A Day To Remember... 25/10 [FIREWIND]

25 Οκτωβρίου, 2020 - 18:15
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Days of defiance” - FIREWIND
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 
ΕΤΑΙΡΙΑ: Century Media 
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Gus G. & Bob Katsionis 
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ 
Gus G. – κιθάρα  
Apollo Papathanasio – φωνητικά  
Bob Katsionis – πλήκτρα, κιθάρα 
Petros Christo – μπάσο  
Mark Cross – τύμπανα  
 
Η πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετηρίδας, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για τον Gus G. και τους FIREWIND. Ο έφηβος κιθαρίστας είχε ενηλικιωθεί, συνεργάστηκε με αμέτρητους μουσικούς, συμμετείχε σε πολλές κυκλοφορίες με συγκροτήματα, έδωσε ιδέες και τραγούδια του σε άλλους και έπαιξε σόλο ως καλεσμένος σε ακόμα περισσότερους.  
 
Εν τω μεταξύ οι FIREWIND είχαν γίνει σωστό συγκρότημα, με σχετικά σταθερή σύνθεση. Φτάνοντας η στροφή της δεκαετίας, ο Πέτρος Χριστοδουλίδης ετοιμαζόταν για το πέμπτο του άλμπουμ με την μπάντα, ο Bob Katsionis για το τέταρτο και ο Apollo Papathanasio για το τρίτο του, όπως και ο Mark Cross στα τύμπανα. Ο τελευταίος, συμμετείχε στην προετοιμασία όσο και στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ, όμως έμελλε να αποχωρήσει πριν κυκλοφορήσει. Υπήρχαν αρκετές διαφορές που δεν γεφυρώνονταν.  
 
Πάνω απ’ όλα όμως, η σημαντικότερη καμπή στην πορεία αυτή, ήταν η ανακοίνωση της πρόσληψης του Έλληνα κιθαρίστα, από τον Ozzy Osbourne  λίγους μήνες πριν. Ένα γεγονός που έκανε το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο και παράλληλα έστρεψε το ενδιαφέρον τόσο στον ίδιο όσο και στους FIREWIND. Φάνταζε φυσικό κι επόμενο να το εκμεταλλευτούν με τον έκτο τους δίσκο λοιπόν, τον οποίο κυκλοφόρησαν σαν σήμερα το 2010 από την Century Media.  
 
Το “Day of defiance” περιείχε όλα τα στοιχεία που είχαμε γνωρίσει μέσα από τα “Allegiance”και “The premonition”, που είχαν εξελιχθεί σε χαρακτηριστικά σημεία του ήχου των FIREWIND. Τεχνικό Euro-power metal με στιβαρές συνθέσεις που φανερώνουν την κλασική metal παιδεία της μπάντας, έμφαση στην μελωδία, τεχνικά σόλο και έξυπνα ρεφραίν.  
Αναφερόμενος στα τραγούδια του, κάπως ανορθόδοξα θα μιλήσω πρώτα για το “SKG”. Το κομμάτι που λειτουργεί σαν πλατφόρμα παρουσίασης της τεχνικής του Gus και του Bob, με τρελό παίξιμο και περάσματα επηρεασμένα ακόμα κι από μπουζούκι! 
 
Ο κύριος κορμός όμως, είναι γρήγορα, metal δυναμίτες, με ατελείωτη δίκαση στα τύμπανα και κιθάρες που φτύνουν φωτιές.  Τα “The ark of lies”, “World on fire”, “Chariot”, “Heading for the dawn” είναι απανωτά χτυπήματα στο σβέρκο, ενώ και παρακάτω το “Kill in the name of love”, το “When all is said and done” και το “The yearning”. Επικά, γρήγορα και με κάποια πιο μοντέρνα στοιχεία.  Το “Embrace the sun” συνεχίζει την παράδοση των μελωδικών ύμνων (α λα “Falling to pieces”) και παραμένει στα highlights του δίσκου. Υπάρχουν κι άλλα mid-tempo πιο hard rock τραγούδια, αλλά κανένα σαν κι αυτό.  
 
Πιστεύω πως αν το “Days of defiance” είχε προηγηθεί χρονικά του “The premonition”, θα το θεωρούσαν όλοι ως ένα εκ των κορυφαίων δίσκων τους. Επειδή όμως κυκλοφόρησε μετέπειτα, έχει αφήσει πολλούς να πιστεύουν πως είναι «μια από τα ίδια». Μια αντίληψη που υποβαθμίζει την θέση του άλμπουμ στην δισκογραφία τvν FIREWIND, άδικα κατ’ εμέ.  

 
Did you know that: 
• Το ρεφραίν του “Heading for the dawn” το είχε ο Apollo και το τραγουδούσε με μια κλασική κιθάρα όταν το πρωτάκουσε ο Gus στην προηγούμενη περιοδεία τους. Του άρεσε και πάνω σε αυτό έχτισαν το κομμάτι.  
• Στο άλμπουμ αναγράφεται ως drummer ο Michael Ehre (METALLIUM) αν και όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με τον Mark Cross που είχε πλέον αποχωρήσει όταν ήρθε η στιγμή της κυκλοφορίας του. Ο Ehre δεν έμεινε πολύ στην μπάντα και στην συνέχεια αποτέλεσε μέλος των GAMMA RAY, PRIMAL FEAR και THE UNITY. 
• Μόλις δύο μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του “Days of defiance” οι FIREWIND άνοιξαν την συναυλία των SCORPIONS στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε μια εμφάνιση που παρουσίασαν το “World on fire” για πρώτη φορά.  
• Η περιοδεία προώθησης του δίσκου καθυστέρησε πολύ να έρθει. Προηγήθηκαν κάποιες σποραδικές εμφανίσεις και κάποιες συμμετοχές σε φεστιβάλ πριν ξεκινήσει η περιοδεία τον Σεπτέμβριο του 2011, σχεδόν ένα χρόνο μετά.  
• Μετά από χρόνια, αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ που δεν ηχογραφήθηκε στα Fredman Studios. Για πρώτη φορά επίσης, έγραψαν τα φωνητικά πρώτα, πριν ολοκληρώσουν τα υπόλοιπα όργανα! 

 Γιώργος “Cold as ice” Κουκουλάκης 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]

FORTRESS UNDER SIEGE interview (Fotis Sotiropoulos)

20 Νοεμβρίου, 2020 - 00:30 Φίλιππος Φίλης

“Impenetrable fortress of metal”   Οι Έλληνες FORTRESS UNDER SIEGE (FUS) κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον τρίτο full length δίσκο τους με τον τίτλο “Atlantis”, ύστερα από αρκετές μεταγραφές και...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 19/11 [SODOM]

19 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In war and pieces” – SODOM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Steamhammer  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Waldemar Sorychta ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, μπάσο – Tom...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 19/11 [SUICIDAL ANGELS]

19 Νοεμβρίου, 2020 - 16:00 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Dead again” - SUICIDAL ANGELS  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NoiseArt Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Δημήτρης Λιαπάκης ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά, κιθάρες - Νίκος Μελισσουργός...

[περισσότερα]