One Track Mind… [“Would?”]

12 Σεπτεμβρίου, 2018 - 12:45
 
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Would?"
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ALICE IN CHAINS
ΔΙΣΚΟΣ: “Dirt” 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Alice in Chains,  Rick Parashar
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jerry Cantrell
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 
Jerry Cantrell: «Σκεφτόμουν πολύ τον Andrew Wood εκείνη την εποχή. Πάντα περνούσαμε πολύ όμορφα όταν κάναμε παρέα. Δεν υπήρχε ποτέ σοβαρή στιγμή μεταξύ μας, ή σοβαρή συζήτηση, ήταν μόνο χαβαλές. Ο Andy ήταν πραγματικά ένας ξεκαρδιστικός τύπος, που έσφυζε από ζωή, οπότε ήταν πραγματικά λυπηρή η απώλεια του…» 
 
 
Επιστροφή και πάλι για τη στήλη μας μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα και αυτή την εβδομάδα, με αφορμή το γεγονός ότι Band of the Week της εβδομάδας, είναι οι ALICE IN CHAINS , θυμόμαστε ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του κατά γενική ομολογία πιο metal grunge σχήματος, στην ιστορία της μουσικής. 
 
Ήταν 1992, όταν το συγκρότημα κυκλοφορούσε τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο “Dirt”, στον επίλογο του οποίου, συναντάμε το αγαπημένο “Would?”, ένα τραγούδι που κλείνει μέσα του όλον τον grunge ήχο που κυριάρχησε στις αρχές των 90’s αλλά και έντονο άρωμα από Seattle της εποχής.  
 
Το “Would?” αποτελεί μια σύνθεση του κιθαρίστα της μπάντας, Jerry Cantrell, ο οποίος έγραψε το τραγούδι για τον Andrew Wood, τραγουδιστή των MOTHER LOVE BONE, (οι Stone Gossard και Jeff Ament, έπαιζαν εκεί πριν σχηματίσουν τους PEARL JAM), μιας ιδιαίτερα επιδραστικής φιγούρας για τη μουσική σκηνή του Seattle, που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης, δύο χρόνια νωρίτερα, το 1990. 
 
Όσον αφορά τους στίχους, σύμφωνα με δηλώσεις του Layne Staley, οι στίχοι του τραγουδιού και του δίσκου γενικότερα, καθρεφτίζουν τα βιώματα που ταλαιπωρούσαν τον τραγουδιστή, τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, όπως η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους με συνέπεια να αισθάνεται μεγάλη μοναξιά και απελπισία.  
 
Ήταν ένα από τα κομμάτια, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο, ιδίως από τη στιγμή που κυκλοφόρησε και ως single μετά την κυκλοφορία του δίσκου και τα πήγε πολύ καλά εμπορικά, αυξάνοντας περισσότερο την δημοτικότητα του σχήματος. Άλλωστε, είχε και πολύ καλή πορεία στα chart της Αμερικής ιδίως, (13η θέση στο Billboard Album Rock Tracks chart), αλλά και της Ευρώπης.  
 
Κυκλοφόρησε επίσης και ως βίντεο κλιπ, μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου και μάλιστα κέρδισε και βραβείο στην κατηγορία Best Video from a Film, στα MTV Video Music Awards του 1993.
 
Γενικότερα θα λέγαμε ότι το “Would?” είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του πρώτου μισού των 90’s και φυσικά από τα πιο σημαντικά της πορείας των ALICE IN CHAINS που πρόσφεραν σημαντικά στο metal, σε μια περίοδο δύσκολη για το είδος. 
 
 
EXTRA TRIVIA:
 
- Το τραγούδι μερικούς μήνες πριν την κυκλοφορία του “Dirt”, είχε κυκλοφορήσει στο soundtrack της ταινίας “Singles” του Cameron Crowe, μια ταινία που η ιστορία της διαδραματιζόταν στο Seattle και περιείχε μπάντες της εποχής – και όχι μόνο- από την περιοχή. 
 
- Στην εισαγωγή του κομματιού, τραγουδάει ο Jerry Cantrell. Προκειμένου να γίνει αυτό ο Layne Staley χρειάστηκε να προσπαθήσει αρκετά προκειμένου να τον πείσει. 
 

 
Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]