονικά της μπάντας, πιστώνεται ο τεράστιος κιθαρίστας, ο οποίος μάλιστα το είχε γράψει ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, αλλά επειδή δεν το θεωρούσε αρκετά καλό, αποφάσισε να το καταχωνιάσει στα συρτάρια του. Όταν τελικά αποφάσισε να το παρουσιάσει στους υπόλοιπους, εκείνοι όπως ήταν λογικό εντυπωσιάστηκαν και αποδείχθηκε πόσο λάθος ήταν. Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα, ότι στην πραγματικότητα προόριζε το κομμάτι για μια punk rock παρωδία, κάτι εντελώς χαζό με δυο μόνο χορδές, αλλά τελικά δεν του βγήκε ο punk ήχος παρά την πρόθεσή του. 
 
Οι στίχοι του “Ain’t talkin’ bout love”, αναφέρονται στο περιστασιακό σεξ, κάτι για το οποίο ο David Lee Roth ήταν γνωστός. Υπήρχε μάλιστα και αμοιβή εκατό δολαρίων στα μέλη του road crew σε περίπτωση που κάποιο από τα όμορφα κορίτσια που περνούσαν backstage έκανε «καλή παρέα» στον τραγουδιστή. 
 
Οι VAN HALEN έπαιξαν το κομμάτι σε πολλές από τις πρώτες τους εμφανίσεις, πριν υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο. Τελικά το ηχογράφησαν αρχικά για ένα demo την παραγωγή του οποίου ανέλαβε ο Gene Simmons των KISS και στη συνέχεια για το άλμπουμ. Κατά την ηχογράφηση του σόλο του κομματιού, ο Eddie Van Halen έπαιξε και ηλεκτρικό sitar, επιθυμώντας να δημιουργήσει μια ανατολίτικη μελωδία. 
 
Έχει ενδιαφέρον ότι το “Ain’t talkin’ bout love” μπορεί να μην είναι το πλέον αναγνωρίσιμο τραγούδι του συγκροτήματος, είναι όμως αυτό που έχει παιχτεί περισσότερο στις συναυλίες τους μαζί με την διασκευή του “You really got me”. Έχει διασκευαστεί από πολλά συγκροτήματα R&B / Hip Hop έως Rap και Punk, ενώ εξακολουθεί να παίζεται μέχρι σήμερα στα ραδιόφωνα σχεδόν το ίδιο όπως όταν πρωτοβγήκε και αποτελεί σήμα κατατεθέν της David Lee Roth περιόδου των VAN HALEN. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του παικτικού και συνθετικού μεγέθους του μοναδικού Eddie, η μνήμη του οποίου πάντα θα προκαλεί θαυμασμό και δέος!
 
 
EXTRA TRIVIA:
- Το 1989 οι VAN HALEN μήνυσαν το ραπ συγκρότημα The 2 Live Crew για κλοπή του riff για το τραγούδι τους “The f—k Shop” (κανονικά ονομάζεται “The funk shop”).
- Μαζί με το “Panama” είναι τα μόνα κομμάτια που δεχόταν να παίξει ζωντανά ο Sammy Hagar από την Roth εποχή, όταν τον αντικατέστησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
 
 
 
 
Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]