A Day To Remember... 13/10 [OVERKILL]

13 Οκτωβρίου, 2019 - 03:00

OΝΟΜΑ ALBUM:''The years of decay'' - OVERKILL

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989

ΕΤΑΙΡΙΑ: Atlantic Records, Megaforce Records

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Terry Date - OVERKILL

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Bobby ''Blitz'' Ellsworth

Ηλεκτρικές και Ακουστικές Κιθάρες – Bobby Gustafson

Μπάσο – D.D. Verni

Τύμπανα – Sid Falck

 

Μπάντα που εκτιμώ απεριόριστα, μπάντα που σίγουρα θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση με βάση την ως σήμερα παρουσία της και την ποιότητα που έχει να επιδείξει τόσο δισκογραφικά όσο και στις live εμφανίσεις της εδώ και περίπου σαράντα χρόνια σχεδόν. Ο λόγος για μια από τις αγαπημένες μου thrash metal μπάντες, τους Αμερικανούς OVERKILL. Νομίζω ότι η συνέπεια που έχουν επιδείξει σε υψηλού επιπέδου δουλειές και η σταθερή δισκογραφική τους παρουσία όλα αυτά τα χρόνια είναι, κατά τη γνώμη μου, αδιαμφισβήτητη και κατά πολύ καλύτερη από τουλάχιστον τους μισούς του BIG 4, κάτι που σε λίγο μικρότερο βαθμό ισχύει πιστεύω και για τους TESTAMENT. Το πολύ σημαντικό δε στην περίπτωση τους έχει να κάνει με το γεγονός πως τους μεγάλους δίσκους τους ως τώρα δεν τους έκαναν μόνο στα πρώτα τους χρόνια, όταν το metal μεγάλωνε και μορφοποιούνταν κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή τα 80's αλλά και μέσα στις υπόλοιπες τρεις δεκαετίες που επακολούθησαν. Οι OVERKILL κατάφεραν να βγάζουν τουλάχιστον δυο ή και παραπάνω κορυφαίου επιπέδου δίσκους ανά δεκαετία. 

 

Εμείς όμως σήμερα θα πάμε αρκετά πίσω, τριάντα χρόνια για την ακρίβεια, για να συναντήσουμε έναν δίσκο που έχει χαρακτηριστεί ως ορόσημο για την ιστορία τόσο του thrash metal όσο και του ίδιου του σχήματος, ο λόγος για το υπέροχο ''The years of decay''. Ο δίσκος αυτός έρχεται να κλείσει την δεκαετία των 80’s με τον καλύτερο τρόπο, τόσο για το συγκρότημα όσο και για τους οπαδούς του, που μετά από μια φανταστική τριάδα που προηγήθηκε, έδειξε πως ορθώς βρίσκονταν ανάμεσα στα κορυφαία σχήματα του είδους τους και όχι μόνο. Στην τέταρτη αυτή τους δουλειά οι Αμερικάνοι προσφέρουν έναν δίσκο που χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα από την ωριμότητα και την εμπειρία που έχει αποκομίσει το σχήμα από τις προηγούμενες κυκλοφορίες του. Τα κομμάτια στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι προϊόν αγνής thrash σύστασης, φυσικά με τις κλασικές heavy μελωδικές δομές, που ανέκαθεν τους χαρακτήριζαν, να μη λείπουν. Κατορθώνουν επίσης να επεκτείνουν τον ήχο τους, εισάγοντας νέα στοιχεία, όπως τα πιο αργά μέρη στα κομμάτια και τις περισσότερες αλλαγές στους ρυθμούς, χωρίς όμως να χαλάσουν την ταυτότητα τους, μιας και συνδυάζουν υπέροχα τις punk και epic επιρροές και αναφορές που μας είχαν ήδη παρουσιάσει. 

Γενικά, μπορεί να πει κανείς πως σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν παρουσιάζουν ένα πιο ευρύ φάσμα ποικιλίας στις συνθέσεις τους, που σε συνδυασμό με τις μεγάλες δόσεις ενέργειας που προσφέρουν απλόχερα, δίνουν στον ακροατή τη δυνατότητα και τη χαρά να βιώσει μια μοναδική headbanging εμπειρία από την αρχή ως το τέλος των 56 και κάτι λεπτών που διαρκεί ο δίσκος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέων στοιχείων που μπολιάζουν στον ήχο τους είναι το υπέροχο οκτάλεπτο του ''Who tends the fire'' το οποίο χαρακτηρίζεται από τις αρκετές εναλλαγές, το επίσης οκτάλεπτο ομώνυμο έπος ''The years of decay'' που ξεκινάει με μια εκπληκτική αιθέρια ακουστική δομή για να εξελιχθεί σιγά σιγά σε έναν midtempo epic thrashy ύμνο,αλλά και το δεκάλεπτο βαρύ και ασήκωτο "Playing with Spiders/Skullkrusher" το οποίο και ως βασική του επιρροή το doom, έχοντας όμως αρκετές δυναμικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως ένα φόρος τιμής στους BLACK SABBATH. Οι τρεις αυτές συνθέσεις δε είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια που είχαν κάνει ποτέ οι OVERKILL ως τότε. Φυσικά όμως, πέρα από αυτά δεν λείπουν και οι πιο straight forward thrash κομματάρες, ''Birth of tension'', ''E.vil n.ever d.ies'', ''Time to kill'', ''I hate'' και το ριγμένο σε εισαγωγικά διαμαντάκι ''Nothing to die for'' , που είναι και το μόνο που δεν παίχτηκε ποτέ live από τα 9 κομμάτια του δίσκου. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της μπάντας, ο λόγος φυσικά για τον υπέροχο δυναμίτη "Elimination'', το οποίο παιζόταν τακτικώς και ανελλιπώς στο κραταιό τότε MTV και κυρίως στην εκπομπή Headbanger's Ball, στην οποία μάλιστα για αρκετό καιρό είχε συγκεκριμένη μέρα και ώρα προβολής. 

 

Η τετράδα που αποτελεί την μπάντα βρίσκεται σε παρατεταμένη εκείνη την στιγμή φόρμα και αποδίδει εκπληκτικά. Ο πολύπαθος με τα χρόνια frontman Bobby ''Blitz'' Ellsworth είναι άκρως δυναμικός και παθιασμένος στις ερμηνείες του με το χαρακτηριστικό γρέζι της φωνής του να βρίσκεται ακόμα πάνω στην νεανική του τρέλα. Ο D.D. Verni είναι σκέτο κανόνι στο μπάσο ακολουθώντας όποτε χρειάζεται κατά πόδας την κιθάρα, βγαίνοντας στο προσκήνιο όπου κρίνει ότι πρέπει να το κάνει και δημιουργώντας κατά βάση ένα εκρηκτικό rhythm section με τον ντράμερ-πυροβόλο Sid Falck ο οποίος όμως δείχνει και μεγάλη άνεση στις εναλλαγές όταν και όπου αυτό απαιτείται. Τέλος ο κιθαρίστας Bobby Gustafson που θα δώσει την τελευταία του παράσταση σε δίσκο των OVERKILL, είναι γενικά εκπληκτικός και ποικίλος στο παίξιμο του είτε μιλάμε για το riffing, είτε για τα solos, είτε για τις ακουστικές κιθάρες καταφέρνει να κεντρίζει το αυτί του ακροατή. Δείχνει δε για μια ακόμη φορά πως ήταν ένας εξαιρετικός κιθαρίστας, που μάλλον αδίκησε πολύ τον εαυτό μένοντας για πολλά χρόνια μακριά από την σοβαρή ενασχόληση του με την μουσική. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε από τον φημισμένο παραγωγό Terry Date, ο οποίος κατάφερε μια πεντακάθαρη παραγωγή, αναμιγνύοντας ιδανικά την πιο ωμή προσέγγιση του προηγούμενου άλμπουμ τους ''Under the influence'' με τις πιο πολύπλοκες δομές τραγουδιών και τα επικά στοιχεία που υπήρχαν στη δεύτερη δουλειά τους, ''Taking over''. Σε συνδυασμό με τον Gustafson έχουν βγάλει έναν εκπληκτικό ήχο στις κιθάρες, σε σημείο που ο μακαρίτης ο Dimebag, όπως λέει ο μύθος, ζήτησε από τον Date να αναλάβει την παραγωγή στο ιστορικό πλέον ''Cowboys from hell'', εντυπωσιασμένος από τον τόνο που έβγαζαν οι κιθάρες του Gustafson. Κλείνοντας να πούμε πως το "The years of decay" πέτυχε να μεγαλώσει και να εδραιώσει στη συνείδηση οπαδών και μη το όνομα των OVERKILL και επίσης καθόρισε τον ήχο και τη στάση της μπάντας στη μετέπειτα συνεπέστατη πορεία της, ενώ και εμπορικά είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Εγώ λοιπόν θα προτρέψω άπαντες τους φίλους του καλού metal και φυσικά των OVERKILL, των 80s, 90s, 00s αλλά και 10s να πατήσουν το play και να απολαύσουν υπεύθυνα ένα από τα κορυφαία thrash metal άλμπουμ της δεκαετίας του όπως έχει χαρακτηριστεί από πάρα πολύ κόσμο και όχι άδικα, αλλά και ένα από τα πολλά δεκάρια της σχεδόν σαραντάχρονης πορείας τους μέχρι σήμερα.

 

Did you know that:

• Εμπορικά, όπως είπαμε, είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του συγκροτήματος, με πωλήσεις πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, επίσης κατάφερε να καταλάβει την θέση no.155 στο U.S. Billboard 200 και να παραμείνει εκεί για οκτώ εβδομάδες. Αυτή δε είναι και η τέταρτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της μπάντας μέχρι και σήμερα.

• Η περιοδεία που επακολούθησε μετά το άλμπουμ, είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιήσει ως και σήμερα οι OVERKILL, μιας και κράτησε σχεδόν έναν χρόνο, κατά τον οποίο και έπαιξαν με πολλές μπάντες στα διάφορα live. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους WOLFSBANE, DARK ANGEL, TESTAMENT.

• Τον Αύγουστο του 2014 το περιοδικό Revolver κατέταξε το ''The years of decay'' μέσα στην λίστα του με τίτλο ''14 thrash albums you need to own'', ενώ το Loudwire το συμπεριέλαβε στην καλύτερη δεκάδα thrash δίσκων που έχουν κυκλοφορήσει εκτός BIG4.

• Το ''E.vil N.ever D.ies'' όπως έχει πει ο Bobby ''Blitz'' Ellsworth, είναι επί της ουσίας το τέταρτο μέρος της ομότιτλης σύνθεσης ''Overkill'' και το οποίο αριθμούσαν σε συνέχεια από τον πρώτο τους δίσκο, απλά για κάποιο δικό τους λόγο δεν ήθελαν να το ονομάσουν ''Overkill IV''. Αυτό θα είναι και το τελευταίο μέρος της σειράς μέχρι και το ''Immortalis'' του 2007, στο οποίο και θα συναντήσουμε την πέμπτη συνέχεια του, με τίτλο ''Overkill V... The brand''.

• Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου και με το πέρας της περιοδείας ο Bobby Gustafson θα αποχωρίσει από το σχήμα. Το διαζύγιο δεν ήταν και ρόδινο, με την πλευρά των Ellsworth και Verni να ισχυρίζονται ότι τον απέλυσαν οι ίδιοι από την μπάντα και τον ίδιο να υποστηρίζει ότι τον απομάκρυνε ο Verni σε συνεννόηση με το τότε management της μπάντας. Ο βασικός λόγος της διαμάχης με τα δυο ιδρυτικά μέλη της μπάντας ήταν, όπως αναφέρει ο Gustafson, διαφωνίες σε σχέση με τα δικαιώματα των συνθέσεων. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα, η συγκεκριμένη διαμάχη κλιμακώθηκε και πάλι, καθώς συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2018 ο Gustafson κατηγόρησε εκ νέου τους Ellsworth και Verni πως δεν του δίνουν το μερίδιο του από τα δικαιώματα των τραγουδιών του.

• Το ''Elimination'' πέρα από την πολύ μεγάλη του αποδοχή και επιτυχία ως video – single του δίσκου, έχει και την ιδιαιτερότητα να έχει παιχτεί από την στιγμή που κυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα σχεδόν σε κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A day to remember... 26/09 [SOULFLY]

26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:15 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Primitive” – SOULFLY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Toby Wright, Max Cavalera, Sean Lennon ΣΥΝΘΕΣΗ: Max Cavalera - φωνητικά, κιθάρα, berimbau Marcello D....

[περισσότερα]

A Day To Remember... 25/09 [NAPALM DEATH]

25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 20:45 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Enemy of the music business” - NAPALM DEATH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Dream Catcher ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Russ Russell/ Simon Efemey ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά - Mark “Barney”...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/09 [AC/DC]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:00 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The razors edge” – AC/DC ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atco Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Brian Johnson Μπάσo – Cliff Williams...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 24/09 [MEGADETH]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: MEGADETH ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Rust in peace” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Capitol Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Mustaine, Mike Clink   ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Dave...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/09 [DIMMU BORGIR]

22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 03:00 Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Abrahadabra” – DIMMU BORGIR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  2010 ΕΤΑΙΡΙΑ:  Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  DIMMU BORGIR ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Shagrath – Φωνητικά Silenoz - Κιθάρα Galder...

[περισσότερα]