A Day To Remember... 14/09 [Jeff Loomis, André Matos]

14 Σεπτεμβρίου, 2017 - 09:30

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Jeff Loomis
INSTRUMENT
: Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14 Σεπτεμβρίου 1971 [46]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Wisconsin, H.Π.Α.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: NEVERMORE, SANCTUARY, ARCH ENEMY
HIGHLIGHTS: Το μοναδικό του στυλ, καθώς είναι από τους απειροελάχιστους σύγχρονους κιθαρίστες που συνδυάζουν το τεχνικό παίξιμο με τη μελωδία. Χώρια αυτού, το να σε θέλει ο Mustaine στους MEGADETH ενώ είσαι σχολιαρόπαιδο ακόμα, δεν είναι και λίγο…

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:

- «Το να μου αποδίδεται ο χαρακτηρισμός guitar hero με κάνει και νιώθω υπέροχα γιατί έχω προσπαθήσει σκληρά και πάρα πολλές ώρες. Πλέον δεν παίζω όσο συνήθιζα, επικεντρώνομαι κυρίως στο να γράψω τραγούδια, παρά στην ανάπτυξη τεχνικής, η οποία μπορεί να πάει πολύ μακριά και αυτό είναι το πρόβλημα με τους νέους που παίζουν κιθάρα, δεν μπορούν να γράψουν τόσο καλά.»

- «Μπήκα στο δωμάτιο που έκαναν πρόβες όπου ο Mustaine εξακολουθούσε να κάνει βαριά χρήση ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών. Έμοιαζε με τρελό όταν τον είδα. Είχα μάθει τέσσερα κομμάτια, τα "Wake Up Dead", "The Conjuring", "In My Darkest Hour" και ένα ακόμα που δε θυμάμαι. Όταν μπήκα μέσα για να παίξω, δεν τραγουδούσε σε κανένα από αυτά οπότε ένιωθα ψιλοχαμένος αφού απλά με κοίταζε, κάτι που μου φάνηκε τρελό. Μετά την ακρόαση ήρθε και μου είπε πως είμαι πολύ μικρός σε ηλικία για να παίξω μαζί τους αλλά μια μέρα θα γίνω ένας εξαιρετικός κιθαρίστας».

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Επτά φορές από το 1997 μέχρι και το 2010 βρέθηκαν ο Loomis και η παρέα του στη χώρα μας για συναυλίες, το 2015 τον είδαμε και με τους ARCH ENEMY, κάτι που θα ξανασυμβεί σε λίγες μέρες. 

Η πρώτη απόπειρα του Jeff Loomis να πιάσει την κιθάρα στα εννιά του χρόνια, αποδείχθηκε ανεπιτυχής, αφού δεν του άρεσε. Η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, όταν πλησίαζε πλέον τα 15, όταν και είδε πως του ήταν εύκολο να βγάζει στην κιθάρα όσα άκουγε σε δίσκους. Μάλιστα γρήγορα έγινε και φαν κιθαριστικών δίσκων, ονομάτων όπως ο Jason Becker, ο Marty Friedman και ο Yngwie Malmsteen. Πρώτη του μπάντα, ήταν οι FEAR TECH, στην οποία συμμετείχε με κάτι φίλους του και επί της ουσίας έπαιζαν διασκευές. Η παρέα, που είχε πάρει ζεστά το θέμα, έλαβε μέρος και σ’ ένα διαγωνισμό παίζοντας τραγούδια του Malmsteen και των ALCATRAZ, κατακτώντας την πρώτη θέση και κερδίζοντας λεφτά και ηχογράφηση original υλικού σε στούντιο. Έτσι έφτιαξαν το πρώτο τους ντέμο. Σύντομα έζησε μια φοβερή εμπειρία για έναν νεαρό της ηλικίας του. Ήταν 16 ετών τότε και ένας φίλος του που ζούσε στο L.A. του είπε ότι οι MEGADETH έκαναν audition για δεύτερο κιθαρίστα, οπότε πήρε το αεροπλάνο και πήγε κι έπαιξε τέσσερα τραγούδια, εμπειρία εκπληκτική όπως την έχει χαρακτηρίσει. Μπορεί η ηλικία του να μην του επέτρεψε να συνεργαστεί με το συγκρότημα, δεν είναι λίγο όμως ολόκληρος Mustaine να σου λέει πως έχεις τα προσόντα για να εξελιχθείς σ’ έναν σπουδαίο κιθαρίστα… Και που να’ ξερε τότε ο Loomis ότι 18 χρόνια αργότερα, θα βρισκόταν να μοιράζεται μαζί του την ίδια σκηνή ως κιθαρίστας των NEVERMORE, ενώ το 2008 θα του έριχνε και άκυρο σε πρόταση για να ενσωματωθεί στους MEGADETH… Για να φτάσουμε όμως εκεί, προηγήθηκε μια σύντομη θητεία του κιθαρίστα στους SANCTUARY και τελικά το 1994 η ίδρυση των NEVERMORE. Μέσω αυτών κέρδισε την αναγνώριση και έφτασε να κατατάσσεται στους κορυφαίους κιθαρίστες της εποχής του, όντας ο κύριος συνθέτης της μπάντας αλλά και ο βασικός υπεύθυνος για τον τον χαρακτηριστικό, μοναδικό τους ήχο με τον οποίο ξεχώρισαν. Το 2011 αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκρότημα που τον ανέδειξε, λόγω και προσωπικών και μουσικών διαφορών με τους υπόλοιπους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι NEVERMORE να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται. Ο Loomis, πέραν των επτά άλμπουμ του με τους NEVERMORE, έχει στο ενεργητικό του και δύο σόλο δουλειές που έχουν λάβει θετικές κριτικές. Από το 2014 εντάχθηκε στο δυναμικό των ARCH ENEMY, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στο χώρο του metal. Με το Σουηδικό σχήμα ηχογράφησε το πολύ πρόσφατο "Will to power". 

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Σε ένα σχήμα που έβριθε καταχρήσεων, όπως οι NEVERMORE, ο Loomis ποτέ δεν έδωσε ανάλογα δικαιώματα, προτιμώντας γενικώς να μένει επικεντρωμένος στη μουσική του.

 

Did you know that:

- Δεν πήγε ποτέ σε κάποιο κολλέγιο για να σπουδάσει μουσική και τα μαθήματα που έκανε ήταν ελάχιστα, κάτι που για τον ίδιο δεν έχει καμία σημασία.

- Ο κιθαρίστας μεταξύ άλλων διατηρεί και μια μηνιαία στήλη στο περιοδικό Guitar World στην οποία εξηγεί πως παίζονται τα riff και τα σόλο των κομματιών των NEVERMORE.

- Σε περιόδους που οι NEVERMORE ξέμεναν από μέλη της σύνθεσής τους, λόγω διαφόρων προβλημάτων, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Loomis έπαιζε σε περιοδείες τους ως μοναδικός τους κιθαρίστας, κάτι που κατάφερνε να φέρει εις πέρας άκρως επιτυχημένα, χωρίς να αφήνει κανένα κενό ηχητικά.

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: André Matos
INSTRUMENT:
Φωνητικά
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14 Σεπτεμβρίου 1971 [46]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: São Paulo, Βραζιλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: ANGRA, SHAAMAN, VIPER
HIGHLIGHTS: Η απόδοσή του στο “Holy Land” που τον έβαλε στο πάνθεον των καλύτερων τραγουδιστών του heavy metal .
 

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:

- "Αν έπρεπε να κρατήσω ένα μόνο άλμπουμ απ’ αυτά που έχω ηχογραφήσει, θα κράταγα το “Theater of fate” των VIPER. Είναι ένας πολύ σημαντικός δίσκος για μένα, αφού μου θυμίζει τα εφηβικά μου χρόνια, την αθωότητα και τα όνειρα που έκανα. Με το “Theater of fate” δήλωνα «παρών» και ήταν η αρχή της καριέρας μου ως μουσικός".

- «Μέχρι το 1995 είχα πολύ δουλειά με τους ANGRA και δεν είχα χρόνο για ν’ ασχοληθώ με κάτι άλλο πέρα απ’ το metal. Όταν συνέχισα τις σπουδές μου, ανοίχτηκε ένα ολόκληρο σύμπαν για μένα… Ο κόσμος της κλασικής μουσικής σε όλο της το μεγαλείο. Το ζύγισα κι αποφάσισα να παραμείνω στο metal γιατί θεωρώ ότι έτσι μπορώ να εκφραστώ καλύτερα, ενώ υπάρχει και πάντα η πολυτέλεια να γίνω μαέστρος σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιος ξέρει; Επίσης, ένας βασικός παράγοντας που επηρέασε την απόφασή μου ήταν το γεγονός ότι το rock ακροατήριο είναι πιο θερμό και σου δείχνει πολύ έντονα την αγάπη του… Είναι μία αμφίδρομη σχέση, σε αντίθεση με το κοινό της κλασικής μουσική που είναι πιο στατικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θ’ αφήσω ποτέ την κλασική μουσική, όπως δε θ’ αφήσω και το metal”.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Είχε έρθει δύο φορές με τους ANGRA το 1997 και 1999. Η πρώτη, στα πλαίσια της περιοδείας για το “Holy Land”, έχει δηλώσει πως είναι ίσως η καλύτερη του από πλευράς απόδοσης, ενώ στην δεύτερη για το “Fireworks” ήταν τόσο απόμακρος από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που φαινόταν από μίλια μακριά ότι δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα. Κατά τα άλλα, με το προσωπικό του σχήμα βρέθηκε το Φεβρουάριο του 2008 στο Revenge of Rock, όπου έπαιξαν ακουστικό show ως προσκεκλημένοι του ROCK HARD. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι λατρεύει τη χώρα μας και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και πως θα ήθελε να παίξουν εδώ ένα κανονικό, ηλεκτρικό show. «Η Ελλάδα είναι από τις πιο δυνατές αγορές για μένα αλλά και για το metal γενικότερα», έχει τονίσει σε παλιότερη συνέντευξή του.

Η μουσική μπήκε ως προτεραιότητα στη ζωή του André Matos απ’ τη στιγμή που οι γονείς του, του έκαναν δώρο ένα πιάνο, σε ηλικία δέκα ετών. Ξεκίνησε να κάνει ανάλογες σπουδές και αποφάσισε πως μ’ αυτό τον ενδιέφερε ν’ ασχοληθεί στη ζωή του. Μονάχα τρία χρόνια πέρασαν, για ν’ αρχίσει να τζαμάρει με τους φίλους του, ιδρύοντας τους VIPER και τον Απρίλη του 1985, έδιναν την πρώτη τους συναυλία, φτιάχνοντας και το πρώτο τους ντέμο. Κοινός παρονομαστής όλων των μελών τους, ήταν η αγάπη για τη metal αλλά και την κλασσική μουσική, στοιχεία που με τόση επιτυχία κατάφεραν ν’αναμείξουν, κάνοντας άπαντες στη Βραζιλία να μιλούν για ένα νέο μουσικό φαινόμενο. Το παράδοξο ήταν πως όταν ξεκίνησε στους VIPER, ενώ ζήτησε ν’ αναλάβει το ρόλο του πληκτρά, οι υπόλοιποι τον ήθελαν πίσω απ’ το μικρόφωνο, παρ’ ότι τους έλεγε πως δε γνώριζε να τραγουδά. Ήταν όμως αυτός που έκανε τα λιγότερα λάθη στ’ αγγλικά και κάπως έτσι ξεκίνησε καριέρα τραγουδιστή. Όταν πέντε χρόνια μετά, άφησε εν μέσω διαφωνιών τους VIPER, βρήκε την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές και πήρε ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας και τη σύνθεση μουσικής.Μια και το metal όμως υπήχε πάντα στο αίμα του, προχώρησε σύντομα στη δημιουργία των ANGRA, που κέρδισαν τις εντυπώσεις με εξαιρετικές δουλειές όπως τα “Holy Land” και ‘Fireworks”. Η συνέχεια του στους SHAAMAN, παρά το γεγονός ότι έχει δύο ικανοποιητικές δουλειές να επιδείξει, δεν μπόρεσε ποτέ ν’ αγγίξει τα επίπεδα της πορείας του στους ANGRA . Μετά τη διάλυση των SHAAMAN,το 2006, αποφάσισε να ξεκινήσει την προσωπική του καριέρα, συνεργαζόμενος με τους ίδιους σχεδόν μουσικούς που είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν και ξεκαθαρίζοντας στο management, στους ίδιους και στα Μ.Μ.Ε πως επρόκειτο για μια full – time μπάντα, και όχι project. Μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά άλμπουμ, και έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι AVANTASIA, ο Timo Tolkki κ.α. Από το 2012 μέχρι και το 2016, βρέθηκε ξανά με τους VIPER για κάποιες συναυλίες και ένα live άλμπουμ. αλλά η συνεργασία τους φαίνεται να έχει λήξει. Έτσι ο τραγουδιστής, συνεχίζει χωρίς κάποιο κανονικό σχήμα, συμμετέχοντας επί της ουσίας μόνο σε project και guest συμμετοχές , κάτι που είναι κρίμα για το μέγεθος της φωνής του. 

 

Did you know that:

- Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν το “Fair Warning” των VAN HALEN, και η πρώτη συναυλία που παρακολούθησε το Rock in Rio του 1985, με IRON MAIDEN, QUEEN, WHITESNAKE κλπ.

- Λέγεται ότι σε κάποιο βίντεο κλιπ που έχει γυρίσει με τους SHAAMAN, τον είχαν βάλει να στέκεται πάνω σε κασόνι, τραβώντας τον πλάνα από τη μέση και πάνω, για να μη φαίνεται η μεγάλη διαφορά ύψους του από κάποιες καλλονές που πρωταγωνιστούσαν σε αυτό.

- Συνηθίζει πάντως να κυκλοφορεί με πολύ ωραίες γυναίκες, κάτι που δείχνει πως μια ωραία φωνή έχει κι άλλα οφέλη πέραν των προφανών.

- Ήταν ο ένας από τους τρεις τελικούς υποψηφίους αντικαταστάτες του Bruce Dickinson στους IRON MAIDEN.

 

 

Χαρά Νέτη 

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 16/10 [VIRGIN STEELE]

16 Οκτωβρίου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΜΠΑΝΤΑ: VIRGIN STEELE ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The house of Atreus - Act II” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [SYMPHONY X]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “V: The new mythology suite” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Romeo – Κιθάρα Russell...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [THIN LIZZY]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:15 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinatown”- THIN LIZZY ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Thin Lizzy, Kit Woolven ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Phil Lynott Κιθάρες – Scott Gorham...

[περισσότερα]

ROTTING CHRIST interview (Sakis Tolis)

10 Οκτωβρίου, 2020 - 03:00 Λευτέρης Τσουρέας

“Life during Covid” O ηγέτης των ROTTING CHRIST, Σάκης Τόλης, μας μίλησε τηλεφωνικώς για ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της μπάντας και για τα πλάνα του εν μέσω πανδημίας. Κάθε συζήτηση μαζί του...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 9/10 [SLAYER]

9 Οκτωβρίου, 2020 - 10:45 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: SLAYER ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Seasons in the abyss” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Def American ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Rick Rubin, Andy Wallace, SLAYER ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tom Araya – φωνητικά,...

[περισσότερα]