A Day To Remember... 21/09 [SERJ TANKIAN]

21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:15

MΠΑΝΤΑ: SERJ TANKIAN

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Imperfect harmonies”

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Reprise

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Serj Tankian

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Serj Tankian – τα πάντα όλα, μαζί με διάφορους πρόσθετους μουσικούς

 

O Serj Tankian, είναι ένας από τους καλλιτέχνες που σέβομαι απεριόριστα, τόσο για τη συνθετική του ικανότητα, όσο και για την στιχουργική, αλλά και για τον επαγγελματισμό του, είτε αυτός έχει να κάνει με τους SYSTEM OF A DOWN, είτε με τις σόλο δουλειές του. Άλλωστε, τον είχαμε απολαύσει και solo στη Μαλακάσα και αυτό που ζήσαμε όσοι ήμασταν εκεί, ήταν ένα μαγικό μουσικό βράδυ.

Η κατάληξη των SYSTEM OF A DOWN και τα όσα γραφικά μερικές φορές συμβαίνουν μεταξύ των μελών τους και μάλιστα σε δημόσια θέα, δεν μπορεί να μειώσει την ιστορία, τόσο του σχήματος, όσο και των μουσικών του και δίσκοι όπως τo “Imperfect harmonies”, είναι από αυτούς που εδραίωσαν τον Tankian, σαν μία πολύπλευρη μουσική περσόνα, από τις πλέον σημαντικές των 00s και 10s.

Δεύτερο σόλο άλμπουμ λοιπόν του Αρμένιου τραγουδιστή/τραγουδοποιού. Ένα άλμπουμ τελείως διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο έχει κυκλοφορήσει, όμως, προσωπικά, το πιο όμορφο. Πάντα μιλάμε για τη σόλο δισκογραφία του. Το «κακό» για το “Imperfect harmonies”, ξεκίνησε ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του, το 2009, όταν η συνεργασία του Tankian με την Auckland Philharmonia Orchestra για τη συμφωνική έκδοση του “Elect the dead” (του ντεμπούτου άλμπουμ του, που οδήγησε στο live άλμπουμ “Elect the dead symphony”), του έβαλε αυτό το «μικρόβιο», της χρήσης της ορχήστρας. Και το αποτέλεσμα ήταν το “Imperfect harmonies”. Ένας δίσκος με ορχηστρική βάση, ένα τύπου orchestral rock άλμπουμ. Και λέω τύπου, γιατί δεν είναι αυτό καθαυτό ακριβώς. Ο Tankian έχει πολλά ακούσματα και επιρροές ταυτόχρονα. Και αυτά περνάνε εδώ, από jazz, σε λίγο funk, στα κλασικά ethnic στοιχεία του, αλλά και electronica. Σε έναν συνδυασμό που του βγήκε φουλ.

Το “Disowned”, που ανοίγει το δίσκο, δείχνει με το «καλημέρα σας» τις προθέσεις του Serj. Και τις δείχνει με ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του άλμπουμ. Για τα επόμενα 45 σχεδόν λεπτά της διάρκειάς του, το άλμπουμ θα αποτελέσει έναν τύπου καμβά για τις τότε μουσικές ανησυχίες του Tankian, ο οποίος, ελέω και του αδιαπραγμάτευτου ταλέντου του, καταφέρνει και κάνει αυτόν τον ως ένα βαθμό «ξένο» ηχητικά δίσκο για τα ως τότε δεδομένα του, να ακούγεται φυσιολογικά δικός του. Και ας είναι διαφορετικός. Είναι ένας δίσκος που από κομμάτι σε κομμάτι, περνάς από τα πλήρως ατμοσφαιρικά και στηριγμένα στην ορχήστρα και τη φωνή του, στα πιο ηλεκτρονικά και «ζωντανά», με μία ισορροπημένη ποικιλία και το rock στοιχείο να συνοδεύει, ενώ το πιο μεταλλικό να απουσιάζει πλήρως. Όμως η αλλαγή, το πείραμα, πέτυχε εδώ και κομμάτια όπως τα “Disowned Inc”, “Borders are”, “Deserving?”, “Peace be revenged” και “Left of center”, αναδεικνύουν περίτρανα όλα τα παραπάνω. Aξίζει να βρείτε λίγο χρόνο και να ακούσετε τις ορχηστρικές εκδόσεις των κομματιών, τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε και online φυσικά.

Η αλήθεια είναι όμως, πως το άλμπουμ «δίχασε» τότε και τους οπαδούς του, αλλά και τον Τύπο, ενώ μπορεί να πήγε καλά σε πωλήσεις και να μπήκε στα σημαντικότερα charts, όμως σε κατώτερο βαθμό από ότι το “Elect the dead”. Και είναι λογικό, καθώς μιλάμε για μεγάλη διαφοροποίηση στην ηχητική προσέγγιση και προσωπικά γούστα. Πάντως και live, o Tankian δεν «τιμάει» και πολύ ο ίδιος αυτόν το δίσκο του, ίσως λόγω και της χαμηλότερης απήχησης που είχε στον κόσμο. Όπως και να έχει όμως, προσωπικά, το “Imperfect harmonies” είναι από τα ομορφότερα άλμπουμ αυτού του τόσο ιδιαίτερου και χαρισματικού μουσικού και από αυτά στα οποία ανατρέχω αρκετές φορές μέσα στα χρόνια.

 

Did you know that:

 

  • O Tankian ασχολείται πολύ με την προστασία του περιβάλλοντος. Και ένας από τους τρόπους για να το δείχνει, είναι ότι χρησιμοποιεί tree-free paper (δηλαδή χαρτί που δεν φτιάχνεται από δέντρα) στις κυκλοφορίες του. Το ξεκίνησε με τους S.O.A.D. στα “Hypnotize” και “Mesmerize”, το συνέχισε με το “Elect the dead” και το έκανε (και ακόμα το κάνει βασικά) και με το “Imperfect harmonies”. Στο τελευταίο, η αναζήτηση για τέτοιο χαρτί ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε την κυκλοφορία του, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου του 2010.
  • Το 2011, ο Tankian κυκλοφόρησε ένα EP, με τίτλο “Imperfect remixes”, το οποίο είχε κομμάτια του “Imperfect harmonies” σε νέα remixes. Αξίζει να ακούσετε τουλάχιστον το “Goodbye – Gate 21” (όχι, δεν μιλάει για την ΑΕΚ προφανώς!), το οποίο έχει επιμεληθεί ο Tom Morello.
  • Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, “Wings of summer”, είναι ντουέτο με την Shana Halligan, του trip-hop group BITTER SWEET. H Shana, είναι κόρη του Dick Halligan, ιδρυτικού μέλους των rockers BLOOD, SWEAT & TEARS, ενώ είχε πάρει και μέρος στο The Voice του 2018 της Αμερικής, αλλά χωρίς να καταφέρει τίποτα.

 

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 24/10 [LINKIN PARK]

24 Οκτωβρίου, 2020 - 18:30 Γιώργος Καραγιάννης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hybrid Theory”– LINKIN PARK ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 24 Οκτωβρίου 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Warner Bros ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Don Gilmore ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Chester Bennington – Lead φωνητικά Mike...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [KING'S X]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 17:15 Γιάννης Παπαευθυμίου

ONOMA AΛΜΠΟΥΜ: “Faith hope love” – KING’S X  ETΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΙΑ: Megaforce records / Atlantic  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sam Taylor & KING΄S X  ΣΥΝΘΕΣΗ:  Doug Pinnick- μπάσο...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [SKYCLAD]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:30 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΜΠΑΝΤΑ: SKYCLAD ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Folkemon” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Skyclad ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Martin Walkyier – φωνητικά Steve Ramsey – lead κιθάρα, δεύτερα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [CRADLE OF FILTH]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Darkly, darkly, venus aversa” - CRADLE OF FILTH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Peaceville  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Atkins, Doug Cook, Dani Filth ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [FORBIDDEN]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Omega wave” - FORBIDDEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Craig Locicero, Tim Narducci ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Russ Andersson - φωνητικά Craig Locicero- κιθάρα...

[περισσότερα]