A Day To Remember... 27/06 [John Entwistle, Abbath Doom Occulta]

27 Ιουνίου, 2017 - 08:45

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: John Alec Entwistle
INSTRUMENT:
Μπάσο
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 27 Ιουνίου 2002 [57]
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: Καρδιακή προσβολή από χρήση κοκαΐνης
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 9 Οκτωβρίου 1944
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ο μουσικός, είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε έναν γιο, τον Christopher, από την πρώτη του σύζυγο.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΙΞΕΙ: THE WHO
HIGHLIGHTS: Ήταν ένας πραγματικά σπουδαίος, επιδραστικότατος μπασίστας, η τρομερή εκτελεστική ικανότητα του οποίου αντικατοπτρίζεται σε πολλά κομμάτια των WHO και ο οποίος δεν ξεχώρισε μόνο για το γρήγορο, ιδιαίτερο παίξιμό του, αλλά και για το συνθετικό του ταλέντο.
 

ΕΙΧΕ ΠΕΙ:

- «Δεν έπαιξα ποτέ μου κιθάρα, γιατί υπήρχε μεγάλος κορεσμός και όλοι έψαχναν μπασίστα, οπότε κι εγώ προτίμησα το μπάσο.»

- «Σε κανέναν δε θα ευχόμουν την καριέρα μου…»

- «Δεν μπορώ ν’ αντέξω τη ραπ μουσική… όσοι δεν μπορούν να τραγουδήσουν ραπάρουν… μπορεί κάποιος να μιλήσει για επανάσταση αντί να τραγουδήσει γι’ αυτή… Ο Χίτλερ θα έπρεπε να είναι σε μια ραπ μπάντα!»

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ποτέ δεν μας επισκέφτηκαν οι THE WHO, συνεπώς δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε δια ζώσης…

 

Το γονίδιο του ταλέντου στη μουσική, υπήρχε στο DNA του μικρού John Entwistle, που αν και μεγάλωσε κυρίως με τον παππού και την γιαγιά του, είχε έναν πατέρα τρομπετίστα και μια μητέρα που έπαιζε πιάνο. Θέλοντας ν’ ακολουθήσει τα χνάρια τους έκανε μαθήματα πάνω και στα δύο αυτά όργανα και στην εφηβεία του είχε φτάσει να θεωρείται ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μουσικούς σε σχέση με τους συνομηλίκους του. Περίπου στα 14 του, έφτιαξε μόνος το ένα μπάσο για να παίζει και την ίδια εποχή, γνωρίστηκε με τον Pete Townshend, οπότε οι δυο τους ξεκίνησαν να παίζουν παρέα σε διάφορα γκρουπ. Παρέα βρέθηκαν και στους DETOURS, του Roger Daltrey, που σύντομα μετονομάστηκαν σε WHO και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι προς τη δόξα. Με τα κιθαριστικά καθήκοντα να τα επωμίζεται σχεδόν αποκλειστικά ο Townshend, ο Entwistle, άρχισε να παίζει πολύ δυνατά και με πολύπλοκο τρόπο, προκειμένου ν’ αντισταθμίσει την απουσία της rhythm κιθάρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η δουλειά του στο μπάσο σε όλη την πορεία των WΗΟ να θεωρείται από τις πλέον πολύπλοκες και ευκρινείς στη ροκ μουσική. Παρά το ξεχωριστό του παίξιμο, φρόντιζε να μην τραβάει ιδιαίτερα τα βλέμματα με τη σκηνική του παρουσία. Σε συνθετικό επίπεδο, μπορεί να μην ήταν τόσο παραγωγικός όπως ο Townshend, διακρινόταν όμως για μια παράξενη αίσθηση σκοτεινού χιούμορ που είχε και που είναι ορατή σε κομμάτια όπως τα “Boris the Spider”, “Whiskey Man” κ.α.
Το 1971, σηματοδοτήθηκε η έναρξη της σόλο καριέρας του, μιας καριέρας που όμως δεν μπόρεσε να φτάσει τα επίπεδα αναγνώρισης και επιτυχίας όπως αυτή στους WΗΟ, μια και οι επτά δουλειές που κυκλοφόρησε, κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα εμπορικά αλλά και από άποψη κριτικών ως επί το πλείστον. Συνολικότερα, η φθίνουσα πορεία για εκείνον, άρχισε να σημειώνεται κυρίως στη δεκαετία του ’80, με τους WHO να έχουν χάσει τον Keith Moon και να δίνουν την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους το 1982 και τον ίδιο ν’ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τον ξαναείδαμε σε μια ακόμη περιοδεία με τους WHO, η οποία έλαβε χώρα το 1989, και λίγο αργότερα ο μουσικός, σχημάτισε τους THE JOHN ENTWISTLE BAND, που κυκλοφόρησαν ένα live άλμπουμ με υλικό απ’ τις καλύτερες στιγμές των περιοδειών που έκαναν. Οι πιο αξιοσημείωτες στιγμές του επαγγελματικά στο διάστημα που ακολούθησε, ήταν η συνεργασία του με τον Ringo Starr, η ανάμειξη του από το 1999 στους ξανασχηματισμένους WΗΟ καθώς και η συμμετοχή του στο country – rock άλμπουμ, ενός σχήματος project, των PIONEERS. Και ενώ όλοι ήταν έτοιμοι να τον απολαύσουν και πάλι μετά από τόσα χρόνια επί σκηνής με το συγκρότημα που έγραψε ιστορία, στα πλαίσια της προγραμματισμένης περιοδείας τους στις Η.Π.Α., ο μπασίστας βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Las Vegas. Η γυναίκα με την οποία πέρασε το προηγούμενο βράδυ του, ήταν αυτή που τον βρήκε νεκρό στις 10 το πρωί της 27ης Ιουνίου του 2002. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του αποδίδεται σε καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε απ’ την χρήση κοκαΐνης.

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Η αιτία θανάτου του τα λέει όλα…
 

Did you know that:

- Όταν οι υπόλοιποι στους WHO έφερναν τον πανικό στη σκηνή καταστρέφοντας τον εξοπλισμό τους, εκείνος καθόταν ήσυχος και έμοιαζε σχεδόν ενοχλημένος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν και ο λόγος που του κόλλησαν το παρατσούκλι “The ox” (βόδι). Η επικρατέστερη άποψη όμως σχετικά μ’ αυτό, είναι το γεγονός φέρεται να είχε την ικανότητα να τρώει, να πίνει και να κάνει τις περισσότερες καταχρήσεις απ’ όλους.

- Στη μνήμη του, ιδρύθηκε το ίδρυμα John Entwistle Foundation, που στόχο του έχει την ανάπτυξη μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

- Την ημέρα της κηδείας του, οι συνεργάτες του στους WHO, έμαθαν ότι ο μουσικός είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως μασόνος.

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Olve Eikemo [Abbath Doom Occulta]
INSTRUMENT:
Φωνητικά, μπάσο
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 27 Ιουνίου 1973 [43]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Bergen, Νορβηγία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος με την αδερφή του Demonaz Doom Occulta, με την οποία έχουν έναν γιο.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: IMMORTAL, I, OLD FUNERAL
HIGHLIGHTS: Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να πει ότι highlights του, είναι όλες οι φωτογραφήσεις και τα video clip των IMMORTAL, αλλά το γεγονός και μόνο ότι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα black metal σχήματα, τα λέει όλα…

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- «Για μένα οι MANOWAR είναι το ίδιο σημαντικοί, αν όχι σημαντικότεροι από μπάντες σαν τους METALLICA».

- «Όταν ξεκίναγα στους OLD FUNERAL, φανταζόμουν πως θα γινόμουν περισσότερο διάσημος! Πίστευα ότι θα γινόμουν και πλούσιος αλλά δεν είμαι. Έχω φιλοδοξίες και αυτές είναι να κάνω τα πράγματα σωστά, ν’ ακολουθώ την καρδιά μου και να είναι τίμιος και ειλικρινής σ’ αυτό που κάνω…»

- «Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχα σιχαθεί τους OLD FUNERAL και ο Demonaz τους AMPUTATION. Του είπα λοιπόν, ότι θα ήθελα πραγματικά να δοκιμάσω μια καινούρια μπάντα μαζί του, γιατί οι τύποι στους OLD FUNERAL δεν ήταν σοβαροί κι εγώ ήθελα να καταφέρω κάτι μεγαλύτερο. Εκείνος συμφώνησε απόλυτα μαζί μου αμέσως…!»

 

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στις αρχές του 2016 τον είδαμε σε δυο συναυλίες στη χώρα μας με την προσωπική του μπάντα. Επιπλέον έχει έρθει δύο ακόμα φορές στη χώρα μας για συναυλία με τους IMMORTAL, έχει εκφράσει όμως την άποψη πως ποτέ δε θα μπορούσε να μείνει εδώ μόνιμα. Νορβηγός βλέπετε ο άνθρωπος , όταν βρέθηκε για πρώτη φορά 12 Ιουλίου του 1999 στην Αθήνα για το Rockwave, φρίκαρε από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Όπως είχε δηλώσει τότε, επισκέφθηκε την προηγούμενη την Ακρόπολη και κόντεψε να λιποθυμήσει απ’ τη ζέστη.

 

Συνώνυμο των παιδικών χρόνων του Abbath, ήταν ένα. Οι KISS και ο παιδικός του ήρωας Gene Simmons. Έφτασε στα μέσα της εφηβείας του για ν’ ανακαλύψει επίσης τους CARCASS, τους CELTIC FROST και τους MORBID ANGEL. Γύρω στα 15 του, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί ενεργά κι εκείνος με τη μουσική, ιδρύοντας τους OLD FUNERAL, ένα από τα πρώτα extreme metal σχήματα της Νορβηγικής σκηνής. Η συγχώνευση τους με τα μέλη των AMPUTATION, οδήγησε το 1990 στη δημιουργία των IMMORTAL, στους οποίους ο Abbath ξεκίνησε παίζοντας μπάσο και κάνοντας φωνητικά. Μέχρι το 2002, είχε στο ενεργητικό του επτά στούντιο άλμπουμ μαζί τους, διάστημα κατά το οποίο πέρασε επίσης κατά καιρούς από τη θέση του κιθαρίστα, του πληκτρά, του ντράμερ και του στιχουργού. Ο μουσικός, έμεινε για τέσσερα χρόνια περίπου ανενεργός, μετά την αρχική διάλυση των IMMORTAL το 2002, για προσωπικούς λόγους των μελών της. Το 2006, παράλληλα με την ανακοίνωση της επανένωσης του συγκροτήματος, ο Abbath, ξεκίνησε ένα νέο γκρουπ, τους I, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους την ίδια χρονιά, με εκείνον στη θέση του frontman και κιθαρίστα τους. Σήμερα συνεχίζει και στα δύο σχήματα, συμμετέχοντας επίσης ως τραγουδιστής και μπασίστας και στους BOMBERS, μια tribute μπάντα που ιδρύθηκε το 1996 και παίζει διασκευές των MOTORHEAD, στους οποίους έχει από παλιά μεγάλη αδυναμία.

Did you know that:

- Εκτός του ότι από τα εφτά του χρόνια ήθελε να γίνει ο Gene Simmons, όλοι οι τοίχοι του δωματίου του καλύπτονταν από πόστερ των KISS. Η αμερικανική μπάντα τον γοητεύει μέχρι και σήμερα.

- Εκτός του Simmons, έχει αναφέρει ως πρότυπα του, τους Cronos και Quorthon.

- Η αρχή για τον σχηματισμό των IMMORTAL, έγινε το 1988, όταν ο Abbath ήρθε σε επαφή τον Demonaz που τότε έπαιζε στους AMPUTATION. Η γνωριμία έγινε μέσω του ντράμερ των OLD FUNERAL, με τους δυο τους να έχουν συναντηθεί για πρώτη φορά σε μια συναυλία των SLAYER στο Oslo.

- Έχει παίξει ντραμς σε δυο άλμπουμ των IMMORTAL, τα “Pure Holocaust” και “Battles in the North”, ο ίδιος όμως δε θεωρεί καλό ντράμερ τον εαυτό του.

- Απίστευτο γέλιο έχει η ιστορία όταν είχαν ετοιμαστεί από το πεντάστερο ξενοδοχείο που έμεναν και είχαν βαφτεί και αρματωθεί (αφού το club που έπαιζαν, δεν είχε χώρο backstage για να ετοιμαστούν) και την ώρα που βγήκαν από το ασανσέρ, είχε ένα μεγάλο συνέδριο με γραβατωμένους τύπους, οι οποίοι μόλις τους είδαν, σκόρπισαν τρομαγμένοι!!! Το ίδιο συνέβη και στο van που τους μετέφερε στον συναυλιακό χώρο, αφού περνώντας από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, τους έβλεπαν παιδάκια μέσα σε αυτοκίνητα που έκλαιγαν και φώναζαν τη μητέρα τους!!!

 

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 16/10 [VIRGIN STEELE]

16 Οκτωβρίου, 2020 - 09:00 Σάκης Νίκας

ΜΠΑΝΤΑ: VIRGIN STEELE ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The house of Atreus - Act II” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: T&T Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: David DeFeis ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: David DeFeis – φωνητικά...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [SYMPHONY X]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Φίλιππος Φίλης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “V: The new mythology suite” – SYMPHONY X ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Inside Out Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Michael Romeo ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Michael Romeo – Κιθάρα Russell...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 10/10 [THIN LIZZY]

10 Οκτωβρίου, 2020 - 19:15 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chinatown”- THIN LIZZY ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980 ΕΤΑΙΡΙΑ: Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Thin Lizzy, Kit Woolven ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Μπάσο – Phil Lynott Κιθάρες – Scott Gorham...

[περισσότερα]

ROTTING CHRIST interview (Sakis Tolis)

10 Οκτωβρίου, 2020 - 03:00 Λευτέρης Τσουρέας

“Life during Covid” O ηγέτης των ROTTING CHRIST, Σάκης Τόλης, μας μίλησε τηλεφωνικώς για ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της μπάντας και για τα πλάνα του εν μέσω πανδημίας. Κάθε συζήτηση μαζί του...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 9/10 [SLAYER]

9 Οκτωβρίου, 2020 - 10:45 Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: SLAYER ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Seasons in the abyss” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Def American ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Rick Rubin, Andy Wallace, SLAYER ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ: Tom Araya – φωνητικά,...

[περισσότερα]