A Day To Remember... 10/10 [David Lee Roth, Ihsahn]

10 Οκτωβρίου, 2017 - 09:45

 

 

ΟΝΟΜΑ: David Lee Roth
INSTRUMENT: Φωνητικά
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 10 Οκτωβρίου 1954 [63]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Indiana, Η.Π.Α.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: VAN HALEN, THE DAVID LEE ROTH BAND
HIGHLIGHTS: Ένας από τους πιο χαρισματικούς frontmen που πέρασε ποτέ από το χώρο της rock μουσικής και βέβαια το ότι για τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του ’90, κατάφερε να τα πάει μια χαρά και ως σόλο καλλιτέχνης.
ΕΧΕΙ ΠΕΙ: «Έχω υπάρξει πλούσιος, έχω υπάρξει και φτωχός. Προτιμώ το πλούσιος»
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Έχει έρθει μόνο μία φορά, σ’ εκείνη την περίφημη promo επίσκεψη που έχουμε μνημονεύσει επανειλημμένως και στα υπόλοιπα μέλη των VAN HALEN, στο Ακρωτήρι.

Ο David Lee Roth προτίμησε να μη μοιάσει ούτε στον πατέρα του, έναν καταξιωμένο χειρούργο οφθαλμίατρο, ούτε και στους άλλους χειρούργους συγγενείς της οικογένειας του, αλλά ν’ ακολουθήσει κάτι σχετικό με τις ασχολίες του θείου του, που ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης της Νέας Υόρκης καθώς και του Cafe Wha?, στο οποίο στις αρχές του ’60 έπαιζαν και σύχναζαν προσωπικότητες του βεληνεκούς των Bob Dylan και Jimi Hendrix. Ως παιδί, ήταν μονίμως υπερ-ενεργητικός, στοιχείο που δεν μπόρεσε ν’ αποβάλλει ούτε στην ενήλικη ζωή του, ενώ για τρία χρόνια παρακολουθούνταν από ψυχίατρο. Ξεκίνησε να τραγουδά γύρω στα 18 σ’ ένα γκρουπ ονόματι RED BALL JETS, τους άφησε όμως προκειμένου να παίξει στους MAMMOTH των φίλων του Alex και Eddie Van Halen με τους οποίους είχαν γνωριστεί στο κολλέγιο. Οι MAMMOTH έγιναν VAN HALEN και ο Roth άρχισε να βλέπει να γίνονται πραγματικότητα όλα όσα ονειρευόταν, αποκτώντας μεγάλη δημοτικότητα και ξεχωρίζοντας τόσο για το ερμηνευτικό του ταλέντο και την εκρηκτική σκηνική του παρουσία όσο και για τους έξυπνους στίχους του. Μέχρι την αποχώρηση του, το φθινόπωρο του 1985, κυκλοφόρησε έξι δίσκους με το συγκρότημα. Βασική αιτία του επεισοδιακού αυτού διαζυγίου (το οποίο θα είχε ανάλογη συνέχεια 11 σχεδόν χρόνια μετά), ήταν σύμφωνα με την άποψη των ισχυρών αδερφών Van Halen, η υπερβολική έμφαση που έδινε ο Roth στην προσωπική του καριέρα. Ο ίδιος πάλι, θεωρεί πως έφταιγε η ζήλια τους για την εμπορική επιτυχία του μίνι άλμπουμ του, “Crazy from the heat” , που είχε κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα.
Παρ’ όλα αυτά όχι απλώς συνέχισε, αλλά έφτασε ν’ αποτελεί και ένα απ’ τα σπάνια φαινόμενα που κάποιος φεύγει από ένα μεγάλο όνομα και ακολουθεί μια ανάλογα λαμπρή σόλο καριέρα. Ο David Lee Roth μπορεί ν’ ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, το όνειρό του όμως κράτησε μονάχα για πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών, κυκλοφόρησε τρεις εμπνευσμένες όσο και καινοτόμες δουλειές, και παρουσίασε ένα line-up που ο καθένας θα ζήλευε: Steve Vai, Billy Sheenan, Gregg Bissonette.

Από κει και πέρα όμως το άστρο του έσβησε και ειδικά μέχρι το 2006, όπου έκανε ένα δυνατό comeback, επιστρέφοντας στους VAN HALEN και βελτιώνοντας κάπως την εμφάνιση του, η φιγούρα του ούτε λίγο, ούτε πολύ μόνο ως τραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Ξύδια, μουσική και γυναίκες, υπήρξε για δεκαετίες το ιερό τρίπτυχο του Roth. Ειδικά στην επταετία που βρισκόταν εκείνος στους VAN HALEN, το τι γινόταν από πάρτι πριν και μετά από κάθε σόου τους, δύσκολα περιγράφεται. Τα Jack Daniels έφευγαν σα να ήταν νεράκι, ο ίδιος έχει πιαστεί «κόκκαλο», ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις εκείνης της εποχής, ενώ η μανία του με τις γυναίκες, ήταν κάτι που επίσης τον χαρακτήριζε. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2007, διέρρευσε μια φήμη κατά την οποία ο τραγουδιστής αξιοποιούσε με έναν εντελώς παράδοξο τρόπο τις σεξουαλικές του επιλογές! Λέγεται λοιπόν πως «παράγγελνε» τις γυναίκες που ήθελε στους σεκιουριτάδες, οι οποίοι τις παρέδιναν σ’ εκείνον στα παρασκήνια! Με ένα νεύμα και ακριβείς πληροφορίες για τη θέση που ήταν, τους ενημέρωνε και την επόμενη μέρα, κέρδιζαν 100 δολάρια για τις «υπηρεσίες» τους!

 

 

ΟΝΟΜΑ: Vegard Sverre Tveitan [Ihsahn]
INSTRUMENT: Multi-instrumentalist. Παίζει τα πάντα και τραγουδάει…
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 10 Οκτωβρίου 1975 [42]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Notodden, Νορβηγία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος πάνω από 15 χρόνια και έχουν δύο παιδιά με τη σύζυγό του.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: EMPEROR
HIGHLIGHTS: Τα άλμπουμ της μέσης περιόδου των EMPEROR, στα οποία είχε ενεργή συμμετοχή, αλλά και το γεγονός ότι στη σόλο καριέρα του εμφανίζει ένα συγκλονιστικά διαφορετικό πρόσωπο απ’ αυτό που τον καταξίωσε στους black metal κύκλους.
ΕΧΕΙ ΠΕΙ: «Έχω συνηθίσει ν’ αντιμετωπίζομαι εχθρικά. Μερικοί άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν ένα τόσο παράξενο και εσωτερικό ύφος όπως το black metal…», δήλωνε όταν ακόμα βρισκόταν στο ξεκίνημα του με τους EMPEROR.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Έχει έρθει μία φορά με τους EMPEROR, στο θρυλικό φεστιβάλ του Metal Invader, το 1997 στο ΟΑΚΑ.

«Ξεκίνησα αρχικά με το πιάνο (ήταν 7 ετών ), αλλά παθιάστηκα πραγματικά αποκτώντας την πρώτη μου ηλεκτρική κιθάρα όταν ήμουν 10 ετών. Δεν έκανα ποτέ «πραγματικά» μαθήματα κι έμαθα κιθάρα παίζοντας πάνω από metal άλμπουμ και ταμπλατούρες», είναι τα λόγια του ιδίου του Ihsahn σχετικά με το μουσικό του υπόβαθρο, που περιλαμβάνει επίσης στην ηλικία των 13, την γνωριμία του με τον Tomas Haugen σ’ ένα σεμινάριο μουσικής και ακολούθως την ενσωμάτωση του δύο χρόνια μετά στην μπάντα του, τους XERASIA ως κιθαρίστας και κιμπορντίστας. Η συγκεκριμένη γνωριμία, αποδείχθηκε καθοριστική για την συνέχεια του στο χώρο της μουσικής, αφού οι δυο τους το 1993 σχημάτισαν τους EMPEROR, μέσα απ’ τους οποίους ο μουσικός κατάφερε να αναγνωριστεί ως μία από τις ηγετικές φιγούρες στην ιστορία του νορβηγικού black metal, διατηρώντας τις ιδιότητες του τραγουδιστή, κιθαρίστα και βασικού συνθέτη τους. Ήταν παρόν και στα τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφόρησε το συγκρότημα μέχρι το 2001 όπου ουσιαστικά ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους και στα επόμενα χρόνια που έγιναν κάποια reunion συμμετείχε και πάλι. Από το 2006 όμως, ασχολείται κυρίως με τη σόλο καριέρα του, η οποία ξεκίνησε με το “The adversary” για το οποίο είχε τον αποκλειστικό συνθετικό και εκτελεστικό ρόλο, με εξαίρεση τα ντραμς, κάτι που συνεχίστηκε στις επόμενες πέντε δουλειές του.

 

Did you know that:

- Το Δεκέμβρη του 2002, κέρδισε το πολιτιστικό βραβείο της πόλης του, του Notodden, ο πληθυσμός του οποίου είναι περίπου 12.500 κάτοικοι. Η τιμή αυτή του έγινε επειδή θεωρείται ο πιο δημοφιλής κάτοικος της περιοχής, ένας εξαιρετικός μουσικός, δάσκαλος μουσικής και οργανωτής πολλών συναυλιών μη γνωστών συγκροτημάτων.

- Το 1998 με τη γυναίκα του δημιούργησαν ένα project, τους PECCATUM, σε στυλ πολύ πιο πειραματικό από τους EMPEROR, το οποίο συνέχισε να υφίσταται και μετά τη διάλυση των τελευταίων το 2001.
- Οι μουσικοί που τον συνοδεύουν στους σόλο δίσκου του, παίζουν στους progsters LEPROUS, σε δίσκους των οποίων έχει συμμετάσχει κι αυτός.

- Έχει κάνει guest φωνητικά σ’ ένα τραγούδι στο σόλο δίσκο του Jeff Loomis, των NEVERMORE!!!

 

Χαρά Νέτη 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 17/10 [MORBID ANGEL]

17 Οκτωβρίου, 2020 - 22:30 Άγγελος Κατσούρας

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Gateways to annihilation” – MORBID ANGEL ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Earache Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Jim Morris & MORBID ANGEL ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Steve...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 17/10 [MALEVOLENT CREATION]

17 Οκτωβρίου, 2020 - 22:15 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Envenomed” - MALEVOLENT CREATION  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Arctic Music Group ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: MALEVOLENT CREATION ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Brett Hoffman Κιθάρες –...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 16/10 [VIRGIN STEELE]

16 Οκτωβρίου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΜΠΑΝΤΑ: VIRGIN STEELE ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The house of Atreus - Act II” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [SYMPHONY X]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “V: The new mythology suite” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Romeo – Κιθάρα Russell...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [THIN LIZZY]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:15 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinatown”- THIN LIZZY ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Thin Lizzy, Kit Woolven ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Phil Lynott Κιθάρες – Scott Gorham...

[περισσότερα]