A Day To Remember... 27/2 [Adrian Smith]

27 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:15

 

 

ΟΝΟΜΑ: Adrian Frederick Smith
INSTRUMENT: Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 27 Φεβρουαρίου 1957 [61]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λονδίνο, Αγγλία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, τις δίδυμες Brittany και Natasha και τον Dylan.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: IRON MAIDEN, URCHIN, Bruce Dickinson, A.S.A.P., PSYCHO MOTEL.
HIGHLIGHTS: Εκτός από σπουδαίος κιθαρίστας διαθέτει επιπλέον πλούσιο συνθετικό ταλέντο, ενώ είναι και ένα ανήσυχο μουσικό πνεύμα. Ίσως να μην έχει πάρει την αναγνώριση που θα μπορούσε, έχει αποδειχθεί όμως πως είναι απαραίτητος για τους IRON MAIDEN.
ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- «Δεν είμαι κανένας πραγματικός τραγουδιστής, ακόμη κι αν με τα blues την ψιλοπαλεύω. Στο “Somewhere in time” είχα γράψει πολλές φωνητικές μελωδίες και στίχους, αλλά μετά άρχισε ο Bruce ν’ ασχολείται σταθερά με τους στίχους, οπότε εγώ έκανα πίσω. Δε γράφω πλέον στίχους. Συνεχίζω όμως να δουλεύω επάνω στις φωνητικές μελωδίες εντατικά

- «Οι πωλήσεις δεν είναι τόσο σημαντικές όσο παλιά, όταν έπρεπε υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τη χασούρα της περιοδείας. Σήμερα είναι αντίθετα τα πράγματα θα έλεγα. Για ένα μουσικό παραμένει ωστόσο σημαντικό να αγγίξει όσους περισσότερους νέους ακροατές μπορεί. Δε θέλουμε να γίνουμε ένα cabaret-σχήμα, που ζει απ’ τις παλιές του επιτυχίες. Κανείς μας δεν επιθυμεί αν παίζει το “Run to the hills” μέχρι το τέλος της ζωής του. Γουστάρουμε να παρουσιάζουμε νέα κομμάτια…»

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ:

Bruce Dickinson: «Όταν έφυγε από την μπάντα το 1990, εκπλαγήκαμε όλοι με το πόσο πολύ μας έλειπε και σίγουρα δε μας είχε περάσει από το μυαλό πόσο θα έλειπε και στους οπαδούς – πάρα πολύ. Αν δεν ήταν εκείνος δε θα είχα ξαναγυρίσει στους MAIDEN. Απλώς και δε θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς τον Adrian και τώρα είναι υπέροχο να έχεις τρεις κιθαρίστες

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Έξι συνολικά οι φορές που τον έχουμε δει επί ελληνικής σκηνής, φυσικά με τους IRON MAIDEN και τρεις φορές με τη μπάντα του Bruce Dickinson.

 

 

Η ιστορία έδειξε τελικά ότι ο Adrian Smith είναι αναντικατάστατος για τους IRON MAIDEN και η παρουσία του στο πλευρό του φίλου του Dave Murray ήταν απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στις αρμονικές γραμμές της μπάντες, αφού οι δισολίες τους, έγιναν το trademark του ήχου των Βρετανών. Γνώρισε το hard rock μέσω της δισκοθήκης του φίλου της αδερφής του και αγόρασε την πρώτη του κιθάρα από το συμμαθητή του… Dave Murray για πέντε λίρες, που ήταν βέβαια χαλασμένη, αλλά τελικά του την έφτιαξε ο πατέρας του. Αργότερα την έβαψε ασημί και την πούλησε για δώδεκα! Έχοντας πάρει απόφαση ότι το μέλλον του ήταν η μουσική, παράτησε το σχολείο στα 16 του και σχημάτισε την πρώτη του μπάντα, τους EVIL WAYS, στους οποίους συμμετείχε και ο Murray, ενώ ο ίδιος ο Smith είχε καθήκοντα τραγουδιστή. Δεν του ήρθαν όμως όλα τόσο ρόδινα όσο τα είχε φανταστεί, όταν άφηνε το σχολείο πιστεύοντας πως θα γινόταν ροκ σταρ. Μην μπορώντας να εξασφαλίσει χρήματα, άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές, περνώντας από θέσεις εκπαιδευόμενου οξυγονοκολλητή, μαθητευόμενου επιπλοποιού, γαλατά κ.α. Παράλληλα διατηρούσε την μπάντα, που μετονομάστηκε με τον καιρό σε URCHIN και άρχισε να γράφει δικό του υλικό, που περιλάμβανε και το “22 Acacia Avenue”, το οποίο το 1982, συμπεριλήφθηκε στο “The Number of the beast”. Η ζωή του άλλαξε οριστικά, όταν τον φώναξε ο φίλος του ο Murray, για δεύτερη φορά, να μπει στις τάξεις της Σιδηράς Παρθένου!

Οι MAIDEN τότε είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στον Smith και τον Phil Collen και επιλέγουν τον πρώτο (ενώ ο Collen λίγο αργότερα πηγαίνει στους DEF LEPPARD). Χωρίς να είναι βιρτουόζος, με επιρροές από Jimi Hendrix και Ritchie Blackmore, ο Smith χαρακτηρίστηκε από την απλότητα και την αμεσότητα με την οποία παίζει μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ είτε με τους MAIDEN είτε με τα δικά του project να γίνει φλύαρος και βαρετός. Τα πρώτα του συνθετικά δείγματα εμφανίζονται στο άλμπουμ “The Number of the Beast”, όπου εκτός από το “22 Acacia Avenue”, έχει συμβάλλει στα “Gangland” και “The Prisoner”. Ο Smith μαζί με τον Dave Murray, έχουν γράψει ιστορία για το συνδυασμό τους στις διπλές lead κιθάρες και έχουν χαρακτηριστεί ως το «πλέον τρομερό κιθαριστικό δίδυμο στο heavy metal», μαζί με τους Glenn Tipton και K. K. Downing. Το 1990, εκφράζοντας τη δυσαρεσκειά του για τη μουσική κατεύθυνση της μπάντας του για το επακόλουθο “No Prayer for the dying”, αλλά και κουρασμένος από τις συνεχείς τους υποχρεώσεις, συμφώνησε να εγκαταλείψει το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε απ’ τον Janick Gers. Συνέχισε φτιάχνοντας οικογένεια και αργότερα ίδρυσε τους PSYCHO MOTEL που ηχογράφησαν δύο άλμπουμ το 1996 και 1997 και συμμετείχαν ως openers, της περιοδείας των MAIDEN για το “X- Factor”, στη Βρετανία. Το project, έκανε παύση, όταν ο Smith συνεργάστηκε με τον Bruce Dickinson, για το άλμπουμ του, “Accident of birth”, το 1997, συνεργασία που διατηρήθηκε στη σόλο καριέρα του τραγουδιστή. Οι δυο τους, επέστρεψαν αμφότεροι στην μπάντα που τους ανέδειξε, το 1999, προς μεγάλη χαρά των οπαδών αλλά και του ίδιου του γκρουπ και από τότε δεν κούνησε βήμα.

 

Sex, Drugs & Rock ‘n’ Roll: Έχουν υπάρξει κάποιες ανεπιβεβαίωτες όμως φήμες στο παρελθόν, κατά τις οποίες ο Smith έκανε χρήση ναρκωτικών και συγκεκριμένα ηρωίνη, στη δεκαετία του ’80. Πέραν τούτου όμως ποτέ δεν αναφέρθηκε κάτι άλλο, ή πιο συγκεκριμένο. Το σίγουρο είναι πάντως πως εδώ και πολλά χρόνια ο συμπαθέστατος αυτός μουσικός δεν έχει ουδεμία σχέση με τα ναρκωτικά, ούτε με καταχρήσεις.

 

 

Did you know that:

- Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Smith έχει παίξει όλα τα μέρη του μπάσου στα τρία από τα τέσσερα b-sides των singles του “Somewhere in time”, δηλαδή στα “Reach out”, “That girl” και “Juanita”.

- Όταν ήταν να μπει στην μπάντα, έπρεπε να παίξει το “Wrathchild” και κατόπιν να αποδείξει στον Harris ότι ήταν και καλός ποδοσφαιριστής. Τα κατάφερε μια χαρά! Αντίθετα μ’ αυτόν, όταν αποχώρησε, ο τότε αντικαταστάτης του Janick Gers, κλήθηκε να μάθει σε μια νύχτα να παίζει περί τα 12 τραγούδια τους!

- Η πρώτη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα η Manchester United, αγάπη που κράτησε μέχρι τα 15 του χρόνια, όταν άρχισε να του κεντρίζει το ενδιαφέρον η μουσική.

- Ο κιθαρίστας επίσης, κάνει και δεύτερα φωνητικά στους MAIDEN, έχει όμως τραγουδήσει το “Reach out” και το B-Side στο single “Wasted Years”, όπου ο Bruce Dickinson κάνει δεύτερη φωνή.

- O Dickinson του κόλλησε το παρατσούκλι Willie-Or-wontee, για λόγους που μάλλον γνωρίζει ο ίδιος. Κάποιες φήμες όμως έλεγαν πως του έδωσαν αυτό το ψευδώνυμο λόγω χρήσης ναρκωτικών που έκανε κατά τα τέλη της δεκαετίας ’80, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν. Επίσης, μια άλλη περίεργη αναφορά, έχει να κάνει με το επίσης παρατσούκλι … “H” που του είχαν κολλήσει τα μέλη της μπάντας. Κι αυτό γιατί; Γιατί, όπως λέει ο θρύλος, ο Smith κατά τη διάρκεια των τεράστιων περιοδειών που έκαναν, συνήθιζε γι’ αστείο να αναπνέει Ήλιο με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ λεπτή η φωνή του και να κάνουν πλάκα.

- Κατά τη διάρκεια μιας μικρής παύσης της μπάντας το 1989, κυκλοφόρησε ένα σόλο LP με τους ASAP (Adrian Smith And Project), με τίτλο “Silver and Gold”, όμως δεν είχε εμπορική απήχηση.

- Όπως ισχυρίζεται, το παίξιμο του στην κιθάρα, βελτιώθηκε αφού έφυγε από τη σύνθεσή των IRON MAIDEN και συγκεκριμένα, ενώ δούλευε με τον Roy Z. με τον οποίο έμαθε πολλά πάνω στο picking και έγινε πιο πειθαρχημένος.

- Εκτός μουσικής ο Smith παίζει πολύ καλό τένις και ποδόσφαιρο, αθλείται συχνά, λατρεύει το ψάρεμα, αλλά είναι και καπνιστής. Συμμετέχει σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις της οργάνωσης “The maiden fight”, που ασχολείται με τα δικαιώματα καρκινοπαθών. Γενικά πάντως, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και πολύ διακριτικός όσον αφορά και τη δημοσιότητα γύρω απ’ το πρόσωπό του όσο και γύρω απ’ την προσωπική του ζωή.

 

Χαρά Νέτη

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 24/10 [LINKIN PARK]

24 Οκτωβρίου, 2020 - 18:30 Γιώργος Καραγιάννης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hybrid Theory”– LINKIN PARK ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 24 Οκτωβρίου 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Warner Bros ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Don Gilmore ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Chester Bennington – Lead φωνητικά Mike...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [KING'S X]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 17:15 Γιάννης Παπαευθυμίου

ONOMA AΛΜΠΟΥΜ: “Faith hope love” – KING’S X  ETΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ETAIΡΙΑ: Megaforce records / Atlantic  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Sam Taylor & KING΄S X  ΣΥΝΘΕΣΗ:  Doug Pinnick- μπάσο...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/10 [SKYCLAD]

23 Οκτωβρίου, 2020 - 12:30 Φραγκίσκος Σαμοΐλης

ΜΠΑΝΤΑ: SKYCLAD ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Folkemon” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Skyclad ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Martin Walkyier – φωνητικά Steve Ramsey – lead κιθάρα, δεύτερα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [FORBIDDEN]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Άγγελος Κατσούρας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Omega wave” - FORBIDDEN ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Craig Locicero, Tim Narducci ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Russ Andersson - φωνητικά Craig Locicero- κιθάρα...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 22/10 [CRADLE OF FILTH]

22 Οκτωβρίου, 2020 - 20:30 Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Darkly, darkly, venus aversa” - CRADLE OF FILTH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Peaceville  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Scott Atkins, Doug Cook, Dani Filth ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά...

[περισσότερα]