A Day To Remember... 25/07 [ALICE COOPER]

25 Ιουλίου, 2019 - 18:00

ΟΝΟΜΑ ALBUM: ''Trash'' – Alice Cooper

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989

ΕΤΑΙΡΙΑ: Epic

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Desmond Child

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά – Alice Cooper

Κιθάρες – John McCurry

Μπάσο – Hugh McDonald

Τύμπανα – Bobby Chouinard

Πλήκτρα – Alan St. John

 

Ο θείος Alice (Cooper) κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και πιστεύω σε πολλών εκεί έξω, ανήκει στην κατηγορία των μουσικών που έχει επηρεάσει αμέτρητους ακροατές, μουσικούς και ολόκληρα ιδιώματα, τόσο του rock όσο και του metal. Είναι ένας από αυτούς τους λίγους της γενιάς του, μαζί με κάποιους ελαφρώς παλαιότερούς του, που συνδύασαν το ηχητικό αποτέλεσμα με το οπτικό κι έβαλαν για τα καλά την θεατρικότητα και την ηθοποιία στις ζωντανές εμφανίσεις τους, δείχνοντας το δρόμο σε πάρα πολύ κόσμο. Όλα αυτά συμβαίνουν στα πάνω από σαράντα πέντε χρόνια ενεργής και συνεχούς παρουσίας του στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα, μιας κι η καλλιτεχνική πορεία του Cooper υφίσταται από τα μέσα του '60 σχεδόν. Πολλές φορές νομίζω ότι μάλλον του αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση για όσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια απ' όση τελικά έχει κερδίσει. Μια τέτοια τεράστια διαδρομή και καριέρα φυσικά είχε τα πάνω και τα κάτω της, όμως εκεί που τον έχανες νομίζοντας ότι τελείωσε, ο Alice κατάφερνε να ξαναβγεί στον αφρό και δηλώσει βροντερό παρόν.

 

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα comeback στην μουσική ιστορία να του ανήκει κι αυτό είναι το υπέροχο κι αριστουργηματικό ''Trash'', που έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα, κυκλοφορώντας μιαν ωραίαν πρωίαν, που λένε, πριν από τριάντα χρόνια. Πριν όμως ο δρόμος μας φέρει πίσω στο μακρινό 1989 και στη στιγμή που ο Alice Cooper ταράξει με πάταγο τα νερά, είχε καταφέρει να κάνει τα μικρά αλλά σταθερά βηματάκια του. Έχοντας λοιπόν αφήσει πίσω του την χειρότερη περίοδο της ζωής του, που κορυφώθηκε με μια τριετή παύση για να καθαρίσει από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, κυκλοφορεί δυο πολύ καλές δουλειές το 1986 το ''Constrictor'' και το 1987 το ''Raise your fist and yell'' ακολουθούμενα και τα δυο από δυο εξαιρετικές περιοδείες που πιστοποίησαν για τα καλά πως είναι και πάλι ενεργός. Αυτές ήταν αντιστοίχως οι ''The nightmare returns tour'' και ''Live in the flesh tour''. Το πιο μεγάλο όμως βήμα πριν οδηγηθεί στο μεγάλο comeback έγινε όταν σε αυτό το διάστημα, πλήρως αποφασισμένος για το τι ήθελε να κάνει και πώς, μίλησε και σχεδίασε τα πάντα με έναν από αυτούς του αφανείς ήρωες που κάθονται πίσω από την κονσόλα πολλών και τεράστιων επιτυχιών, τον πασίγνωστο παραγωγό και συνθέτη πολύ μεγάλων επιτυχιών Desmond Child. Η συνθετική ομάδα πίσω από το ''Trash'', πέραν των Cooper και Child, φέρει και την σφραγίδων τεράστιων μουσικών και συνθετικών ονομάτων όπως o John McCurry, η Dianne Warren, o Bruce Roberts, ο John Bon Jovi, o Richie Sambora, η Joan Jett, ο πρώην κιθαρίστας του Kane Roberts. 

 

Τι θα προκύψει από αυτό, μάλλον το γνωρίζουν όλοι όσοι είχαν μια σχέση μεγάλη ή μικρή με την μουσική γενικότερα και απλά τα παραθέτω: ''Poison'', ''Spark in the dark'', ''House of fire'', ''Why trust you'', ''Only my heart talkin''', ''Bed of nails'', ''This maniac's in love with you'', ''Trash'', ''Hell is living without you'', ''I'm your gun''. Κοινώς, δέκα φανταστικές συνθέσεις, που σχεδόν όλες βρίσκονται σε top επίπεδο, τέσσερα βίντεο κλιπ, με προεξέχοντα τα ''Poison'' και ''Bed of nails'' και σε δεύτερο πλάνο τα ''House of  fire'' κι ''Only my heart talkin''', τα οποία κι έπαιζαν συνεχώς στο κραταιό τότε MTV, που όσοι πρόλαβαν θυμούνται σίγουρα, αλλά και γενικώς σε οποιαδήποτε μουσική εκπομπή στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, και φυσικά και στην Ελλάδα. Για ραδιοφωνικά airplay μάλλον καλύτερα να μη μιλήσουμε, αφού ακόμη και σήμερα κάποια κομμάτια του δίσκου τα ακούς συχνά πυκνά σε αρκετούς σταθμούς. Για πολλούς, δε, από αυτούς που ανήκουν στη γενιά μου και στις προηγούμενες ο συγκεκριμένος δίσκος έχει δώσει μουσικά βήματα, έχει σιγοντάρει ερωτικά σκιρτήματα, έχει βοηθήσει σε ερωτικές απογοητεύσεις, έχει συντροφέψει σε ταξίδια, βόλτες, περιπάτους και γενικά έχει αγαπηθεί όσο λίγοι. Ο Alice Cooper, λοιπόν, σε αυτό τον δίσκο πιστοποιεί πως ο ''Prince of darkness'' έχει επιστρέψει για τα καλά. Με την απόδοση του πλέον να βρίσκεται σε φανταστικά επίπεδα, όχι τόσο για την φωνή του, που ναι μεν είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές που μπορεί να ακούσει κανείς στην ζωή του, αλλά σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί φωνάρα (το γρέτζο του όμως, εδώ που τα λέμε είναι εκπληκτικό και μνημειώδες) αλλά κυρίως γιατί η φωνή του έχει την ικανότητα να δημιουργεί συνεχώς εικόνες, δραματουργική και θεατρική μέχρι εκεί που δεν πάει, σκληρή και ρομαντική ταυτόχρονα. 

Οι εντιμότατοι φίλοι του, δε, βοηθάνε στην σύνθεση και του χαρίζουν την ενεργή συμμετοχή τους στην ηχογράφηση. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους Joe Perry, Steven Tyler, Tom Hamilton και Joey Kramer των AEROSMITH, όπου ο μεν πρώτος χαρίζει τις κιθαριστικές του αρετές στο ''House of fire'', ο δεύτερος βοηθά στα δεύτερα φωνητικά του ''Only my heart talkin''', και οι άλλοι δυο παίζουν μπάσο και τύμπανα στο ομώνυμο ''Trash'' μαζί με τον John Bon Jovi στα δεύτερα φωνητικά. Ο έτερος του σχήματος των BON JOVI, Richie Sambora θα δώσει την κιθάρα του ''Hell is living without you'', o κύριος Kip Winger την φωνή του στο ''I'm your gun'', ο τέως κιθαρίστας του Kane Roberts στο ''Bed of nails'', στο οποίο μετέχει και στην σύνθεση του. Όμως και στο βασικό σχήμα της ηχογράφησης του δίσκου μετέχουν δυο πολύ δυνατά ονόματα της εποχής με συμμετοχή σε πολύ μεγάλα ονόματα τόσο της rock όσο και εκτός αυτής οι John McCurry στην κιθάρα και Hugh McDonald στο μπάσο. Φυσικά και οι υπόλοιποι βασικοί και μη δεν είναι αμελητέοι αλλά αν συνεχίσουμε δεν θα τελειώσουμε εύκολα. 

 

Τέλος να πούμε ότι η εκπληκτική περιοδεία ''Trash tour'' που ακολούθησε, πιστοποίησε όλα τα παραπάνω περνώντας και από την χώρα μας το 1990, με το υπέροχο show στο γήπεδο της Λεωφόρου να καταγράφεται σε αρχειακό υλικό που μπορεί κανείς να βρει σε DVD ή σε βιντεάκια στο youtube, ενώ αποσπάσματα της μεταδόθηκαν και από το MEGA Channel. Για κάποιους αυτή ήταν από τις μεγαλύτερες συναυλιακές εμπειρίες της μέχρι τότε ζωής του, μιας και τέτοιου βεληνεκούς ονόματα πολύ δύσκολα περνούσαν εκείνα τα χρόνια από την χώρα, ενώ για κάποιους άλλους η πρώτη συναυλιακή εμπειρία της ζωής τους, είτε ως συνοδευόμενοι είτε ως ασυνόδευτοι. Η συνέχεια του ''Trash'' θα κινηθεί σε εξίσου υψηλά επίπεδα δυο χρόνια αργότερα, μέσα από το εξαιρετικό ''Hey stoopid'' αλλά αυτό ας το αφήσουμε γι αργότερα. Προς το παρόν, μιας κι έχουμε καλοκαιράκι και τα καλά, ποιοτικά χαλαρά ακούσματα ηχούν όμορφα ακόμα και στα πιο βαρέα μέτσολ αυτιά, δώστε την ευκαιρία στο ''Trash'' και τις τραγουδάρες του να σας συντροφέψουν στις διακοπές σας, τις βραδινές παραλιακές σας βόλτες, στην βεράντα σας και όπου αλλού θέλετε εσείς, με την μπύρα ή το ποτάκι σας ή με όποια άλλη συνοδεία εσείς επιλέξετε. 

 

Did you know that:

- Το Trash είναι το ενδέκατο studio album που κυκλοφόρησε ο Alice Cooper το 1989. Το album περιλαμβάνει το single ''Poison'', η πρώτη επιτυχία του Cooper στο top ten δώδεκα χρόνια μετά το single του ''You and me'' (1977). Το ''Poison'' σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη μoυσική καριέρα του Cooper, καταλαμβάνοντας θέση στο Top 20 διαφόρων charts, όπως τη δεύτερη θέση σε Ην. Βασίλειο και Ν. Ζηλανδία, την έβδομη στις Η.Π.Α. και τη δέκατη στον Καναδά.

- Το Trash έφτασε τη δεύτερη θέση στα charts του Ην. Βασιλείου και τη, εικοστή στο Billboard των Η.Π.Α., πουλώντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο πωλήθηκε στις Η.Π.Α. και 250.000 στη Γερμανία.

- Μετά την επιστροφή του στη μουσική βιομηχανία με την επιτυχημένη περιοδεία ''The Nightmare Returns'', όπως προείπαμε o Alice Cooper είχε ζητήσει τη βοήθεια του Desmond Child για να δημιουργήσει έναν δίσκο που θα σηματοδοτούσε και την επάνοδό του. Το ''Trash'' πέτυχε απόλυτα τον σκοπό όντας ένα από τα σημαντικότερα album του Cooper με εξαιρετικά επιτυχημένα charts singles όπως τα ''Bed of nails'', ''House of fire'' κι ''Only my heart talkin''', τα οποία συνοδεύουν επάξια τη ναυαρχίδα κι all-time-classic πλέον ''Poison''. Η εξίσου επιτυχημένη παγκόσμια περιοδεία για το album διήρκεσε έναν χρόνο, βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε με τον τίτλο ''Alice Cooper Trashes The World''.

- Κάποια επιπλέον κομμάτια που γράφτηκαν κι ηχογραφήθηκαν για το album αλλά παραμένουν ακυκλοφόρητα είναι τα: "Low class reunion", "The ballad of Alice Cooper", "Bad angel", "Good girl gone bad" και "Aggrolat". Ο ίδιος ο Alice Cooper είχε πει αρχικά πως δεν θέλησε να τα κυκλοφορήσει επειδή την περίοδο εκείνη πίστευε ότι τα κομμάτια αυτά «δεν ήταν και τόσο καλά αρχικά». Αργότερα όμως σημείωσε ότι τα κομμάτια αυτά είχαν γραφτεί σε πιο Rock ’n’ Roll μονοπάτια και αυτός ήταν ο λόγος που τα απέκλεισε.

- Το "Trash" είναι το album εκτός περιόδου 1971-1975 με τη μεγαλύτερη παρουσία στα συναυλιακά set-lists του Alice Cooper. Αυτό όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κορυφαίο single ''Poison'', το οποίο και παίζεται σταθερά σε κάθε περιοδεία από την κυκλοφορία του album ως και σήμερα, έχει γίνει δε το έβδομο πιο πολυπαιγμένο κομμάτι στις μετά-''Welcome to My Nightmare'' περιοδείες και συναυλίες. Τα μόνα κομμάτια από το album που έχουν παιχθεί και μετά το πέρας της περιοδείας του ''Trash'' είναι τα ''House of Fire'', το οποίο ήταν σταθερό κομμάτι της περιοδείας ''Raise the Dead'' του 2012-2015, το ομώνυμο ''Trash'', που ήταν επίσης σταθερό κομμάτι των setlists της περιοδείας ''Descent into Dragontown'', ενώ το ''Bed of nails'' παίχτηκε μόλις τρεις φορές από το 1996 εώς το 2004. Τα ''Why trust you'' και ''Hell is living without you'' δεν έχουν παιχτεί ποτέ σε live.

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 27/11 [BEHEMOTH]

27 Νοεμβρίου, 2020 - 14:30 Θανάσης Μπόγρης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thelema.6” – BEHEMOTH ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Avantgarde Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Nergal ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Κιθάρα, φωνητικά – Nergal Κιθάρα – Havoc Τύμπανα – Inferno...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [PSYCHOTIC WALTZ]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 23:15 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “A social grace” – PSYCHOTIC WALTZ ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Sun Productions/Sub Sonic Records ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Psychotic Waltz, Mike Harris, Rich Thompson ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]