A Day To Remember... 01/07 [NAPALM DEATH]

1 Ιουλίου, 2020 - 21:30

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Harmony corruption” - NAPALM DEATH 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Earache
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Burns, Napalm Death
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά - Mark “Barney” Greenway
Κιθάρες - Mitch Harris
Κιθάρες - Jesse Pintado
Μπάσο - Shane Embury
Drums – Mick Harris

To έτος ήταν 1989. O Lee Dorrian, φεύγει από τους NAPALM DEATH, προκειμένου να ιδρύσει τους CATHEDRAL (το λες, και από το ένα άκρο στο άλλο, μουσικά μιλώντας). Πριν φύγει, έβγαλε το “Mentally murdered” EP με τους Βρετανούς πρωτοπόρους. Το line up συμπλήρωνε τότε, ο ένας και μοναδικός Bill Steer (CARCASS) και φυσικά ο Shane Embury στο μπάσο. EP – πρόλογος πολλών πραγμάτων. Πρωτίστως, διότι μπολιάστηκε με death metal επιρροές το πρωτόλειο grindcore των 2 προκατόχων τους (“Scum”, “From enslavement to obliteration”), ξενίζοντας ίσως τους πιο πιουρίστες της πρώιμης περιόδου. Πολύ που ενδιαφέρθηκαν οι κύριοι, φέρνοντας τον τότε τραγουδιστή του θεϊκού “Subconscious terror” (1989) των BENEDICTION, Mark “Barney” Greenway στα φωνητικά. Το line up τότε, συμπληρώθηκε από τον Mitch Harris και τον Jesse Pintado (TERRORIZER, μετέπειτα LOCK UP) στις κιθάρες. 

Μπαίνουν λοιπόν στα περίφημα Morrisound Recordings στη Florida, και υπό το άγρυπνο μάτι του γίγαντα του Αμερικάνικου death metal Scott Burns (δεν θα αραδιάσω εκ νέου πόσες παραγωγές φέρουν την υπογραφή του. Απλά, χτίστε του έναν ανδριάντα για τη προσφορά του στο είδος, ΧΘΕΣ!), ετοιμάζουν το υλικό που θα γράψει ιστορία. Ο δίσκος θα κυκλοφορούσε για λογαριασμό της Earache records, την πρώτη μέρα του Ιουλίου του 1990 επ’ ονόματι “Harmony corruption”. Διατάραξη αρμονίας, τάραξη πολλών κρετίνων που αμφισβητούν το πόσο τιτάνια δισκάρα είναι στις σφαλιάρες μέσα από 11 σεμινάρια καράτε και εργατικού βρωμόξυλου, βγαλμένου από τις βιομηχανίες του Birmingham.  Και εγώ τώρα πρέπει να σχολιάσω ένα - ένα αυτά τα κομμάτια χωρίς να γρυλλίζω σαν κοκαδιασμένος γίββωνας σε οργασμό; ΟΚ, θα προσπαθήσω! Τονίζουμε καταρχάς, πως η δυναμική του συγκροτήματος ήρθε και άνθισε με την ογκώδη, γεμάτη, αλλά όχι λασπωμένη παραγωγή, που κόβει κεφάλια στη μέση, και μετατρέπει τους Βρετανούς κάφρους, σε οδοστρωτήρες Α’ κλάσης. 


“Unfit earth” και ποτέ δε κάναμε γι αυτό το κόσμο, γι αυτό θα σας στείλουμε σε έναν άλλο! Ένα από τα κομμάτια όπου οι επιρροές των πρώιμων OBITUARY, MASSACRE, περνάνε στο DNA των NAPALM DEATH, αλλά δεν τους αλλοιώνουν στην ουσία τους. Η οποία είναι, να είναι ωμοί, να είναι βίαιοι, punk-ικοι, και πάνω από όλα επικίνδυνοι για την υγεία όσων δεν αντέχουν τη τσίτα και το πάθος του ακραίου ήχου. “Vision conquest”, “Mind snare” (....και το ταμπούρο μέσα!), “Inner incineration” (ΡΕ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΛΕΜΕ), “Extremely retained” (αχ, αμαν-αμαν....) διατηρούν τη grindcore σφραγίδα της μπάντας, αξιοποιώντας τη γεμάτη παραγωγή προς όφελος τους, οδηγώντας σε κατεδάφιση χωρίς προσπάθεια κάθε στατικής κατασκευής του ανθρώπου. 

Άλλη μια μεγάλη όμως διαφορά των NAPALM DEATH από τις υπόλοιπες ακραίες μπάντες που απλώς “έδερναν”, ήταν ότι εκείνοι εξέφραζαν εξαρχής, κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, βάζοντας πολύ κόσμο να σκεφτεί για πολλά πράγματα. Κομμάτια όπως το “The chains that bind us”, “If the truth be known” αποτελούν δριμύτατα κατηγορώ προς τον μοντέρνο τότε άνθρωπο, και τα στερεότυπα της κοινωνίας, με το “Vision conquest” να αποτελεί ένα κομμάτι για τη θέληση του ανθρώπου να πάει παραπέρα στη ζωή του. Το δε “Circle of hypocrisy” επιτίθεται δίχως έλεος στην υποκρισία ορισμένων ανθρώπων που θεωρούν εαυτούς υπεράνω όλων, σπέρνοντας διχόνοια. Στο “Suffer the children” τα βέλη στρέφονται στην οργανωμένη θρησκεία και στους πολέμους εξ ονόματος ενός θείου όντος, με ερωτήματα, που πολλούς θα έφερναν σε δύσκολη θέση, ακόμα και σήμερα. Τέλος, το bonus track “Hiding behind”, κατακρίνει όσους κρύβονται πίσω από την εκάστοτε ιδεολογία, και ποτέ δε σκέπτονται έξω από αυτή, παρεκκλίνοντας μηδαμινά από αυτά που εκείνη υπαγορεύει ως σωστά. 

Το μακελειό του δίσκου, θα αποτυπωνόταν και στο “Live corruption”, όπου η μπάντα σε δαιμονιώδη φόρμα, μοιράζει φάπες ala Κώστας Τσάκωνας στη “Μεγάλη Απόφραξη”! 2 χρόνια μετά, θα ακολουθούσε το “αδελφό” άλμπουμ του “Utopia banished”, στέλνοντας ακόμα περισσότερους στο νοσοκομείο με αποκόλληση σβέρκου από το κοπάνημα! Αλλά αυτό θέλει κείμενο από μόνο του. 30 χρόνια μετά, το “Harmony corruption” παραμένει ο εφιάλτης του κολλημένου πιουρίστα grindcore-ά, και ο παράδεισος όποιου λατρεύει τόσο τον ήχο του Scott Burns όσο και των NAPALM DEATH. 

Did you know that?
- Στο αθάνατο (SILENT SCREAMS FROM AN) “Unfit earth” συμμετέχουν οι ερωτικοί τροβαδούροι της Florida, Glen Benton (DEICIDE) και John Tardy (OBITUARY), μετατρέποντας έναν ούγκανο οικολογικό ύμνο, σε νεκρομεταλλικό γηπεδικό όλεθρο!
- Το “Hiding behind” υπήρχε τόσο στο βινύλιο όσο και στο CD, με τη κασέτα να το παραλείπει μόνο, παρόλο που και στα 2 πρώτα format λογίζεται ως bonus. 
- Ντεμπούτο του θρυλικού Jesse Pintado στις τάξεις των NAPALM DEATH, και κύκνειο άσμα για τον σπουδαίο Mick Harris. Η μοίρα τους δένει και με άλλο τρόπο: ως τους πρώτους ανθρώπους που σκέφτηκαν τις λέξεις “blastbeat” (o δεύτερος) και “grindcore” (οι δύο τους). Ο Pintado, μάλιστα, περιέγραψε το νεογνό τότε grindcore ως “θόρυβο και χάος”. Μια περιγραφή, που δεν απείχε από την αισθητική του grindcore, αλλά και των οπαδών του. 
Ευχαριστούμε Jesse, ευχαριστούμε Mitch. Για όλα.
Γιάννης Σαββίδης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/12 [MANILLA ROAD]

17 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:15 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The courts of Chaos” - MANILLA ROAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Dragon Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jon Miller, Mark “The Shark” Shelton ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Mark “The Shark” Shelton...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/12 [MOTORHEAD]

10 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:45 Θοδωρής Μηνιάτης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The World Is Yours” – MOTORHEAD ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Motörhead Music / UDR ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Cameron Webb ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/Μπάσο – Ian Fraser Kilmister...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 09/12 [QUEEN]

9 Δεκεμβρίου, 2020 - 02:00 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Flash Gordon” (soundtrack) - QUEEN ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: EMI/Electra ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian May & Reinhold Mack ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Freddie Mercury Κιθάρες...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 05/12 [RAGE AGAINST THE MACHINE]

5 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:45 Γιάννης Παπαευθυμίου

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Renegades” – RAGE AGAINST THE MACHINE  ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ETΑΙΡΙΑ: Sony  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Rick Rubin, Brendan O’ Brien  ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά – Zack de la...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 04/12 [RAGE]

4 Δεκεμβρίου, 2020 - 23:00 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Reflections of a shadow” - RAGE ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Noise Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Armin Sabol ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Peter “Peavy” Wagner – Φωνητικά, μπάσο, κλασική κιθάρα...

[περισσότερα]