A Day To Remember... 04/11 [Jordan Rudess, Jeff Scott Soto]

4 Νοεμβρίου, 2015 - 10:45

 

ΟΝΟΜΑ:  Jordan Charles Rudess 
INSTRUMENT: Πλήκτρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 4 Νοεμβρίου 1956 [59]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ  ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: DREAM THEATER, LIQUID TENSION EXPERIMENT, DIXIE DREGS , Rudess/Morgenstein, SPEEDWAY BOULEVARD
HIGHLIGHTS: Το ότι έδωσε νέα πνοή στους DREAM THEATER σ’ ένα κομβικό σημείο της καριέρας τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ιστορικής σημασίας δίσκου όπως το “Scenes from a memory”.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: 
-    «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είμαι και ο μεγαλύτερος οπαδός της heavy metal μουσικής.» 

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Μόνο την πρώτη (το 1998), από τις συνολικά πέντε επισκέψεις των DREAM THEATER στην Ελλάδα, έχει χάσει ο Rudess. 

Την ικανότητά του να καθηλώνει με το παίξιμό του στα πλήκτρα, ο Jordan Rudess την απέκτησε από πολύ μικρός και συγκεκριμένα από την ηλικία των 7, όταν μάζευε την τάξη του και εξέπληττε μαθητές και δασκάλους, βγάζοντας όλο του το ταλέντο πάνω στο σχολικό πιάνο. Το καλύτερο όμως είναι, πως στο σπίτι της οικογένειας Rudess, δεν υπήρχε καν πιάνο! Οι συμβατικές, συνηθισμένες σπουδές πάνω στο όργανο δεν ήταν γι’ αυτόν. Μέσα σ’ ένα χρόνο φοιτούσε στο μουσικό σχολείο Julliard και πέρναγε την παιδική του ηλικία ως ένας ώριμος κλασσικός πιανίστας, που κατακτούσε τη μία διάκριση πίσω απ’ την άλλη και είχε στο ενεργητικό του και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις. Λίγο πριν βγει από την εφηβεία του, ανακαλύπτει τη ροκ μουσική η οποία τον γοητεύει και κάπως έτσι πάνω στους Keith Emerson, Tony Banks, Rick Wakeman και Patrick Moraz, έρχονται να προστεθούν κι επιρροές από GENESIS, KING CRIMSON, PINK FLOYD και Jimi Hendrix. Είναι η εποχή που αποφασίζει τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Χορτασμένος πια από σπουδές και το σοβαρό προφίλ όλων αυτών των χρόνων, και έχοντας κλείσει πια τα 19, επιθυμεί να ζήσει λίγο πιο «επαναστατικά» και να προσθέσει στην καθημερινότητά του λίγη τρέλα. Αυτή η… «αργοπορημένη εφηβεία», μπορεί να ήταν ένα σύντομο ξέσπασμα, η στροφή του στην ροκ μουσική και η απομάκρυνσή του όμως από το κλασσικό πιάνο, ήταν πια γεγονός. Έκανε το ξεκίνημά του στους SPEEDWAY BOULEVARD, στους οποίους έβγαλε τα πρώτα του χρήματα από κυκλοφορία δίσκου και συνέχισε ως σόλο καλλιτέχνης από το 1988. Πολύ φυσιολογικά, το ταλέντο του έγινε αντιληπτό στο μουσικό χώρο κι έτσι μπόρεσε να δικτυωθεί και να κάνει και συνεργασίες με ονόματα όπως οι Carl Palmer, Steve Morse, Vinnie Moore κ.α. Μάλιστα μετά τη συνεργασία του με τον τελευταίο, έλαβε το 1994 και το βραβείο για το καλύτερο νέο ταλέντο, από το “Keyboard Magazine”.  Διευκρινίζει πως, αυτός ήταν και ο λόγος που οι DREAM THEATER, τον κάλεσαν  τότε προκειμένου να γίνει πληκτράς τους, κάτι που όμως αρνήθηκε. Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια γι’ αυτό, στο διάστημα των οποίων, πέρασε απ’ τους DIXIE DREGS, σχημάτισε ένα project με τον ντράμερ τους, Rod Morgenstein, που ονομάστηκε Rudess/Morgenstein , ενώ έγινε και μέρος των LIQUID TENSION EXPERIMENT του Mike Portnoy. Εκεί πια, έγινε εμφανές που ο Rudess ήταν ο άνθρωπος που οι DREAM THEATER έψαχναν πίσω απ’ τα πλήκτρα. Αυτή τη φορά η πρόταση έγινε αποδεκτή και από το 1999, ο μουσικός είναι κανονικό μέλος τους, έχοντας συμμετοχή σε κάθε κυκλοφορία της μπάντας από τότε. Πέρα από το πολύπλοκο και ιδιαίτερα απαιτητικό παίξιμό του, διακρίνεται και για τις συνθετικές του ικανότητες. Εκτός THEATER, είναι επίσης αρκετά δραστήριος, αφού έχει συνεργαστεί με διάφορα ονόματα, όπως ο John Petrucci, ο Steven Wilson, οι AYREON και οι BLACKFIELD. Παράλληλα συνεχίζει με την ίδια συνέπεια, και την προσωπική του δισκογραφία, μετρώντας δεκατρείς συνολικά κυκλοφορίες. 

Did you know that: 
-    Αυτό που φαίνεται σαν αναλόγιο στα πλήκτρα του Rudess, έχει τις παρτιτούρες των κομματιών σε ψηφιακή μορφή. Όπως λέει ο ίδιος, «είναι πάρα πολλές οι νότες για να τις θυμάμαι κάθε βράδυ»!!
-    Είναι ο μοναδικός από τους THEATER, ο οποίος κάθε φορά που βρίσκεται σε ξένη χώρα, επιδιώκει να μάθει τα πάντα για τον πολιτισμό, τα μνημεία και τα αξιοθέατά της. 
-    Το 2011, είχε λάβει μέρος στην κριτική επιτροπή του αμερικανικού τηλεοπτικού διαγωνισμού τραγουδιού “The Last Voice Standing”. 
-    Παρά το  γεγονός ότι είναι 59 ετών, πειραματίζεται σε τρομερό βαθμό με την τεχνολογία και είναι up to date σε οτιδήποτε συμβαίνει, πόσο μάλλον σε ότι αφορά τα πλήκτρα.
-    Είναι ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που εκμεταλλευόμενος τα κενά των περιοδειών τους όσο είναι στην Ελλάδα, έχει επιλέξει να κάνει τις διακοπές του με τη γυναίκα του στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στην Ύδρα.
-    Σε προσωπικό επίπεδο, είναι από τους πιο φιλικούς καλλιτέχνες, διατηρώντας ανθρώπινες φιλίες με ανθρώπους σχεδόν από κάθε χώρα την οποία επισκέπτεται… 

 

 

ΟΝΟΜΑ:  Jeff Scott Soto
INSTRUMENT: Φωνητικά 
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 4 Νοεμβρίου 1965 [50]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος δύο φορές και έχει έναν γιο από τον πρώτο του γάμο
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ  ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: TALISMAN, RISING FORCE, W.E.T. και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές «οθόνες» ακόμα… 
HIGHLIGHTS: Το γεγονός ότι έχει ντύσει με τη φωνή του κομμάτια αμέτρητων μουσικών και συγκροτημάτων. 

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: 
-    «Οι heavy metal οπαδοί, δύσκολα μπορούν να ανεχτούν τη disco ή τη funky πλευρά μου. Προτιμώ όμως να συμβαίνει αυτό παρά να τους κοροϊδεύω λέγοντάς τους πως είμαι ένα metal τραγουδιστής, γιατί δεν είμαι!! Πόσο πιο απλά να το πω; Μου αρέσουν πολλά άλλα είδη μουσικής και δεν έχω λόγο να το κρύψω. Το έχω αποτυπώσει στους δίσκους μου, στα live μου, σε όλη μου την πορεία. Μου αρέσει αυτή η μίξη metal, disco, funk, soul, rock και hard rock και στο κάτω – κάτω, αυτός είναι ο Jeff Scott Soto!»
-    «Οι καλύτερες μου στιγμές, θα έλεγα πως είναι τα χρόνια μου στους TALISMAN και η προσωπική μου καριέρα. Οι συνεργάτες μου στην προσωπική μου μπάντα μου έχουν σταθεί απίστευτα υπερβολικά πολλές φορές

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο Soto, λόγω της συνεργασίας / φιλίας του, με τους DANGER ANGEL και όχι μόνο, έχει επισκεφτεί τη χώρα μας πολλές φορές, είτε για δουλειά είτε για συναυλίες. Έχει έρθει ως solo καλλιτέχνης (μία εξ αυτών, καλεσμένος του ROCK HARD), αλλά και με τους TALISMAN.


Μπορεί ως επαγγελματίας να δηλώνει φαν πολλών μουσικών ειδών, οι ρίζες όμως του Jeff Scott Soto, προέρχονται απ’ τη soul και την blues – rock, ήχους στους οποίους έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση ως παιδί, την εποχή που ταυτόχρονα ξεκίναγε ν’ ακούει στο ραδιόφωνο διάφορους τραγουδιστές και να προσπαθεί να τους μιμηθεί, ικανότητα που διατήρησε και στο μέλλον. Εκτός απ’ τις φωνητικές του δυνατότητες, αποδείχθηκε ικανός και στην εκμάθηση διαφόρων μουσικών οργάνων που περιλαμβάνουν την κιθάρα, το μπάσο, τα πλήκτρα και την τρομπέτα. Ήταν προφανές πως είχε γεννηθεί για να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της μουσικής. Έχοντας πλέον εντρυφήσει και στα hard rock ακούσματα, δελεάστηκε από την αγγελία του Yngwie Malmsteen, που στις αρχές του ’80 έψαχνε για τραγουδιστές για τους νεοσχηματισμένους RISING FORCE. Η κασέτα που έστειλε έκανε αίσθηση και η πρόσκληση σε ακρόαση στέφθηκε τελικά από επιτυχία, σηματοδοτώντας το επίσημο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας ως τραγουδιστής. Τα δύο άλμπουμ με τον Σουηδό, ήταν απλά η αρχή για μια εντυπωσιακή συνέχεια που απαριθμεί δεκάδες συνεργασίες με διάφορα ονόματα του χώρου. Κάπου στις αρχές των 90’s κάποιοι φίλοι του, συνέχισαν τη hard rock μπάντα που είχαν ως funk/rock σχήμα, φορώντας τα ανάλογα 70’s ρούχα, περούκες κλπ. και ξεκίνησαν μ’ αυτήν την ιδέα να περιοδεύουν σ’ ολόκληρη την Αμερική, βάζοντας και disco στο ρεπερτόριο τους, με την ονομασία BOOGIE KNIGHTS. Έχοντας κάνει ανά φάσεις κάποια τζαμαρίσματα με τον Soto, όταν ο τραγουδιστής τους δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει, του έκαναν πρόταση και χωρίς να το σκεφτεί καν, βρέθηκε στη σύνθεσή τους, περνώντας πέντε συναρπαστικά, όπως τα έχει χαρακτηρίσει, χρόνια. Σημαντικότερος ίσως σταθμός της καριέρας του, ήταν η ένταξή του στους TALISMAN, με τους οποίους παρέμεινε μέχρι τη διάλυσή τους, το 2007. Την ίδια περίπου εποχή, βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να προσληφθεί στους παιδικούς του ήρωες JOURNEY, μια συνεργασία που παρ’ ότι κράτησε έναν περίπου χρόνο ήταν αν μη τι άλλο μια ιδιαίτερη στιγμή της καριέρας του. Σήμερα κοιτώντας κανείς το βιογραφικό του τραγουδιστή, εντυπωσιάζεται βλέποντας πως πέρα των προαναφερθέντων, περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με τους: Axel Rudi Pell, Michael Schenker, STEEL DRAGON, PANTHER, TAKARA, HUMANIMAL, HUMAN CLAY, REDLIST, SOUL SIRKUS, KRYST THE CONQUER, DANGER ANEL κ.α. Μέσα σε όλα προσθέστε και τις εμφανίσεις του με τους TRANS SIBERIAN ORCHESTRA από το 2008 μέχρι το 2011, την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε με το single που κυκλοφόρησε το 2011 με τους Ιταλούς EVOLUTION, τις πολλές προσωπικές του δουλειές αλλά και την πιο πρόσφατη συνεργασία με τον Roger Taylor των QUEEN ως μία από τις τέσσερις φωνές της tribute μπάντας, QUEEN EXTRAVAGANZA.

Did you know that: 
-    Έχει την ικανότητα να μιμείται φωνές άλλων καλλιτεχνών με μεγάλη επιτυχία και ειδικά τους Ozzy Osbourne και Steven Tyler, είναι απίστευτο το πόσο καλά τους κάνει. 
-    Έχει κάνει φωνητικά για την ταινία “Rock Star” στη μπάντα STEEL DRAGON, ντουμπλάροντας τον πρωταγωνιστή Mark Wahlberg, μαζί με τον Miljenko Matijevic των STEELHEART.
-    Έχει πάρει μερικές από τις πιο «περιζήτητες» θέσεις, όπως στο QUEEN EXTRAVAGANZA, στους JOURNEY, στους TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA και πολλούς άλλους, δείχνοντας το απίστευτο ταλέντο του, που δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της rock/metal  μουσικής.
-    Έχει τραγουδήσει σε άπειρα tribute άλμπουμ, από Ozzy και DEEP PURPLE, IRON MAIDEN και LED ZEPPELIN, μέχρι AC/DC, PINK FLOYD και AEROSMITH. Αρκετά εντυπωσιακό…
-    Ένα από τα πιο «πολυδάπανα» χόμπι, είναι η συλλογή των δίσκων στους οποίους έχει συνεργαστεί ο Soto, αφού μιλάμε για περισσότερες από 70-80 κυκλοφορίες…

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 16/10 [VIRGIN STEELE]

16 Οκτωβρίου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΜΠΑΝΤΑ: VIRGIN STEELE ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The house of Atreus - Act II” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [SYMPHONY X]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “V: The new mythology suite” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Romeo – Κιθάρα Russell...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [THIN LIZZY]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:15 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinatown”- THIN LIZZY ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Thin Lizzy, Kit Woolven ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Phil Lynott Κιθάρες – Scott Gorham...

[περισσότερα]

ROTTING CHRIST interview (Sakis Tolis)

10 Οκτωβρίου, 2020 - 03:00 Λευτέρης Τσουρέας

“Life during Covid” O ηγέτης των ROTTING CHRIST, Σάκης Τόλης, μας μίλησε τηλεφωνικώς για ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της μπάντας και για τα πλάνα του εν μέσω πανδημίας. Κάθε συζήτηση μαζί του...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 9/10 [SLAYER]

9 Οκτωβρίου, 2020 - 10:45 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: SLAYER ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Seasons in the abyss” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Def American ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Rick Rubin, Andy Wallace, SLAYER ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tom Araya – φωνητικά,...

[περισσότερα]