A Day To Remember… 7/10 [SLAYER]

7 Οκτωβρίου, 2016 - 11:45

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reign In Blood” - SLAYER
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Def Jam
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Rick Rubin - SLAYER
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:     
Φωνητικά – Tom Araya
Κιθάρες – Kerry King, Jeff Hanneman
Μπάσο – Tom Araya
Drums – Dave Lombardo

Όλο το μελάνι του κόσμου, δε φτάνει για να περιγράψει κανείς την αξία του ανυπέρβλητου “Reing in Blood”, ενός από τα καλύτερα metal άλμπουμ και το σημαντικότερο άλμπουμ, όχι μόνο του thrash metal ιδιώματος αλλά του ακραίου ήχου εν γένει και το οποίο κυκλοφόρησε, σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν!
Ο δίσκος που ο Dave Lombardo μπήκε μέσα στο στούντιο και έπαιξε τόσο γρήγορα (όπως λέει ο μύθος), που το άλμπουμ κατέληξε να διαρκεί μόλις 29 λεπτά! Μόλις ο Tom Araya και ο μηχανικός ήχου, Andy Wallace, διαπίστωσαν ότι η συνολική διάρκεια του δίσκου ήταν τόσο μικρή, σοκαρίστηκαν. 
Δέκα τραγούδια, με τα δύο μεγαλύτερα του δίσκου, τα “Angel of death” και “Raining Blood”, να τον ανοίγουν και να τον κλείνουν. Τι τραγούδια όμως αλήθεια. Ο πραγματικός ορισμός του thrash metal, όπως μόνο οι SLAYER γνωρίζουν. 
Έχοντας βουτήξει στα άδυτα της κόλασης, με το εντυπωσιακό  “Hell awaits” που προηγήθηκε και που σημείωσε τεράστια επιτυχία, ο Rick Rubin αναγκάζεται να τους βρει μεγαλύτερη εταιρία και τελικά τους προτείνει να υπογράψουν με την εταιρία του, τη Def Jam, μία κατά κόρον hip-hop εταιρία, που στο roster της έχει μπάντες όπως οι PUBLIC ENEMY, BEASTIE BOYS και LL Cool J. 
Και μπορεί τα μέλη των SLAYER να απορούσαν με το θράσος του Rubin, όχι μόνο να τους υπογράψει σε hip-hop label αλλά και να τους υποδείξει και πώς θα έπρεπε να παίζουν, δε δίστασαν καθόλου εν τέλει όμως, αφού γνώριζαν καλά όμως πόσο αφοσιωμένος ήταν σε αυτούς καθώς και ότι μαζί με τον συνεργάτη του, Andy Wallace, αποτελούσαν ένα πολύ καλό δίδυμο σε ό,τι αφορούσε τον τομέα της παραγωγής. 
Πιστεύοντας αρκετά στο υλικό τους, το οποίο και γνώριζαν πως ακουγόταν καλύτερο από τον προκάτοχό του, μπαίνουν σε στούντιο του Los Angeles και ηχογραφούν για πρώτη φορά υπό το φως της ημέρας, αφού το budget ήταν πλέον μεγαλύτερο. Ο Rick Rubin, κάνει τη σοφή κίνηση να μη χρησιμοποιήσει καθόλου reverb στην τελική μίξη, προσδίδοντας έναν πιο ευθύ και άμεσο ήχο. 


Και κάπως έτσι γεννιέται αυτή η θρυλική κυκλοφορία. Με το που ξεπηδούν οι πρώτες νότες του απόλυτου ύμνου που λέγεται “Angel of death”, ξεκινάει παράλληλα ένας μανιασμένος τυφώνας που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμα του. Η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι πραγματικά κολασμένη κάτι που καμιά άλλη μπάντα και κανείς άλλος δίσκος δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε να δημιουργήσει με τη μουσική του.
Με εντελώς απόκοσμους θορύβους στην κιθάρα, το δίδυμο King – Hanneman παραδίδει μαθήματα εναλλαγής από lead σε ρυθμική κιθάρα καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, μ’ έναν ήχο που σε κάνει να σε ασφυκτιάς καθώς προσπαθείς να βγάλεις την τελευταία ανάσα από τα πνευμόνια σου. 
Τα φωνητικά του Arraya είναι βγαλμένα από τα τάρταρα, ενώ στην κορυφή όλων, ο μέγιστος Dave Lombardo, η πεμπτουσία αυτής της κορυφαίας δουλειάς, πετυχαίνει τα ταχύτερα χτυπήματα που θα μπορούσε κανείς να ακούσει εν έτει 1986, δείχνοντας πόσα μίλια μπροστά είναι από την εποχή του.
Χωρίς καθόλου αναμετάδοση από το ραδιόφωνο, οι SLAYER μπόρεσαν για πρώτη φορά να μπουν στο Billboard 200, φτάνοντας την 94η  θέση. Οι κριτικές που έλαβε το ‘Reign in Blood” ήταν τουλάχιστον διθυραμβικές, έχοντας λάβει και πολλές διακρίσεις από μουσικά έντυπα, που το τοποθετούν ανάμεσα στα κορυφαία άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ ή σε αυτά που έχουν ασκήσει τις περισσότερες επιρροές. 
Έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων, ως ένα από τα καλύτερα thrash άλμπουμ που έχει να επιδείξει η metal δισκογραφία, και φυσικά να μην παραλείψουμε ότι ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν απλά αυτός που καθόρισε το ακραίο metal σε όλες τις εκφάνσεις του!

 

Did you know that:
-    Σε συνέντευξη του το 2007, ο Tom Arraya είχε δηλώσει σχετικά με το άλμπουμ:
«Θυμάμαι που έβλεπα ότι ήταν μόνο 29 λεπτά και λέω αυτό είναι όλο; Και ο Rubin μου απαντά: Ναι αυτό είναι. Ηχογραφήσαμε τα κομμάτια και ούτε μία φορά σκεφτήκαμε πόσο χρόνο είχανε. Γιατί πολύ απλά ήταν ολοκληρωμένα. Το μόνο που νομίζαμε ότι ήταν μικρό ήταν το “Necrophobic”. Τελειώσαμε με τα τελικά φωνητικά και το μιξάρισμα, κοιταχτήκαμε και είπαμε: “Σκατά, είναι μόνο 29 λεπτά. Βάλαμε όλα τα κομμάτια;”. Νομίζαμε πως είχε γίνει κάποιο λάθος και  μιλήσαμε με τον Rubin, που απάντησε: “Μου δώσατε δέκα κομμάτια. Δεν είπατε τίποτα για τους χρόνους.” Δεν είχε φρικάρει. Δικιά του ήταν η εταιρεία. Αυτός ήταν το αφεντικό. Ήταν χαρούμενος. Πίστευε ότι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Δεν ανησυχούσε καθόλου

-    Το μοναδικό σημείο που ο δίσκος ηρεμεί λιγάκι (όσο βέβαια αυτό γίνεται), είναι στο “Postmortem” το οποίο λειτουργεί σαν γέφυρα για το “Raining Blood”. Εδώ είναι ένα από τα πιο ηλίθια λάθη που έχουν γίνει στην κοπή ενός CD. Το τέλος του “Postmortem” έχει μπει στην εισαγωγή του “Raining blood” και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το αλλάξει. Μετά από πολλά χρόνια, στην expanded version του δίσκου, παγιώθηκε το τελευταίο κομμάτι του δίσκου να ξεκινάει με την κλασική καταιγίδα. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές της εισαγωγής του “Raining…”. Δύο διαφορετικές στα βινύλια και μία όπου η εισαγωγή κρατά 50’’, στο CD. 

-    Το στιχουργικό περιεχόμενο του “Reign in blood” σε συνδυασμό με το εξώφυλλο του προκάλεσαν την άρνηση των διανομέων να το κυκλοφορήσουν κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει να ανέβει στα ράφια.

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης 'The Unknown Force' Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 14/11 [THE OFFSPRING]

14 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Conspiracy of one”- THE OFFSPRING  ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Columbia Records  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [MOTORHEAD]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 12:00 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ace Of Spades” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bronze Records   ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Vic "Chairman" Maile  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 08/11 [ATHEIST]

8 Νοεμβρίου, 2020 - 10:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Jupiter” - ATHEIST ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Season Of Mist ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jason Suecof ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Kelly Shaefer Κιθάρες – Chris Baker Κιθάρες, μπάσο –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [KREATOR]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Coma of souls” - KREATOR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Randy Burns ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρες – Milland “Mille” Petrozza Κιθάρες –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 06/11 [SCORPIONS]

6 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crazy world” – SCORPIONS ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mercury  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Keith Olsen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Klaus Meine Κιθάρα – Rudolf Schenker...

[περισσότερα]