One Track Mind… [Holy Diver]

18 Απριλίου, 2018 - 11:45

 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Holy Diver”
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: DIO
ΔΙΣΚΟΣ: “Holy Diver”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:1983
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ronnie James Dio
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Ronnie James Dio

Έναν ακόμη κλασσικό ύμνο, τον κλασσικότερο μάλλον του τεράστιου Ronnie James Dio, το μνημειώδες “Holy Diver”, φιλοξενούμε αυτή την εβδομάδα στη στήλη μας. 
1983 και ο Μεγάλος Κοντός, έχει μόλις βάλει μπροστά τη σόλο καριέρα του, μετά την πρώτη, πολύ επιτυχημένη τριετή θητεία του στους BLACK SABBATH.  Έχοντας στο πλευρό του τον Vinny Appice, που πήρε μαζί του απ’ τους SABBATH, καθώς και τους Jimmy Bain και Vivian Campbell, κυκλοφορεί το εκπληκτικό ντεμπούτο του, με τίτλο “Holy Diver”. 

Το ομώνυμο τραγούδι, θα αποτελέσει το πρώτο single του καλλιτέχνη με την μπάντα του και θα ξεχωρίσει για τον επικό χαρακτήρα του, το φοβερό ρυθμό του, τη δυναμική και το πομπώδες ύφος του. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στιχουργικό του περιεχόμενο, τη σημασία του οποίου ο ίδιος  θεωρούσε πως δεν είχε αντιληφθεί η πλειοψηφία του κόσμου.
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω απ’ τους στίχους του “Holy Diver”;

«Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για ένα θρησκευτικό τραγούδι. Μιλάει για ένα μεσσία, όπως ο Χριστός, που αφού σώζει τους ανθρώπους ενός πλανήτη με τη θυσία του, θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο και σ’ έναν άλλο κόσμο, που θα μπορούσε να είναι η γη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος. Οι άνθρωποι του πρώτου πλανήτη τον προειδοποιούν να μην πάει εκεί, διότι εκεί ζουν δαιμονικά πλάσματα, διαφόρων μορφών τέρατα και το κακό κυριαρχεί», εξηγεί ο Ronnie. 

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, στόχος του ήταν να αναδείξει τον εγωισμό των ανθρώπων, οι οποίοι «βολεύονται» με το γεγονός ότι σώθηκαν επειδή κάποιος θυσιάστηκε για τις αμαρτίες τους και όλα είναι ΟΚ στον κόσμο τους, δεν θέλουν όμως αυτός να φύγει, γιατί φοβούνται πως δεν θα είναι πάντα εκεί να τους προσέχει. Καταφεύγουν έτσι σε κάθε είδους ψέματα προκειμένου να τον κρατήσουν κοντά τους,  αδιαφορώντας επί της ουσίας για άλλους ανθρώπους σε ένα άλλο σύμπαν.

Το βίντεο κλιπ του κομματιού, σε σκηνοθεσία του Arthur Ellis, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα, μάλλον δεν συγκαταλέγεται και στα καλύτερα του Dio, παρουσιάζοντας τον τραγουδιστή ως πολεμιστή ντυμένο με την προβιά του, να περιπλανιέται σε μια έρημη πόλη και να μονομαχεί με βαρβάρους, τους οποίους αντί να τους σκοτώνει, τους μετατρέπει σε ποντίκια με το σπαθί του. 

 

 

Ο υπέρτατος αυτός ύμνος κατά τα άλλα, υπήρξε το τραγούδι που ερμήνευσε περισσότερες φορές από κάθε άλλο ζωντανά ο Dio, κοντά στις 1150 φορές όπως υπολογίζεται. 

Φυσικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να το διασκευάσουν. Η πιο επιτυχημένη μάλλον διασκευή, ήταν αυτή των KILLSWITCH ENGAGE, για ένα cover άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το 2006. Ακριβώς λόγω της επιτυχίας που σημείωσε, γυρίστηκε αμέσως και σε βίντεο κλιπ. 
Επίσης, οι Καναδοί rockers SUM 41, έκαναν μια ακουστική εκτέλεση του κομματιού για λογαριασμό του MTV, ενώ ο τραγουδιστής Pat Boone το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του, “In a metal mood: No more Mr. Nice guy” με τη συμμετοχή του ίδιου του Dio στα δεύτερα φωνητικά. 

Τέλος να πούμε, ότι το“Holy Diver”, ακούγεται σε ένα επεισόδιο της τρίτης σεζόν της σειράς “South Park”, όπου ο Dio σε μορφή καρτούν,  εμφανίζεται να παίζει σε έναν σχολικό χορό δημοτικού. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του, στην αρχή ήταν αντίθετος με την ιδέα, θεωρώντας που θα έβλαπτε την εικόνα του, στη συνέχεια όμως μίλησε με τους συντελεστές της σειράς, οι οποίοι του ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε και τελικά τον μετέπεισαν ώστε να δεχτεί. 

 

Χαρά Νέτη 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… [“Alison Hell”]

21 Νοεμβρίου, 2019 - 11:45 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Alison Hell” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANNIHILATOR ΔΙΣΚΟΣ: “Alice in Hell” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jeff Waters ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Waters, John Bates, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ...

[περισσότερα]

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]