A Day To Remember... 30/10 [KING DIAMOND]

30 Οκτωβρίου, 2020 - 02:30

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ''The eye'' – King Diamond

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990

ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner Records

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: King Diamond

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά, πλήκτρα – King Diamond

Κιθάρες – Andy LaRoque

Κιθάρες – Pete Blakk

Μπάσο – Hal Patino

Τύμπανα – Snowy Shaw

 

Additional musicians:

Πλήκτρα, σύνθεση ''Two little girls'' – Roberto Falcao 

 

Όταν έχω να ασχοληθώ με δίσκο του King Diamond δεν μπορώ παρά να επαναλάβω για πολλοστή φορά το πόσο πολύ με δυσκόλεψε να τα βρω μαζί του. Στις αρχές δεν άντεχα πραγματικά σχεδόν καθόλου να τον ακούω, μολονότι η μουσική του πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον. Όμως με το πέρασμα των ετών άρχισα να δίνω όλο και περισσότερες ευκαιρίες στον King και στο υλικό του, κάτι που μου έδωσε την δυνατότητα να εκτιμήσω την μουσική, την φωνή και φυσικά τις υπέροχες ιστορίες τρόμου που δημιουργούσε με προσωπικό του σχήμα. 

 

Ας περάσουμε όμως στο κυρίως μενού του σημερινού κειμένου, το οποίο έχει να κάνει με τα 30 χρόνια κυκλοφορίας του πέμπτου δίσκου της μπάντας του, ''The Eye''. Για να είμαι σωστός, θα τονίσω, πριν συνεχίσουμε στην όποια ανάλυση, πως το ''The Eye'', μαζί με κάποιους δίσκους των MERCYFUL FATE, είναι μάλλον από τις πιο εύκολες στο αυτί δουλειές του King όσον αφορά τα φωνητικά του. Για τα δεδομένα των φωνητικών ακροβασιών που μας έχει συνηθίσει τόσον καιρό, εδώ ακούγεται πολύ πιο νορμάλ, αποφεύγοντας αρκετά τις τσιρίδες και τις υπερβολές στο falsetto του.

 

Σε αυτό παίζει κάποιο ρόλο και το γεγονός πως στο ''The Eye'', σε σχέση με προηγούμενες δουλειές του, ο King Diamond μας διηγείται την ιστορία κυρίως ως αφηγητής και όχι τόσο ως τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτήν. Αυτό φυσικά σημαίνει πως δεν αλλάζει συχνά ρόλους και, κατ' επέκταση, φωνές μέσα στον δίσκο. 

 

Μιλώντας για την ιστορία που αφηγείται ο King, να πούμε πως είναι από τις λίγες φορές που το concept του δίσκου δεν είναι κάποια δική του ιστορία τρόμου αλλά μια, δυστυχώς στο μεγαλύτερο της μέρος, πραγματική ιστορία. Αυτή έλαβε χώρα τον Μεσαίωνα κατά την περίοδο του Σκοταδισμού και της ''Ιεράς Εξέτασης'', τότε που στο όνομα της θρησκείας οι άνθρωποι έκαιγαν, βασάνιζαν και σκότωναν κόσμο με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς εχθρεύονταν ο,τιδήποτε διαφορετικό, ξεχωριστό, προοδευτικό και εγγράμματο εμφανιζόταν, κρατώντας με αυτό τον τρόπο τον κόσμο στο σκοτάδι, την άγνοια και την αμάθεια. Η ιστορία, λοιπόν, ακολουθεί την πορεία ενός κολιέ που λέγεται ''The Eye'' από το 1450 μέχρι το 1670, κατά την διάρκεια της ''Γαλλικής Εξέτασης''. Όλα ξεκινούν όταν άγνωστοι βρίσκουν το κολιέ και καταλαβαίνουν πως μέσα από αυτό έχουν την δυνατότητα να δουν γεγονότα του παρελθόντος. Έτσι, κοιτώντας μέσα του αρχίζουν να εκτυλίσσονται σπονδυλωτά τα τραγικά, τρομακτικά και φρικιαστικά γεγονότα στα οποία αυτό βρέθηκε μάρτυρας. Η αρχή γίνεται με τα βασανιστήρια και το κάψιμο στην πυρά της μάγισσας Jeanne Dibasson. Μέσα από τις στάχτες της πυράς θα βρεθεί στα χέρια δυο μικρών κοριτσιών, τα οποία και κυριεύει και τελικώς σκοτώνει καθώς αυτά κοιτάζουν μέσα του. Εν συνεχεία θα βρεθεί τυχαία στην κατοχή της Madeline Bavent, μιας μοναχής που ζούσε στο μοναστήρι Louvier. Μετά τον βιασμό της από τον Ηγούμενο David, η Madeline δολοφονεί με αυτό τον ηγούμενο αναγκάζοντας τον να κοιτάξει μέσα του. Ο αντικαταστάτης του Ηγούμενου David θα είναι ο Ηγούμενος Picard, ο οποίος θα ενώσει τους μοναχούς και τις μοναχές του μοναστηριού. Μέσα όμως από το κρασί της Θείας κοινωνίας, στο οποίο προσθέσει δηλητήριο, κυριεύει το μυαλό όλων, μεταξύ αυτών και της Madeline, και τελικά τους αναγκάζει σε τελετουργίες κατά τις οποίες βασάνιζαν και δολοφονούσαν παιδιά. Το τέλος έρχεται με την σύλληψη και την φυλάκιση τους το 1642.

Η ιστορία και τα γεγονότα εξιστορούνται από τον King Diamond με υπέροχο τρόπο τόσο στιχουργικά όσο και εκτελεστικά, καθώς, όπως είπαμε, εδώ αποφεύγει τις φωνητικές ακροβασίες, είναι πιο μαζεμένος στα falsettos και θα μπορούσε να πει κανείς πως, πάντα για τα δικά του δεδομένα,  τραγουδάει πολύ φυσιολογικά. Στον συνθετικό τομέα πέραν του King βοηθάνε σχεδόν όλοι πλην του μπασίστα Hal Patino, φυσικά περισσότερο από όλους ο υπέροχος μουσικός, κιθαρίστας, παραγωγός και μόνιμος συνεργάτης μέχρι και σήμερα του ''Διαμαντή'' Andy LaRoque που έκτος από τα συνθετικά και κιθαριστικά του καθήκοντα έχει σημαντικότατο ρόλο και στις ενορχηστρώσεις. Στο ''The Eye'' ο LaRoque θα συγκροτήσει για τελευταία φορά κιθαριστικό δίδυμο με τον Pete Blakk, αφήνοντας σε έναν ακόμη δίσκο το αποτύπωμα τους με την εξαιρετική συνεργασία στις κιθάρες, μελωδικοί, με υπέροχες πάσες, πολύ catchy παίξιμο που ήταν και βασικό στοιχείο στον συγκεκριμένο δίσκο και πανέμορφα solos. Τελευταία παρουσία ήταν και για τον Hal Patino, με τον οποίον γενικά υπήρχαν θεματάκια εκείνη την περίοδο στις σχέσεις του με την μπάντα και με τον King, αλλά παρόλα αυτά έκανε την δουλειά του μια χαρά στο μπάσο και στο rhythm section, χωρίς όμως να μπορεί να πει πως εντυπωσιάζει αυτή την φορά. Να πούμε πως ο Patino επανήλθε στην θέση του μπασίστα στο σχήμα του King Diamond πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2002 με την κυκλοφορία του ''Abigail II: The revenge'', αλλά αυτά άλλη ιστορία για άλλη φορά. 

 

Τέλος, μνεία αξίζει στο έτερο μέλος του rhythm section, ο λόγος για τον ντράμερ, πολυοργανίστα, τραγουδιστή και εξαιρετικό μουσικό σήμερα Snowy Shaw, τότε ήταν παντελώς άγνωστος και έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός μέσα από αυτόν το δίσκο. Ο Shaw λοιπόν πρώτον προσφέρει συνθετικά, δεύτερον δείχνει τις δικές του δυνατότητες και ιδιαιτερότητες στο παίξιμο πίσω από το kit και τρίτον με τον δικό του τρόπο καταφέρνει να καλύψει το μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί από την φυγή του Mikkey Dee. Μπορεί να είναι η μοναδική φορά που συνεργάζονται σε στούντιο δουλειά του προσωπικού σχήματος του King όμως όχι και η τελευταία, καθώς Shaw και Diamond θα συμπλεύσουν λίγο αργότερα και στους MERCYFUL FATE και στον δίσκο ''Time''. Σαν σχόλιο για τον Snowy Shaw θα ήθελα να πως αν αποφάσιζε να αποτελεί στην καριέρα του μόνιμο μέλος κάποιου σχήματος για πολλά χρόνια ίσως και να είχε πετύχει περισσότερα μιας και ότι ρόλο και αν έχει επιτελέσει είναι πάντα σε υψηλό επίπεδο. Από την άλλη όμως αν είχε κάνει κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα είχε εξελιχθεί ποτέ όπως τελικά ήθελε ο ίδιος ως μουσικός. Κομμάτια από τον δίσκο θα μου επιτρέψετε να μην ξεχωρίσω καθώς στις 11 συνθέσεις του δίσκου μαζί με το instrumental ''Insanity'' νομίζω ότι υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και σχεδόν όλες θα μπορούσαν να είναι αγαπημένες. Προσωπικές αγαπημένες για παράδειγμα είναι τα ''Into the convent'', ''The curse'', ''Eye of the witch'', εσείς απλά προσθέστε τις δικές σας. Αν θα έβρισκα κάτι να χάνει στον συγκεκριμένο δίσκο θα έλεγα πως είναι η παραγωγή του King Diamond καθώς νομίζω πως χάνει λίγο σε όγκο το τελικό αποτέλεσμα αλλά είπαμε πως υπήρχαν και ζητήματα. Κλείνοντας να πούμε πως το ''The Eye'' σε αντίθεση με την γνώμη των κριτικών τις εποχής που για τον δικό τους λόγο δεν το είδαν με πολύ καλό μάτι, (ίσως γιατί ήταν πιο εύπεπτος; Μπορεί) είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος που στις τάξεις των φίλων του King Diamond μάλιστα παίρνει μια πολύ σημαντική θέση στην δισκογραφία του σχήματος και όχι άδικα.

 

Did you know that:

- Το ζήτημα που προέκυψε με τον Hal Patino, όπως είπε το 2014 σε μια ανάρτηση στο Facebook ο King Diamond, ήταν πως η μπάντα περίμενε μένοντας άπραγη για μια εβδομάδα ολόκληρη να εμφανιστεί ο μπασίστας για να γράψει τα μέρη του και να προχωρήσει η ηχογράφηση του άλμπουμ.

- Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην ιστορία του ''The Eye'',  Nicholas De La Reymie, Jeanne Dibasson , Father Pierre David, Madeleine Bavent και Father Mathurin Picard ήταν όλα υπαρκτά πρόσωπα. Οι δυο τελευταίοι δε καταδικάστηκαν για τον φόνο και των βασανισμό των παιδιών και η μεν Bavent πέθανε στην φυλακή, ο δε Picard καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά.

 

Παναγιώτης ''The Unknown Force'' Γιώτας

Σχόλια

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]

FORTRESS UNDER SIEGE interview (Fotis Sotiropoulos)

20 Νοεμβρίου, 2020 - 00:30 Φίλιππος Φίλης

“Impenetrable fortress of metal”   Οι Έλληνες FORTRESS UNDER SIEGE (FUS) κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον τρίτο full length δίσκο τους με τον τίτλο “Atlantis”, ύστερα από αρκετές μεταγραφές και...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 19/11 [SODOM]

19 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In war and pieces” – SODOM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Steamhammer  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Waldemar Sorychta ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, μπάσο – Tom...

[περισσότερα]