One Track Mind… [Gutter Ballet]

27 Φεβρουαρίου, 2018 - 12:00
 
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Gutter Ballet”
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SAVATAGE
ΔΙΣΚΟΣ: “Gutter Ballet”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Paul O'Neill
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Criss Oliva, Jon Oliva, Paul O'Neill,
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 
« To “Gutter Ballet” ήταν ένα τεράστιο πείραμα ως τραγούδι για εμάς, γιατί δεν αποτέλεσε απλά το μοναδικό τραγούδι που έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιάνο, ήταν και η αρχή για concept ιδέες. Αρχικά προοριζόταν ως μέρος της ιστορίας του άλμπουμ “Streets”. Ο Paul ήθελε έτσι κι αλλιώς να κάνει το “Gutter Ballet” concept άλμπουμ στην αρχή, αλλά εγώ τότε ήμουν πολύ ‘κότα’ για να το κάνω. Οπότε είπα, ας κάνουμε δυο τραγούδια να δούμε την αίσθηση θα δώσουν στο δίσκο. Έτσι κάναμε το ομώνυμο και το “When the crowds are gone”, τα οποία είναι μέρος του ίδιου πράγματος. Ήταν επομένως μια πολύ πειραματική και σημαντική στιγμή στην καριέρα της μπάντας», έχει δηλώσει ο Jon Oliva. 
 
 
Ένα από τα καλύτερα και για πολλούς το κορυφαίο κομμάτι στην πλούσια ιστορία των τεράστιων SAVATAGE, το αριστουργηματικό “Gutter Ballet”, θυμόμαστε σήμερα στo “One track mind”. 
Το τελευταίο τραγούδι που συνέθεσαν οι SAVATAGE για τον πέμπτο ομώνυμο δίσκο τους, δίσκος που όρισε τις μουσικές βάσεις πάνω στις οποίες θα πατούσαν μελλοντικά, ήταν αυτό που έδωσε την έξτρα ώθηση στην ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα της μπάντας, λόγω του πιο εμπορικού του χαρακτήρα και του video clip που είχε συχνή αναμετάδοση από το MTV.  
Η συγκεκριμένη σύνθεση πήρε τον τίτλο της από ένα μιούζικαλ που είχε γράψει ο Paul O’ Neil το 1979, αλλά δεν είχε ηχογραφήσει επίσημα ποτέ. 
 
«Το κομμάτι αυτό οφείλει την ύπαρξή του στο musical “Phantom of the opera”. Ένα βράδυ ο Paul και ο αδερφός μου, είχαν σκοπό να κάτσουν αρκετές ώρες για να δουλέψουν κάποια solo κι έτσι ο Paul μου αγόρασε εισιτήρια για να πάω να δω το “Phantom of the opera” που παιζόταν σε ένα θέατρο στην πιο κάτω γωνία από τα Record Plant Studios στη Νέα Υόρκη που ηχογραφούσαμε. Πήγα λοιπόν, είδα την παράσταση και ξετρελάθηκα. Όταν γύρισα στο studio, μπήκα μέσα στην αίθουσα Α, έκατσα στο μεγάλο πιάνο του John Lennon που έχουν εκεί μέσα και το πρώτο πράγμα που έπαιξα ήταν το intro του “Gutter Ballet”. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να με άκουσαν από μέσα, γιατί το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι τον Paul και τον Criss να τρέχουν προς το μέρος μου και τον Criss να ξεκινάει να παίζει αυτό το ρυθμό στην κιθάρα, το οποίο μετά κατέληξε στη γνωστή μελωδία. Έτσι λοιπόν, κάτσαμε μετά οι τρεις μας όλη τη νύχτα και τελειώσαμε το κομμάτι». 
 
Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το κομμάτι, σύμφωνα με τον Jon Oliva, όσον αφορά τη μουσική του. Οι στίχοι του, που προστέθηκαν σε δεύτερη φάση, περιγράφουν τη ζωή στους δρόμους της Νέας Υόρκης και γενικότερα τη σύγχρονη πραγματικότητα που επικρατεί στους δρόμους κάθε μεγαλούπολης.  Ξεχωρίζουν δε, διότι καταφέρνουν να διατηρούν την ένταση που αρμόζει στην τόσο έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα του τραγουδιού. 
Σημαντικό στοιχείο επίσης, αποτελεί το ότι η ιστορία ουσιαστικά του τραγουδιού, αναπτύχθηκε λεπτομερώς στην επόμενη δουλειά των Αμερικανών, το “Streets”, όμως τα αδέρφια Oliva είχαν ενθουσιαστεί τόσο με την ιδέα, που τελικά το συμπεριέλαβαν στο εν λόγω άλμπουμ, μαζί με το “Crowds are gone”, μη θέλοντας να περιμένουν τον επόμενο δίσκο. 
 
Το “Gutter Ballet” με τη σαγηνευτική ήρεμη μελωδία του πιάνου στο intro και την μουσική έκρηξη αμέσως μετά, είναι το τρίτο κατά σειρά πιο πολυπαιγμένο τραγούδι των SAVATAGE, πράγμα απολύτως λογικό, αφού αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους ύμνους του συγκροτήματος, όσα χρόνια κι αν περάσουν.  
 
 
Χαρά Νέτη 
 
 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]