A Day To Remember… 07/03 [ARMORED SAINT]

0
85




ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Revelation” – ARMORED SAINT
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000
ΕΤΑΙΡΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey Vera
ΣΥΝΘΕΣΗ:
John Bush – φωνητικά
Joey Vera – μπάσο
Phil Sandoval – κιθάρα
Jeff Duncan – κιθάρα
Gonzo Sandoval – ντραμς
 
Πάμε να βάλουμε τα πράγματα μέσα στον χωροχρόνο, όπως θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για να κατανοήσουμε πολύ πιο καλά τα «τι και πως» οποιουδήποτε δίσκου που κυκλοφόρησε ιδιαίτερα πριν από είκοσι χρόνια, που πολλοί αναγνώστες μας μπορεί να μην άκουγαν heavy metal. Ήταν λοιπόν το σωτήριον έτος 1999. Ο John Bush ήταν ακόμα τραγουδιστής στους ANTHRAX, οι οποίοι είχαν βγάλει ένα χρόνο πριν, τον χειρότερο –μακράν- δίσκο της καριέρας τους, το “Volume 8: The threat is real”, έχουν περιοδεύσει και αποφάσισαν να μπουν στον πάγο για κάποιον καιρό, αφού τα πράγματα δεν ήταν ευνοϊκά γι’ αυτούς. Δεν άργησε ο Bush, λοιπόν, να πιάσει τον επί χρόνια φίλο και συνοδοιπόρο του, Joey Vera, ώστε να επανασυνδέσουν του ARMORED SAINT, 8 χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Symbol of salvation”, ενός εξαιρετικού άλμπουμ, που όμως είχε βγει σε δύσκολη περίοδο για το metal γενικότερα, αλλά και μετά τον θάνατο από λευχαιμία του κιθαρίστα τους, Dave Prichard. Μάζεψαν το line-up του πιο πρόσφατου στούντιο δίσκου τους και μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν αυτό που έμελλε να βγει στα ράφια ως το “Revelation”.
 
Οι ARMORED SAINT, είχαν στο πλευρό τους την Metal Blade, για μία ακόμη φορά, μέσω της οποίας είχαν κάνει και την πρώτη τους εμφάνιση στη συλλογή “Metal massacre”, προτού υπογράψουν για τρεις δίσκους στην Chrysalis και μετά να βγάλουν το live “Saints will conquer” και το “Symbol of salvation” από την εταιρία του Brian Slagel. Υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρεί ότι το “Revelation”, είναι η φυσική συνέχεια του “Symbol…”, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς στο “Symbol…” την πλειοψηφία των τραγουδιών είχε γράψει ο εκλιπών Prichard, ενώ τώρα, τα περισσότερα τα έχει γράψει ο Bush με τον Vera. 
Από τότε μου είχε κάνει σπουδαία εντύπωση η φρεσκάδα που είχε ο ήχος του δίσκου. Δεν πήγαν να χτυπήσουν στη ρετρολαγνεία, που ούτως ή άλλως, τους είχε πολύ μικρή εμπορική επιτυχία, σε σχέση με αυτή που περίμεναν (δεν ξεχνάμε την επική δήλωση του John Bush, όταν του έκαναν πρόταση να αναλάβει τα φωνητικά στους METALLICA, ώστε να επικεντρωθεί ο Hetfield μόνο στην κιθάρα, πως πίστευε ότι οι SAINT θα γίνονταν μεγαλύτερο όνομα από εκείνους). Έκαναν τον ήχο τους μοντέρνο, up-to-date για την εποχή και ιδιαίτερα η τριάδα “After me, the flood”, “Tension” και “Creepy feelings” είναι αρκετή για να κονιορτοποιήσει πολλά «παλιακά» σχήματα που έβγαλαν σπουδαίους δίσκους στα 80’s και πάλευαν με τα θηρία στις αρχές του millennium. Ιδιαίτερα για ανθρώπους όπως εγώ, που θεωρούν ότι το “Sound of white noise”, είναι κορυφαία στιγμή στη δισκογραφία των ANTHRAX, το “Revelation” υπήρξε ένας πολύ καλός δίσκος, που έβαλε το λιθαράκι του να φτάσουμε στο “Win hands down”, τον καλύτερο δίσκο του 2015!!!
 
Did you know that:
– Στο τραγούδι “What’s your pleasure”, υπάρχει συνθετικό credit στον Dave Prichard, αφού αυτό το τραγούδι και το “Creepy feelings”, είχαν γίνει demo την περίοδο του “Symbol of salvation”, αλλά τελικά δεν μπήκαν στο δίσκο.
– Στον δίσκο, υπάρχει το “No me digas” το οποίο έχει στίχους στα ισπανικά!
– Το τραγούδι “The pillar”, αρχικά είχε γραφτεί για το “Hellraiser III: Hell on Earth”, του 1992, όπου η μπάντα είχε κάνει μία cameo εμφάνιση παίζοντας το “Hanging judge”.
– Το πιο σημαντικό όλων, είναι ότι το “Revelation”, σηματοδότησε και την πρώτη εμφάνιση του γκρουπ στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2000, οι ARMORED SAINT, έπαιξαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα η συναυλία της Αθήνας, στο An Club, πολύ απλά συγκαταλέγεται ίσως στις 5 κορυφαίες που έχω παρακολουθήσει στη ζωή μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, τον –μακαρίτη πλέον- label manager του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Metal Blade, Michael Trengert, ο οποίος είχε ταξιδέψει μαζί τους στην Αθήνα, να μου τονίζει πόσο σημαντική ήταν γι’ αυτούς η επιστροφή των ARMORED SAINT και πόσο πίστευαν σ’ αυτούς ότι θα έβγαζαν έναν ΠΟΛΥ μεγάλο δίσκο. Μπορεί να βγήκε 15 χρόνια αργότερα, αλλά βγήκε…
Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here