A Day To Remember… 11/07 [Richie Sambora, Hank Shermann, John Lawton]

11 Ιουλίου, 2017 - 09:45

 

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Richie Sambora
INSTRUMENT:
Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11 Ιουλίου 1959 [57]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: New Jersey, Η.Π.Α.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Υπήρξε για σχεδόν 13 χρόνια παντρεμένος με την ηθοποιό Heather Locklear, με την οποία έχουν μία κόρη που είναι 18 ετών σήμερα.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: BON JOVI
HIGHLIGHTS: Η μακρά πορεία του με τους BON JOVI, στους οποίους έχει συνεισφέρει και συνθετικά.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Το 2011 ο δημοφιλής κιθαρίστας βρέθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, για την πρώτη συναυλία στην ιστορία των BON JOVI στην Ελλάδα.

 

Θέλοντας να μιμηθεί τα είδωλα του, Jimi Hendrix και Eric Clapton, ο Sambora, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα 12 χρόνια του. Αφότου έκανε το πρώτο του δισκογραφικό βήμα με τους MESSAGE, πραγματοποίησε ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι στο Los Angeles, προκειμένου να περάσει από ακρόαση για τους KISS. Μπορεί η οντισιόν να στέφθηκε από αποτυχία, κατά την επιστροφή του όμως στο New Jersey, ένας φίλος του πρότεινε να έρθει σε επαφή με τον Jon Bongiovi, έναν τοπικό καλλιτέχνη του οποίου τα μουσικά γούστα ήταν πιο κοντά σε αυτά του Sambora συγκριτικά με τον Gene Simmons και την παρέα του. Τελικά το 1983, έγινε ο κιθαρίστας στους BON JOVI, συγκρότημα στο οποίο στέριωσε, κατορθώνοντας να γευτεί την παγκόσμια αναγνώριση. Έχει συμμετάσχει σε κάθε δουλειά που έχει κυκλοφορήσει η μπάντα και αρκετά κομμάτια φέρουν την υπογραφή του. Παράλληλα, από το 1991, ξεκίνησε και τη σόλο καριέρα του, που απαριθμεί τέσσερα προσωπικά άλμπουμ.
Στην τριακονταετή πορεία του, ο Sambora έχει αναμιχθεί κατά καιρούς με διάφορα project και έχει συνεργαστεί με διάφορα ονόματα του χώρου.

 

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχει παλέψει αρκετά προκειμένου να ξεπεράσει την εξάρτησή του απ’ το αλκοόλ. Τα δύσκολα γι’ αυτόν ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2007, όταν η κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ των BON JOVI, “Lost Highway”, συνέπεσε με τη διάλυση του γάμου του με την ηθοποιό, Heather Locklear και το θάνατο του πατέρα του. Χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε κλινική αποτοξίνωσης, κάτι που επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2011, αφού η κατάστασή του ήταν τέτοια που αναγκάστηκε να απουσιάσει από δεκατρείς εμφανίσεις των BON JOVI ενόσω βρίσκονταν σε περιοδεία.

 

Did you know that:

- Έχει ασχοληθεί έντονα με τη φιλανθρωπία κάνοντας μεγάλες δωρεές ιδίως σε ιδρύματα και οργανισμούς που σχετίζονται με καρκινοπαθείς ομάδες.

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: René Krolmark [Hank Shermann]
INSTRUMENT:
Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11 Ιουλίου 1958 [59]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Κοπεγχάγη, Δανία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: MERCYFUL FATE, DEMONICA
HIGHLIGHTS: Το γεγονός ότι έγραψε σχεδόν μόνος του τη μουσική των πρώτων δύο ιστορικότατων δίσκων των MERCYFUL FATE.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Τη δεκαετία του ’90, πήρε για πρώτη και τελευταία φορά γεύση από τη χώρα μας ο κιθαρίστας, όταν μας επισκέφθηκε δύο φορές με τους MERCYFUL FATE.

 

Η αγάπη του Hank Shermann για σπουδαία συγκροτήματα της metal και hard rock σκηνής, όπως οι U.F.O.,οι BLACK SABBATH και οι JUDAS PRIEST, ήταν αυτή που ουσιαστικά τον ενέπνευσε ν’ ασχοληθεί με την κιθάρα, όταν είχε φτάσει στα 19 του χρόνια. Η καριέρα του στη μουσική, ξεκίνησε επί της ουσίας με τους BRATS, με τους οποίους έδωσε και την πρώτη του συναυλία τον Ιούλιο του 1978, κυκλοφορώντας και ένα άλμπουμ, δύο χρόνια αργότερα. Η διάλυση της μπάντας, το 1981, δεν τον πτόησε καθόλου. Εν αντιθέσει, πήρε τα εναπομείναντα μέλη τους και τα ένωσε με αυτά των BLACK ROSE, του γκρουπ του King Diamond και κάπως έτσι προέκυψαν οι MERCYFUL FATE, στους οποίους διέπρεψε ιδίως στην πρώτη περίοδο της ζωής τους. Το 1984, με το σχήμα να μην υφίσταται πλέον λόγω των δημιουργικών διαφορών που είχε με τον King Diamond, ίδρυσε τους FATE, επιλέγοντας περισσότερο ροκ προσανατολισμό για τις δύο δουλειές που κυκλοφόρησαν. Δεν άντεξαν για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Η συνέχεια βρήκε τον Shermann, να ενώνει τα τσανάκια του με τον Michael Denner και παρέα να φτιάχνουν νέο σχήμα, τους ZOZER MEZ, στους οποίους ήταν πιο δραστήριος συνθετικά. Τελικά η μοίρα τον έφερε και πάλι στο συγκρότημα με το οποίο έγραψε τη δική του ιστορία ως μουσικός, δηλαδή τους MERCYFUL FATE, που επανασχηματίστηκαν το 1993. Δεν έλειψε ποτέ από τη σύνθεσή τους μέχρι σήμερα, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης και με δικά του project, όπως οι SHERMANN SOLDIERS και οι FOCE OF EVIL. Το 2008, εντάχθηκε επιπλέον στους thrash metalers, DEMONICA, κυκλοφορώντας ένα άλμπουμ και αποχώρησε τελικώς απ’ τις τάξεις τους το 2014, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια διατηρεί και τους SHERMANN TANK.

 

Did you know that:

- Μεγάλη του επιρροή αποτελεί, ο Michael Schenker, τον οποίο όταν όμως είδε επί σκηνής, απογοητεύτηκε όπως έχει τονίσει. «Νομίζω ήταν στην Κοπεγχάγη, στα πλαίσια της περιοδείας G3, που συμμετείχαν επίσης οι Uli Jon Roth και ο Joe Satriani. Εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα του Roth, ο Schenker όμως ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Δεν μπορούσε ούτε να παίξει και κάθισε κάτω.», θυμάται.

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: John Lawton
INSTRUMENT:
Φωνητικά
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11 Ιουλίου 1946 [71]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Helifax, Αγγλία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο και μια κόρη, ο πρώτος άνω των 40 ετών και η δεύτερη εκεί κοντά.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: LUCIFER’S FRIEND, URIAH HEEP, HENSLEY LAWTON BAND
HIGHLIGHTS: Μάλλον η ερμηνεία του σ’ ένα μυθικό τραγούδι της rock μουσικής, το ανυπέρβλητο “Sympathy”.

 

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:

- «Ένας λόγος που δε μου λείπει η περίοδος που ήμουν στους URIAH HEEP, είναι ότι δεν άντεχα να φοράω δερμάτινα επί σκηνής, διότι έσκαγα στη ζέστη.»

- «Στην αρχή μου ήταν φυσικά δύσκολο ν’ αντικαταστήσω κάποιον σαν τον David Byron, που υπήρξε η φωνή των URIAH HEEP, αλλά και εικόνα της μπάντας. Πήρε μερικές βδομάδες, δυο μήνες σχεδόν για τους οπαδούς του συγκροτήματος να δεχθούν την ιδέα ότι εγώ ήμουν πλέον ο τραγουδιστής τους.»

- «Από μουσικής άποψης, η θητεία μου στους LUCIFER’S FRIEND, ήταν η πιο ικανοποιητική.»

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει έρθει ποτέ.

 

Η jazz ήταν το είδος που σημάδεψε τον John Lawton στα πρώτα χρόνια της ζωής του μια και έπαιζε κατά κόρον σπίτι τους. Αργότερα, τεράστια επιρροή του άσκησε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Mahalia Jackson, την οποία παρακολουθούσε στην τηλεόραση και από την οποία υιοθέτησε στοιχεία για τον τρόπο ερμηνειών του αργότερα. Από τα εφηβικά του χρόνια που έπαιζε με κάποια φιλαράκια, του είχε ανατεθεί ο ρόλος του τραγουδιστή. Το 1969, πήγε στη Γερμανία και τελικά έναν χρόνο αργότερα, έχοντας γνωρίσει και τη γυναίκα του, αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί. Γρήγορα, ήρθε η πρόταση για συνεργασία από τους LUCIFER’S FRIEND, που εκείνη την εποχή αναζητούσαν Βρετανό τραγουδιστή. Μετά από εννέα κυκλοφορίες μαζί τους, ενσωματώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στους LES HUMPHRIES SINGERS, όπου παρέμεινε για έξι χρόνια. Το 1976, δέχθηκε το τηλεφώνημα του Ken Hensley με το οποίο τον προσκαλούσε στο Λονδίνο για ακρόαση, όταν οι URIAH HEEP, έψαχναν τον αντικαταστάτη του David Byron. Κατάφερε να γίνει ο νέος frontman της μπάντας και ηχογράφησε πέντε άλμπουμ της μπάντας, το ένα εκ των οποίων live. Στα τέλη όμως του 1979, η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών λύθηκε, διότι όπως έχει υποστηρίξει ο καλλιτέχνης, οι σχέσεις τους με τον Hensley δεν ήταν οι καλύτερες, αφού η συμπεριφορά του κιθαρίστα επηρεαζόταν από της χρήση ναρκωτικών που έκανε,ενώ και μουσικά ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Παρ’ όλα αυτά οι δυο τους, συνεργάστηκαν και πάλι, χρόνια μετά, το 2001, προκειμένου να σχηματίσουν τους HENSLEY LAWTON BAND, οι οποίοι κράτησαν για λίγο. Κατά τ’ άλλα, στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, ο τραγουδιστής, έχει ασχοληθεί με διάφορα project, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλά και μεγάλα ονόματα.

 

Did you know that:

- Η ιστορία πίσω απ’ την πρόσκληση που έλαβε ο Lawton για ακρόαση στους URIAH HEEP, είναι αρκετά παράξενη. Ενώ κατοικούσε στο Αμβούργο, κάποιοι παλιοί του φίλοι στην Αγγλία, που έπαιζαν στους MUD, είχαν μια κασέτα του απ’ την εποχή που έπαιζε στους LUCIFER’S FRIEND. Από κάποιες εμφανίσεις, γνωρίζονταν με τα μέλη των URIAH HEEP και όταν έμαθαν πως έψαχναν τραγουδιστή, εν αγνοία του Lawton, τους έδωσαν την κασέτα και τους είπαν να τον ακούσουν, γιατί ενδεχομένως να ήταν αυτό που έψαχναν.

- Το Δεκέμβριο του 2008, ο Lawton εισήλθε και στον κόσμο της τηλεόρασης, παρουσιάζοντας μια σειρά Βουλγαρικών ντοκιμαντέρ με θέμα τα ταξίδια και τίτλο "John Lawton presents". Επιπλέον, το Μάρτιο του 2010 έκανε και το ντεμπούτο το στην υποκριτική παίζοντας στο Βουλγαρικής παραγωγής “Love.net”.

 

 

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 16/10 [VIRGIN STEELE]

16 Οκτωβρίου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΜΠΑΝΤΑ: VIRGIN STEELE ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The house of Atreus - Act II” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [SYMPHONY X]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “V: The new mythology suite” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Romeo – Κιθάρα Russell...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [THIN LIZZY]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:15 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinatown”- THIN LIZZY ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Thin Lizzy, Kit Woolven ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Phil Lynott Κιθάρες – Scott Gorham...

[περισσότερα]

ROTTING CHRIST interview (Sakis Tolis)

10 Οκτωβρίου, 2020 - 03:00 Λευτέρης Τσουρέας

“Life during Covid” O ηγέτης των ROTTING CHRIST, Σάκης Τόλης, μας μίλησε τηλεφωνικώς για ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της μπάντας και για τα πλάνα του εν μέσω πανδημίας. Κάθε συζήτηση μαζί του...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 9/10 [SLAYER]

9 Οκτωβρίου, 2020 - 10:45 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: SLAYER ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Seasons in the abyss” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Def American ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Rick Rubin, Andy Wallace, SLAYER ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tom Araya – φωνητικά,...

[περισσότερα]