A Day To Remember… 26/6 [WHITE LION]

0
83

 

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Pride” – WHITE LION
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΕΤΑΙΡΙΑ: Atlantic
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Wagener
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Mike Tramp
Μπάσο – James Lomenzo
Τύμπανα – Greg D’Angelo
Κιθάρα – Vito Bratta

Δίχως καμία απολύτως αμφιβολία εδώ έχουμε το πρώτο μέρος μίας εξαιρετικής τριλογίας δίσκων από τους WHITE LION. Από το 1987 ως το 1991, οι Αμερικανοί με τον Δανό τραγουδιστή κατάφεραν και κέρδισαν επάξια μία θέση δίπλα σε όλα τα μεγαθήρια του λεγόμενου hair metal της εποχής το οποίο βρισκόταν τότε στο απώγειό του. Για μένα προσωπικά το “Pride” είναι η καλύτερη δισκογραφική στιγμή των WHITE LION (με το “Big game” να ακολουθεί κατά πόδας). Ο λόγος είναι πολύ απλός: η χημεία των Mike Tramp & Vito Bratta είναι μοναδική και οι συνθέσεις είναι όλες προσεγμένες μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η παραγωγή του Michael Wagener είναι ιδανική για την εποχή και η τεχνική δεινότητα του Vito Bratta αναδεικνύει σε υπερθετικό βαθμό το album. 


Ένα ακόμη –όχι και τόσο σπάνιο, τελικά- χαρακτηριστικό του “Pride” είναι ότι χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να μπορέσει να σημειώσει επιτυχία και να φτάσει τη διπλή πλατίνα (μόνο στην Αμερική). Τα δύο πρώτα singles για τα “Wait” και “Tell me” δεν συγκίνησαν και τόσο πολύ την αμερικάνικη νεολαία αλλά ένα χρόνο μετά η Atlantic με μία κίνηση-ματ έδωσε στην αγορά τη μπαλάντα “When the children cry” (με τους απίστευτους στίχους του Tramp). Από τη στιγμή εκείνη και μετά, το “Pride” άρχισε να πουλάει χιλιάδες αντίτυπα κάθε μέρα και η συνεπακόλουθη περιοδεία (ως opening act των AC/DC) συνετέλεσε τα μέγιστα στη γιγάντωση του ονόματος της μπάντας. 
Οι WHITE LION θα αποτελούν πάντα μία απολύτως ενδεικτική περίπτωση του Αμερικάνικου hard rock των late 80s. Αυτό που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται σε καμία περίπτωση είναι η αδιαμφισβήτητη ποιότητα του συνθετικού δίδυμου Tramp/Bratta που τους έκανε να ξεχωρίζουν σε σχέση με πολλά από τα συγγενικά σχήματα της εποχής. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά των WHITE LION…

 

Did you know that:

– Η περιοδεία για την πρόωθηση του δίσκου κράτησε κοντά 2 χρόνια;
– Τέσσερα singles κυκλοφόρησαν συνολικά από το δίσκο;
– Υπάρχει και ένα εξαιρετικά δυσεύρετο αμερικάνικο promo single για το κομμάτι “Don’t give up” το οποίο δόθηκε το 1989 στους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο τέλος της καμπάνιας για το “Pride”; Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω κομμάτι είχε επιλεχθεί σαν b’ side του “Wait”.  

 

Σάκης Νίκας   

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here