One Track Mind… [“Roots Bloody Roots”]

9 Μαίου, 2018 - 12:15

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Roots Bloody Roots"
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SEPULTURA
ΔΙΣΚΟΣ: "Roots"
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1996
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ross Robinson
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Max Cavalera, Igor Cavalera, Andreas Kisser, Paulo Jr.

 

Που μπορεί να καταλήξει η επιθυμία ενός μουσικού να φτιάξει ένα τόσο απλοϊκό riff που να θυμίζει παιδικό τραγουδάκι; Στην περίπτωση του “Roots bloody roots”, το αποτέλεσμα ήταν απλά ο Max Cavalera, να δημιουργήσει ένα από τα πιο γνωστά και επιδραστικά τραγούδια στην ιστορία των SEPULTURA. 

Η Βραζιλία πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τους SEPULTURA και την επίδραση που άσκησαν σε παγκόσμιο επίπεδο στη metal μουσική. Τα μέλη της μπάντας με τη σειρά τους, ένιωθαν επίσης έντονο δέσιμο και μεγάλη αγάπη για τη χώρα στην οποία μεγάλωσαν και κάπως έτσι αποφάσισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, να φτιάξουν ένα δίσκο μέσα στον οποίο θα ενσωμάτωναν όλη την κουλτούρα της πατρίδας τους. 

Κάπως έτσι γεννήθηκε το “Roots”, έκτο δισκογραφικό βήμα του σχήματος, μια δουλειά που αποτέλεσε τεράστια εμπειρία για όλους, σύμφωνα με τον Andreas Kisser, αφού έκλεινε μέσα της έναν χείμαρρο βραζιλιάνικων επιρροών. Όλη η επίδραση που άσκησαν πάνω τους πόλεις όπως το Sao Paolo, το Belo Horizonte και το Rio, το γεγονός ότι η Βραζιλία τους έλειψε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μεγάλων περιοδειών τους στις Η.Π.Α., όλα αυτά τα στοιχεία ήταν που τους ενέπνευσαν να γράψουν το συγκεκριμένο άλμπουμ. 

Περνώντας στο προκείμενο τώρα, το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, ήταν το πρώτο που γράφτηκε, το καλοκαίρι του ’95 κι ενώ δούλευαν στο Phoenix, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους ήταν επίπονο και τους έδωσε την «τσαντίλα» ώστε να γράψουν κάτι πιο βαθύ, σκοτεινό. Τότε, για πρώτη φορά, αισθάνθηκαν την ανάγκη να πειραματιστούν και να αξιοποιήσουν τις επιρροές τους από συγκροτήματα όπως οι KORN και οι DEFTONES, στις πρόβες άλλωστε έπαιζε υλικό απ’ αυτούς, οπότε αποφάσισαν να χαμηλώσουν τα κουρδίσματα στις κιθάρες τους, κάτι που στον Max Cavalera άρεσε ιδιαίτερα.  

Εκείνος ήταν που συνέλαβε και την βασική ιδέα για το τραγούδι. «Δούλευα πάνω στην ιδέα να δημιουργήσω ένα είδος κομματιού “mantra”, με μία λούπα, ένα riff που να στηρίζεται πάνω σε μία ή δύο το πολύ νότες και να μοιάζει με παιδικό τραγούδι. Ήθελα το βασικό θέμα του τραγουδιού να είναι ατελείωτο, να μπορείς να το παίζεις για πάντα και να μη σταματάει. Είναι το πιο από riff στην ιστορία της μουσικής. Εντελώς γελοίο, το παίζεις σε μία χορδή, αλλά μου κόλλησε αυτό το πρωτόγονο θέμα κι απ’ ότι φαίνεται κόλλησε και στον κόσμο», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Μάλιστα όσον αφορά την πρωτόγονη αισθητική, είχε πολύ σημαντικό ρόλο στο τραγούδι και στο δίσκο γενικότερα, κάτι που ενισχύθηκε απ’ τη στιγμή που επισκέφτηκαν τη φυλή Xavante και πέρασαν μερικές μέρες μαζί τους. Όλο αυτό να πούμε πως προέκυψε απ’ τη στιγμή που ο Max είδε την ταινία “At paly in the fields of the lord” και εμπνεύστηκε το concept του άλμπουμ. 
Το “Roots bloody roots” αποτέλεσε το πρώτο single του δίσκου και το Φεβρουάριο του 1996 που κυκλοφόρησε εξέπληξε μερίδα του κόσμου με την ωμότητά του, τα ακραία φωνητικά του Max και τα tribal τύμπανα. 

Επιπλέον ήταν το πρώτο που γυρίστηκε σε video clip σε σκηνοθεσία του Thomas Mignone. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στις κατακόμβες, όπου παλιά πουλιόντουσαν οι σκλάβοι, καθώς και τις φτωχογειτονιές της πόλης του Salvador με τη συνοδεία percussion μουσικών βαμμένων με τα χρώματα παραδοσιακών φυλών, εμβαθύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο στο βραζιλιάνικο concept. 

Το τραγούδι είναι must σε κάθε συναυλία των SEPULTURA, τις περισσότερες φορές μάλιστα παίζεται ως encore, αφού οι οπαδοί τους το λατρεύουν. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά σημειώνει και ο Max Cavalera, «ιδίως το ρεφρέν “Roots bloody roots” βγάζει φοβερή ενέργεια και δύναμη, γι’ αυτό και είναι από τα highlights στις συναυλίες μας». 

 

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]