A Day To Remember... 30/8 [Micky Moody, Roland Grapow, Γιώργος Κόλλιας]

30 Αυγούστου, 2016 - 11:30

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ: Michael Joseph Moody [Micky Moody]
INSTRUMENT: Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 30 Αυγούστου 1950 [66]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: North Yorkshire, Αγγλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: WHITESNAKE, JUICY LUCY, SNAFU, MOODY MARSDEN BAND, THE SNAKES 
HIGHLIGHTS: Το blues rock που τόσο αριστοτεχνικά έπαιξε στους πρώτους δίσκους των WHITESNAKE και φυσικά στο “Line up” του Graham Bonnet. Επίσης τα αρκετά σπουδαία κομμάτια που έγραψε για τους WHITESNAKE αλλά και τα δεκάδες ονόματα, ορισμένα εκ των οποίων κορυφαίου επιπέδου, με τα οποία έχει κατά καιρούς περιοδεύσει.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- «Δύο από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου, ήταν όταν παρέλαβα το πρώτο μου χρυσό άλμπουμ με τους WHITESNAKE, το “Ready an’ Willing” αλλά και όταν έπαιξα ζωντανά με τον Eric Clapton. Απ’την άλλη, η χειρότερη ήταν όταν παίξαμε με τους SNAFU στο τεράστιο Roosevelt Stadium του New Jersey κάνοντας support στους Emerson Lake & Palmer. Ήταν η χειρότερη και πιο αηδιαστική ατμόσφαιρα, λόγω της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών που έχω βιώσει…»

Δεκαπέντε μήνες εξάσκησης στην κιθάρα χρειάστηκαν στον Micky Moody για να παίξει για πρώτη φορά στη ζωή του επί σκηνής. Περισσότερο όμως στο μυαλό του θα μείνει για πάντα χαραγμένη, μια βραδιά του Δεκέμβρη το 1964, όταν μαζί με τους συμμαθητές του Paul Rodgers και Colin Bradley, ως THE ROADRUNNERS, έδωσαν την πρώτη τους παράσταση μπροστά σε κοινό. Παρ’ όλα αυτά, καθώς το ενδιαφέρον του για την ακουστική κιθάρα ολοένα και μεγάλωνε αποφάσισε, ελλείψει συμβολαίου και γενικώς επαγγελματικών συνθηκών, να ξεκινήσει μαθήματα κλασσικής κιθάρας. Δεν άντεχε όμως εκτός σκηνής, οπότε έγινε μέλος των TRAMLINE και ακολούθως των LUCAS AND THE COTTON MIKE SOUND. Πρώτη ουσιαστικά μεγάλη στιγμή της πορείας του ήταν η θητεία του στους JUICY LUCY με τους οποίους κυκλοφόρησε τρεις δίσκους και έκανε εκτενείς περιοδείες. Έγινε ακόμα γνωστότερος με τους SNAFU, το funk – rock σχήμα του οποίου υπήρξε συνιδρυτής, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψει και ως session κιθαρίστας με τους Graham Bonnet και Gerry Rafferty. Η γνωριμία του με τον David Coverdale στα μέσα των 70’s ήταν αυτή που θα αποδεικνυόταν καθοριστική για τη συνέχεια. Οι δυο τους ξεκίνησαν μια συνεργασία που έμελε να κρατήσει οκτώ χρόνια, μέχρι το 1984, κατά τη διάρκεια των οποίων ηχογράφησε επτά στούντιο και δύο live άλμπουμ. Για αρκετά απ’ αυτά είχε καθοριστική συνθετική συμβολή, ενώ ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του, ήταν ένα στοιχείο που σημάδεψε τις κυκλοφορίες της μπάντας, ιδιαίτερα μέχρι τα τέλη των 70’s. Τρία χρόνια πριν από την αποχώρησή του, όταν ο Bonnet έφυγε από τους RAINBOW, μάζεψε την αφρόκρεμα του classic rock και ηχογράφησε ένα πάρα πολύ καλό άλμπουμ με τίτλο “Line Up”. Ανάμεσα στους εκλεκτούς μουσικούς, υπήρχε και ο Micky Moody, που είχε δείξει την αγάπη του για την slide κιθάρα και τα blues.

Από τη στιγμή που αποχώρησε από τους WHITESNAKE, η συνέχεια της καριέρας του χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα: Τα όσα έπραξε με τον πρώην συνεργάτη του στο συγκρότημα, Bernie Marsden. Οι δυο τους ίδρυσαν τους MOODY MARSDEN BAND και αργότερα τους THE SNAKES. Το 1998, στην παρέα τους προστέθηκε και ο Neil Murray, με τους τρεις μουσικούς να φτιάχνουν τα project Μ3 CLASSIC WHITESNAKE και COMPANY OF SNAKES. Το δεύτερο στοιχείο της μετέπειτα πορείας του, ήταν η έναρξη της σόλο δισκογραφίας του, το 2000, που μέχρι σήμερα απαριθμεί πέντε ακόμη κυκλοφορίες.

Did you know that:
- Παίζει πάντα με Les Paul και οι βασικές του επιρροές θα πρέπει ν’ αναζητηθούν στα rock ‘n’ roll του ’50 αλλά και τα blues των μαύρων μουσικών δύο δεκαετίες πιο πριν.

 

 

ΟΝΟΜΑ: Roland Grapow
INSTRUMENT: Κιθάρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 30 Αυγούστου 1959 [57]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αμβούργο, Γερμανία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος εδώ και χρόνια με τη Slivia Grapow. 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: HELLOWEEN, MASTERPLAN
HIGHLIGHTS: Το ότι αποτέλεσε τον δεύτερο μακροβιότερο κιθαρίστα στην ιστορία ενός τόσο ιστορικού συγκροτήματος όπως οι HELLOWEEN καθώς και η συνεισφορά του συνθετικά και εκτελεστικά σ’ αυτούς.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ:
- «Από τους HELLOWEEN με απέλυσαν, δεν έφυγα! Για λίγο δε με απέλυσαν ενάμιση χρόνο νωρίτερα, επειδή ασχολιόμουν τότε πολύ με την προσωπική μου καριέρα. Μου είπαν να επικεντρωθώ περισσότερο στην μπάντα και το έκανα φυσικά! Ήταν πολύ χάλια αυτή η περίοδος για μένα. Να σου λένε αυτοί που σου δίνουν ικανοποίηση ότι θα χάσεις τη δουλειά σου αν συνεχίσεις έτσι! Πήγαινα σπίτι μου κι έκλαιγα. Μίλαγα με τη γυναίκα μου κι έλεγα ότι πρέπει ν’ αλλάξω. Δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά μου. Ειδικά αυτή. Όμως το παράκανα. Παράγινα ανασφαλής», έχει δηλώσει στο ελληνικό RockHard. 

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δύο φορές έχει βρεθεί στη χώρα μία με τους HELLOWEEN το 1998 και μία με τους MASTERPLAN το 2007. Στο παρελθόν πάντως έχει δηλώσει πως από τις δύο συναυλίες του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους HELLOWEEN δεν είχε και τις καλύτερες εμπειρίες.

Αφού πέρασε από διάφορα γκρουπάκια, έχοντας ξεκινήσει να μαθαίνει κιθάρα απ’ τα δώδεκα χρόνια του, o Roland Grapow απέκτησε την πρώτη του επαγγελματική του εμπειρία μια επταετία αργότερα, ως μέλος των RAMPAGE με τους οποίους κυκλοφόρησε δύο δίσκους. Μέσω αυτών έπεσε στην αντίληψη του Michael Weikath που ήταν παρών σε μία τους συναυλία επί γερμανικού εδάφους. Ο Grapow βέβαια τότε δε θα μπορούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα να φανταστεί ότι έξι χρόνια αργότερα, όταν οι HELOWEEN θα ξέμεναν από κιθαρίστα, ο Weikath θα θυμόταν εκείνον τον νεαρό που τόσο τον είχε εντυπωσιάσει τότε και θα τον έπαιρνε τηλέφωνο καλώντας τον να παρατήσει τη δουλειά του και να ενταχθεί στο δυναμικό τους. Κι όμως έτσι έγιναν τα πράγματα, ο Grapow παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως μηχανικός αυτοκινήτων που διατηρούσε μέχρι τότε, προκειμένου ν’ αναρριχηθεί στις παρυφές του metal στερεώματος. Ο ρόλος του δύσκολος, να καταφέρει δηλαδή ν’ αναπληρώσει ένα κενό όπως αυτό που άφηνε πίσω του ο προκάτοχός του, Kai Hansen, η συνεισφορά του όμως κρίνεται αναμφίβολη. Παρέμεινε στους HELLOWEEN για δώδεκα χρόνια, βοηθώντας τους εκτελεστικά και συνθετικά να ορθοποδήσουν με τον καιρό και συμμετέχοντας σε οκτώ δουλειές τους. Το 2001 όμως, εν μέσω αναταραχών, μουσικών και προσωπικών διαφορών, τόσο ο ίδιος όσο και ο Uli Kusch είδαν την πόρτα της εξόδου από το συγκρότημα. Αμφότεροι δεν πτοήθηκαν όμως και συνέχισαν σχηματίζοντας τους MASTERPLAN, των οποίων ο Grapow είναι ηγέτης και βασικός συνθέτης τα τελευταία εννιά χρόνια, που ο Kusch αποτελεί παρελθόν απ’ τις τάξεις τους.

Ο κιθαρίστας, έχει στο ενεργητικό του επίσης και δύο σόλο κυκλοφορίες σε συνεργασία και με άλλους μουσικούς, ενώ από το 1997 και μετά, δουλεύει και ως μουσικός παραγωγός για διάφορα σχήματα στο δικό του στούντιο στη Σλοβακία όπου κατοικεί. Ο Γερμανός από πέρσι δραστηριοποιείται και με τους SEROUS BLACK, μαζί με με μέλη των BLIND GUARDIAN και HELLOWEEN και στις αρχές του 2015, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, ενώ διατελεί και μέλος του supergroup LEVEL 10 που επίσης πέρσι έβγαλαν το ντεμπούτο τους.

Did you know that:
- Υπάρχει μια φήμη, ότι ο πρώτος δάσκαλος που είχε, είπε στον πατέρα του ότι δεν είχε αρκετό ταλέντο για να γίνει κιθαρίστας, διότι δεν τα πήγαινε καλά στα θεωρητικά.

 

 

ΟΝΟΜΑ: Γιώργος Κόλλιας 
INSTRUMENT: Τύμπανα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 30 Αυγούστου 1977 [39]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Κόρινθος, Ελλάδα 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το προηγούμενο καλοκαίρι έγινε χαζομπαμπάς, αφού απέκτησε μια κόρη. 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: NILE, NIGHTFALL, SICKENING HORROR
HIGHLIGHTS: Από τους λίγους μουσικούς της χώρας μας που έχει φτάσει ψηλά στην παγκόσμια metal σκηνή. Το παίξιμό του δε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου των NILE.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: «Είμαι ευτυχισμένος που βρίσκομαι στους NILE. Απ’ την άλλη όμως δεν το βλέπω σα δικαίωση, εγώ μελετώ και παίζω μουσική για μένα μόνο! Ποτέ δεν κυνήγησα γνωστές μπάντες για να παίξω και να γίνω γνωστός – όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά αυτό. Το ότι έκατσε να παίξω σε μια από τις αγαπημένες μου μπάντες είναι φυσικά το απόλυτο όνειρο και νιώθω πραγματικά ολοκληρωμένος.»

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ: «Ο Γιώργος είναι πολύ καλός μουσικός, αλλά και πολύ καλός άνθρωπος. Απέδειξε στο χρόνο πως ανήκει πραγματικά στο συγκρότημα. Είχαμε πολλούς καταπληκτικούς ντράμερ στο παρελθόν, όχι όμως τόσο πολλούς καλούς ανθρώπους…. Είναι πρόθυμος να δουλέψει σκληρά, να κάνει θυσίες είναι αφοσιωμένος… Είναι κυριολεκτικά απόκτημα για τους NILE», δήλωνε έξι χρόνια πριν στο ελληνικό RockHard, ο ηγέτης της μπάντας Karl Sanders.

Κυνήγησε με νύχια και με δόντια το όνειρο του και κατάφερε να το υλοποιήσει. Ο δρόμος δύσβατος, αλλά δεν το έβαλε κάτω ποτέ. Από την πρώτη στιγμή που απέκτησε το πρώτο του kit, σε ηλικία δώδεκα ετών, απέκτησε τρελό πάθος με τα τύμπανα, εξέλιξε το παίξιμό του με ταχύτατους ρυθμούς και σύντομα συνειδητοποίησε πως μ’ αυτό θ’ ασχολούνταν για το υπόλοιπο της ζωής του. Υπό την καθοδήγηση ενός κιθαρίστα που τον έμαθε να διαβάζει μουσική και μην μπορώντας να γραφτεί σε σχολή της Αθήνας, αφού δε θα μπορούσε να εξασκηθεί πάνω στην αγαπημένη του μουσική, το metal, έμαθε να παίζει ως αυτοδίδακτος, παίζοντας σε διάφορα γκρουπάκια, παρακολουθώντας βίντεο και ακούγοντας μουσική. Αναπόφευκτα τελικά, μετακόμισε στην Αθήνα και το 1999 εντάχθηκε στους NIGHTFALL, ηχογραφώντας δύο δίσκους μαζί τους και παράλληλα σχημάτισε μια extreme death metal μπάντα, τους SICKENING HORROR. Όλο αυτόν τον καιρό, φρόντισε να μαζεύει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες ως session μουσικός, εμπειρίες που θα κατάφερνε να αξιοποιήσει πια το 2004, όταν έγινε μέλος των NILE. Καθοριστικό ρόλο στο τεράστιο αυτό επίτευγμά του, έπαιξε η γνωριμία του με έναν απ’ τους αγαπημένους του ντράμερ, τον Derek Roddy, όταν οι HATE ETERNAL ήρθαν στην Ελλάδα. Ο Κόλλιας του έδωσε ένα promo ελπίζοντας ν’ ακούσει μια μέρα τη γνώμη του, ο Roddy όμως όχι απλώς ενθουσιάστηκε κυριολεκτικά μαζί του, αλλά επικοινώνησε κιόλας για να του εκφράσει το πόσο εντυπωσιάστηκε από το παίξιμό του, προτείνοντάς του να πάει στην Αμερική για να γίνει γνωστός. Όταν τελικά οι NILE χωρίς ντράμερ, μη μπορώντας να βρουν τον αντικαταστάτη του Tony Laureano, στράφηκαν στον Roddy, με τον οποίο και έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς και σέβονται ιδιαίτερα τη γνώμη, εκείνος τους έδωσε video του Κόλλια. Η αντίδραση του Sanders ήταν άμεση και η πρόταση για συνεργασία ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Έχει συμπληρώσει έντεκα χρόνια στην μπάντα και αποτελεί πλέον ένα από τα καταξιωμένα ονόματα του χώρου.

Λόγω του πάθους που έχει με τα τύμπανα, παραδίδει εδώ και πολλά χρόνια Drum Clinics, αποκαλύπτοντας τις τεχνικές του μεθόδους και την προσέγγιση του στο drumming σε νέους ντράμερ σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το 2006, ενσωματώθηκε στο Athens' Modern Music School όπου ξεκίνησε τμήμα για Extreme Drumming, κατορθώνοντας να φέρει το είδος αυτό παιξίματος σε σχολές, κάτι που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πάντα ανήσυχο πνεύμα και με μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνει, έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια ένα jazz/fusion project με τον Έλληνα κιθαρίστα, Mike Papadopoulos. Η δίψα του δε, να μεταδώσει τη γνώση και τα μυστικά του παιξίματός του και σε άλλους ανερχόμενους ντράμερ, τον οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου του εκπαιδευτικού DVD για τύμπανα με τίτλο “Intense Metal Drumming”, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, συγκεντρώνοντας διθυραμβικά σχόλια από οπαδούς αλλά και τον Τύπο. Την χρονιά που μας πέρασεο Κόλλιας, απέδειξε και πάλι το πόσο ανήσυχο μουσικό πνεύμα είναι, κυκλοφορώντας την πρώτη του σόλο δουλειά, στην οποία παίζει μόνος του όλα τα όργανα, έχει γράψει τους στίχους και κάνει και φωνητικά.

 

Did you know that:

- Βασική του επιρροή, αλλά και μέντορας του όπως έχει δηλώσει, είναι ο ντράμερ της jazz, Γιάννης Σταυρόπουλος με τον οποίο έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και κατάφερε ν’ αλλάξει ολόκληρο το στυλ παιξίματός του.

- Το πρώτο όργανο με το οποίο καταπιάστηκε ήταν η κιθάρα στην οποία διαθέτει το απαιτούμενο επίπεδο ώστε να μπορεί να παίξει και να γράψει ορισμένα πράγματα μολονότι δεν την έχει μελετήσει ιδιαίτερα.

- Προφανώς ο καημός του ήταν τέτοιος που στην Κόρινθο όπου μεγάλωσε δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να κάνει μαθήματα ντραμς, οπότε όταν ο ίδιος απέκτησε την απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση ξεκίνησε να διδάσκει στο τοπικό μουσικό σχολείο της Κορίνθου.

- Πρώτες μεγάλες επιρροές του υπήρξαν οι ο Lars Ulrich, Igor Cavalera και Paul Bostaph. Αργότερα επηρεάστηκε από ονόματα όπως οι Gene Hoglan, Sean Reinert, Richard Christy τον οποίο συγκαταλέγει στις top επιρροές του, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχουν ασκήσει επίδραση πάνω του οι Vinnie Colaiuta, Dave Weckl και Virgil Donati.

- Παραδίδει online μαθήματα και μέσω του επίσημου site του.

 

Χαρά Νέτη & Παναγιώτης "The Unknown Force" Γιώτας

Σχόλια

Άλλα άρθρα του συντάκτη

Διαβάστε επίσης

A Day To Remember... 26/11 [MANOWAR]

26 Νοεμβρίου, 2020 - 18:45 Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Battle hymns MMXI” – MANOWAR  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Magic Circle Music ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Joey DeMaio ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Eric Adams Μπάσο – Joey...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 23/1 [YNGWIE MALMSTEEN]

23 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Δημήτρης Τσέλλος

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Relentless” - Yngwie J. Malmsteen ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Rising Force Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Yngwie J. Malmsteen ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Yngwie J. Malmsteen - Κιθάρα, φωνητικά,...

[περισσότερα]

A Day To Remember... 20/11 [CINDERELLA]

20 Νοεμβρίου, 2020 - 17:30 Κώστας Τσιρανίδης

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Heartbreak station”- CINDERELLA ETOΣ KYKΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury/Vertigo ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Jansen & Tom Keifer ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά/ Κιθάρες – Tom Keifer...

[περισσότερα]

FORTRESS UNDER SIEGE interview (Fotis Sotiropoulos)

20 Νοεμβρίου, 2020 - 00:30 Φίλιππος Φίλης

“Impenetrable fortress of metal”   Οι Έλληνες FORTRESS UNDER SIEGE (FUS) κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον τρίτο full length δίσκο τους με τον τίτλο “Atlantis”, ύστερα από αρκετές μεταγραφές και...

[περισσότερα]

A Day to Remember… 19/11 [SODOM]

19 Νοεμβρίου, 2020 - 16:30 Θοδωρής Κλώνης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “In war and pieces” – SODOM  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2010  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Steamhammer  ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Waldemar Sorychta ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Φωνητικά, μπάσο – Tom...

[περισσότερα]