One Track Mind... [Raining Blood]

14 Μαρτίου, 2018 - 11:00
 
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Raining Blood
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER
ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman, Kerry King
 
 
«Ίσως να υποθέτετε ότι έχω κουραστεί, η αλήθεια είναι όμως πως ακόμα μου αρέσει να παίζω live αυτό το τραγούδι. Θα ήθελα να ξέρω πόσες φορές το έχουμε παίξει ζωντανά, θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον…» δήλωνε μια δεκαετία πριν ο συγχωρεμένος ο Jeff Hanneman για το θρυλικό “Raining Blood”, τραγούδι το οποίο θυμόμαστε σήμερα μέσα απ’ τη στήλη μας. 
 
1986 και οι SLAYER πλέον βρίσκονται με καινούριο συμβόλαιο στη Def Jam του καταξιωμένου Rick Rubin, ο οποίος έχει ενθουσιαστεί με το κολασμένο δεύτερο άλμπουμ τους, “Hell awaits”. Μπορεί η εταιρεία του Rubin να συνεργάζεται με hip hop μπάντες, εκείνος όμως όχι μόνο έχει τα κότσια να συμπεριλάβει και ένα metal συγκρότημα σε αυτήν, αλλά και να τους υποδείξει πως θα έπρεπε να παίζουν για να πάνε ακόμα πιο ψηλά. 
 
Με όλες τις συνθήκες πλέον να τους ευνοούν, μεγαλύτερο budget, καλύτερο υλικό και έναν πολύ ταλαντούχο παραγωγό, ο οποίος προσδίδει έναν πολύ πιο άμεσο και ευθύ ήχο αποφεύγοντας τη χρήση reverb στην τελική μίξη, το αμερικανικό σχήμα κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα thrash metal άλμπουμ όλων των εποχών, το “Reign in blood”. Οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες αυτού, βρίσκονται στην αρχή και το τέλος και δεν είναι άλλες από το εναρκτήριο “Angel of death” και το “Raining Blood” που κλείνει το δίσκο. 
 
Το δεύτερο που θυμόμαστε σήμερα, γράφτηκε από τους Jeff Hanneman και Kery King και ολοκληρώθηκε υπό αρκετή πίεση, αφού ο King συμπλήρωσε τελευταία στιγμή τους στίχους, την ώρα που οι υπόλοιποι ηχογραφούσαν τα μέρη τους. 
Η ιστορία θέλει τον Jeff Hanneman να εμπνέεται από ένα όνειρο που είδε, στο οποίο υπήρχε μια σκηνή από ένα σκοτεινό δρόμο κι ένα απόμερο σοκάκι γεμάτο αίμα, όνειρο το οποίο μετέφερε στον King και αποτέλεσε την έμπνευση για το εν λόγω κομμάτι. 
Αργότερα ο Hanneman δήλωνε πως το τραγούδι περιγράφει μια εξορισμένη ψυχή που ξυπνά και διψά για εκδίκηση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κάποιον που βρίσκεται στο Καθαρτήριο αφού εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο και περιμένει να πάρει εκδίκηση και να καταστρέψει το μέρος. Ο King, πρόσθεσε πως το υπόλοιπο τραγούδι εξηγεί τι συμβαίνει όταν αρχίζει το καταστροφικό του έργο. «Οι στίχοι: ‘Return to power draws near (η επιστροφή στην εξουσία πλησιάζει)’, δείχνουν ότι ο πρωταγωνιστής περιμένει να ξαναγίνει δυνατός ώστε να εκδικηθεί τους Θεούς, ενώ οι στίχοι: ‘Fall into me, the sky’s crimson tears (τα σκοτεινά δάκρυα του ουρανού να πέσουν πάνω μου)’ είναι το αίμα του καθενός που ρέει μέσα του. Οπότε ουσιαστικά ‘Raining Blood’ είναι το αίμα των αγγέλων που πέφτει πάνω του», εξηγεί ο King. 
 
Μουσικά, το κομμάτι ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική εισαγωγή του, με τον Dave Lombardo να δίνει το έναυσμα με τα τύμπανά του και τους δύο κιθαρίστες να ακολουθούν με το απίστευτο αυτό riff. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του τραγουδιού είναι ότι τα μέρη του δεν επαναλαμβάνονται, επηρεασμένοι από τη δομή των punk τραγουδιών.
 
Το “Raining Blood” ακούγεται στο 127ο επεισόδιο της σειράς “South Park” το 2005, καθώς και στα βιντεοπαιχνίδια “Grand Theft Auto: Vice City” και “Guitar Hero III: Legends of Rock”. 
Επίσης έχει διασκευαστεί από διάφορα ονόματα της μουσικής με πιο παράξενη διασκευή αυτήν της συνθέτριας Tory Amos, η οποία θεωρείται μια από τις πιο αλλόκοτες διασκευές στην ιστορία της rock μουσικής, με τον Kerry King να δηλώνει ότι τα μέλη των SLAYER δε θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το κομμάτι αν παιζόταν μπροστά τους, εφόσον πρώτα δεν τους το είχαν πει. 
 
Όσο για την απορία του Jeff Hanneman σχετικά με το πόσες φορές το έχουν παίξει live, δεν μάθαμε ποτέ αν την έλυσε. Το σίγουρο είναι πως τα στατιστικά το θέλουν να έχει συμπεριληφθεί σε setlist τους πάνω από 1720 φόρες μέχρι και το τέλος του 2017, ενώ κρατάει την πρωτιά όσον αφορά το τραγούδι που έχουν παίξει περισσότερες φορές οι SLAYER στην καριέρα τους. 
 
EXTRA TRIVIA:
- Το DVD των SLAYER “Still Reigning”, βιντεοσκοπημένο το 2004 στην αρένα του Augusta Civic Center όπου έπαιξαν ολόκληρο το “Reign in blood”, ξεχωρίζει για το γεγονός ότι στο κλείσιμο της συναυλίας που παίζουν το “Raining Blood”, όλα τα μέλη της μπάντας παίζουν το κομμάτι βουτηγμένα σε ψεύτικο αίμα. 
 
 
 
Χαρά Νέτη 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

One track mind… ["Livin' on a Prayer"]

17 Ιουλίου, 2019 - 12:45 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ: "Livin' on a Prayer" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: BON JOVI ΔΙΣΚΟΣ: “Slippery When Wet” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jon Bon Jovi,...

[περισσότερα]

One track mind… [“Angel of death”]

10 Ιουλίου, 2019 - 12:00 Χαρά Νέτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Angel of death” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SLAYER ΔΙΣΚΟΣ: “Reign in blood” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Jeff Hanneman ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Kerry King: «Ναι, οι SLAYER...

[περισσότερα]

One track mind… [“18 & life”]

3 Ιουλίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

  ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “18 & life” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: SKID ROW ΔΙΣΚΟΣ: “Skid Row”  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Michael Wagener ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Sabo, Rachel Bolan   Πόση...

[περισσότερα]

One track mind… [“Indians”]

26 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

        ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Indians” ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: ANTHRAX ΔΙΣΚΟΣ: “Among the living” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Eddie Kramer, ANTHRAX ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Charlie...

[περισσότερα]

One track mind… [“Hammer Smashed Face”]

19 Ιουνίου, 2019 - 11:00 Χαρά Νέτη

      ΤΡΑΓΟΥΔΙ:  “Hammer Smashed Face”  ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: CANNIBAL CORPSE ΔΙΣΚΟΣ: “Tomb of the Mutilated” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1992 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Scott Burns...

[περισσότερα]